“Kadına şiddet, cinsiyetçi yaklaşım ve eğitim programlarının yeterli olmamasından kaynaklanıyor”

19 Şubat 2016 18:36

CHP Merkez İlçe Başkanı Talimdar Üzümcü kadına şiddetin neden ve sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede; kadına şiddetin temel nedeninin, hükümetin uyguladığı eğitim ve ekonomik programlardan kaynaklandığını ileri sürdü.

Üzümcü’nün açıklaması şöyle: “Kadına yönelik şiddet; ekonomik gelişmişlik ve öğretim düzeyine bakılmaksızın ülkemizde son derece yaygın görülen bir olaydır. Gelişmişlik düzeylerine göre ülkelerde yapılan çalışmalarda kadınların eşleri tarafından cinsiyetçi yaklaşım ve eğitim programlarının yeterli olmadığı nedeniyle şiddete maruz kalındığı  görülüyor.

 Geri bırakılmış ve gelişmekte olan ülkelerde kadına şiddet oran daha yüksek olup, annelerin fiziksel ve sözel şiddete maruz kaldıkları da yaygın olarak görülmektedir.  Aile Araştırma Kurumları tarafından yapılan bir çalışmada, ailelerin %34’ünde fiziksel şiddet, %53’ünde sözel şiddet yaşandığı saptanmıştır. Şiddet, bireyi fiziksel, duygusal ve sosyal yönden ciddi şekilde etkilemektedir. Şiddete maruz kalan kadınlarda fiziksel yaralanmalar, bilinç kaybı, ilaç ve alkol kullanımı, depresyon, , güvensizlik, intihar girişimleri, gibi bozuklukların yüksek oranda etki ettiği görüldüğü ve bu bireylerin birbirlerine saygısının daha düşük  yada  olmadığı bilinmektedir.

Aile içi şiddetin algılanması ve tanımlanması her zaman toplumun ve bireylerin kültürel değerleri  üzerine şekillenmektedir. Bu nedenle şiddet kullanımı, toplumun benimsediği ve meşru gördüğü  bir davranış  olarak algılanıyorsa asıl korkunç  olan da budur. Eğer gelişmekte  olan ülkelerde  ekonomik nedenlerden yani gelir dağılım ve reel  gelir üzerinden  gündeme  göre kadına şiddeti düşünecek olursak birçok gelişmekte olan  ülkede olduğu  gibi kapitalizmin  tüketici toplumların yığınsal medya üzerinden albenili  reklam   taleplerin artması aynı zamanda  siyasi bir takım kişi yada kişilerce “Hakiki çözümün ancak  kalbe ve ruha    manevi yasakçıyla  temin edileceğini düşünüyorum” demesi anlaşılır değil. Kadının sesinden, sigara kullanmasından ve kıyafetinden  etkilenen  düşünce yapısı, ayrıca  zaman zaman toplumda yaşanan ters ilişkiler şiddeti daha da  artırmaktadır.

CHP bilimsel  eğitimden sapan programlar hem toplumu hem de  kadına  karşı bakış açısını  değiştiren  cinsiyetçi ayrım, kadını dört duvar arasına kapatma  yada  merkezi idarenin  uygulamakta   olduğu  iş yerlerinde yada eğitim kurumlarında kadın erkek ayrımı  yapılarak toplumsal ayrıştırmaların sonucudur. Kadına  şiddet  daha da artmaktadır.

Toplum birlikte yaşanır ortamları kullanarak oto kontrol ve denetimi  sağlar. CHP si olarak  diyoruz ki  şiddete uğrayan kadınlar için güvenilir, ciddi destek sistemlerinin olmaması ve aile şiddete yönelik eğitim programları ve yasal düzenlemelerde yetersizliklerin olması şiddetin artmasına katkıda bulunmaktadır. Kadına şiddetin toplumun yaşadığı kültürüne, mevcut kadının eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyine göre değişmektedir. Kadına yönelik şiddete karşı duyarlı olunmalıdır. kadınları şiddetten korunma ve şiddete maruz kaldığı zaman neler yapması gerektiği konusunda bilgilendirmek  gerekir. Şiddet türleri, şiddetin nedenleri ve sonuçları hakkında eğitilerek bilgilendirmek gerekir. Kadının sosyo ve ekonomik gücünü mutlak surette yükseltmeliyiz.

CHP  olarak  sadece 2015 yılın da  AKP iktidarı 334  kadınımıza sahip çıkamamış sokak ortasında katledildi. Bu kadınlarımızın katledilmesinden temel nedeni hükümetin uyguladığı Eğitim ve ekonomik programlardan  kaynaklandığıdır”.

 

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...