Hayvan pazarında satışlar başladı

19 Şubat 2016 18:46

Türkiye’de bazı bölgelerle birlikte Isparta’da da Şap hastalığı sebebiyle 8 Aralık’ta kapatılan Hayvan Pazarında 70 gün sonra önceki gün hayvan satışları başladı.

Isparta’da yaklaşık 3 ay önce görülen Şap hastalığı nedeniyle kent merkezinde büyük ve küçükbaş her türlü hayvan hareketleri yasaklanarak, tüm hayvan pazarları kapatılmıştı. Başta Merkez Karaağaç ve Çünür Mahalleleri ve Yazısöğüt Köyünde olmak üzere şehrin genelinde Şap Hastalığı aşılama çalışması başlatılmıştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, Isparta’da yaklaşık 3 ay önce görülen hastalık nedeniyle tüm pazarları kapattıklarını, il genelinde uygulanan karantina sonrasında iki ay boyunca 100 binin üzerine çıkan sayıda hayvanı aşıladıklarını belirterek, Şap Hastalığı ile ilgili tehlikenin ortadan kalkması üzerine Yazısöğüt Köyündeki Hayvan Pazarının geçtiğimiz hafta yani 3 Şubat tarihi itibariyle açıldığını resmi olarak duyurmuşlardı. Ancak, haftada bir defa ve her hafta Çarşamba günleri Hayvan Alım ve Satımının yapıldığı Pazar, karantinanın kalmasından sonra pazarın kurulduğu gün olan Çarşamba günü ilk defa dün olduğu için Hayvan Pazarı 70 gün sonra tekrar hayvan hareketlerine sahne oldu.

Bilindiği gibi, hem Şap Hastalığı konusunda hem Hayvan Pazarı konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Hayvan Pazarının hayvan alım ve satım işlerine açıldığı belirtilerek şu açıklama yapılmıştı; “Söz konusu açıklamada şöyle denildi; “Isparta Merkez de Şap Hastalığının sönüşü ile ilgili duyuru ilimiz Merkez Karaağaç Mahallesi ve Yazısöğüt Köyünde Şap Hastalığı çıkması sebebiyle, 08.12.2015 tarihinden itibaren uygulanmakta olan karantina ve kordon tedbirleri; Şap Hastalığının sönmesi ile birlikte 3 Şubat 2016 tarih ve 2 nolu İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonunun kararına istinaden kaldırılmıştır.  Bu bağlamda;

İlimiz Merkez Karaağaç Mahallesi ve Yazısöğüt Köyünde 8 Aralık 2015 tarihinde çıkan Şap Hastalığı tamamen sönmüş olduğundan hastalıkla ilgili olarak 8 Aralık 2015 tarihli komisyon kararımızdaki kordon ve gözetim bölgelerindeki karantina ve idari tedbirlerin kaldırılmasına karar verilmiştir.

Ayrıca, Başka illere yapılacak olan hayvan sevk ve hareketlerinin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kontrollü olarak yürütülmesine. Belediye Başkanlığına ait ruhsatlı Hayvan Pazarına getirilen hayvanların; pazara girişlerinin Isparta Belediye Başkanlığı veteriner sağlığı personelince kontrollü olarak yapılmasına. Belediye Başkanlığına ait ruhsatlı Hayvan Pazarının düzenli olarak dezenfekte edilmesine karar verilmiştir.”

 

 

Bu haber 653 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...