Prof. Dr. Turan Yazgan’ın kabrine Eğirdir toprağı

27 Kasım 2012 18:33

24 Kasım Cumartesi günü İstanbul’da Kozlu Aile Mezarlığı’na defnedilen Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın kurucusu ve Başkanı olan Eğirdir’den yetişen ilim ve fikir adamı Prof. Dr. Turan Yazgan, 24 Kasım 2012 Cumartesi günü ikindi namazını müteakip Fatih Camiî’nde kılınan cenaze namazından sonra Kozlu Aile Mezarlığı’nda defnedildi.

Yıllarca çalıştığı İstanbul Üniversitesi’nde ve gecesini gündüzüne katarak emek verdiği Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nda büyük katılımlarla ayrı ayrı törenler yapıldı. Yapılan mütevazi törenlerde Prof. Dr. Turan Yazgan’ın şahsiyeti, Türk Milleti’ne olan yüksek sevgisi, Milletine olan bağlılığı, dürüstlüğü, çalışkanlığı, kararlılığı, olağanüstü hizmetleri, sarsılmaz iradesi, yürekli oluşu ve daha nice ders alınabilecek numune davranışları yakın dostları tarafından samimi ifadelerle anlatıldı.

 Sadece Türkiye’den değil, Türk Dünyası’ndan vefat haberini duyanların akın akın gelerek törenlere ve cenaze merasimine iştirak etmesi yanında TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı , İdris Naim Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sendikacılar, basın mensupları, sanatkârlar, yazarlar, ilim adamları eski ve yeni siyaset adamları, işadamları, sanatçılar Prof. Dr. Turan Yazgan’ı son yolculuğunda yalnız bırakmadılar

Fikirlerini çekinmeden ifade edebilen, düşündüğü gibi yaşayamaya çalıştığı ortak görüş olarak kabul gören, Prof. Dr. Turan Yazgan’ın doğum yeri ve memleketi olan Eğirdir’den ayrıca İstanbul ve diğer illerden gelen yakın dostları cenaze merasiminde buluşturlar.

Prof. Dr. Turan Yazgan’ın cenaze merasimine katılan Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, İstanbul’dan döndü. Başkan Özmeral, Eğirdir’den, İstanbul’dan ve diğer illerden gelen hemşehrileriyle beraber olduğunu belirterek, “Yıllar geçtikçe daha iyi anlayacağımız, kıymetini daha çok farkedeğimiz, Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamızı İstanbul Kozlu Aile Mezarlığı’nda defnettik.  Türk Dünyası’nın çok yakından tanıdığı, bütün hayatını Türk Dünyası’na adayan ilim ve fikir adamlığı yanında yaratandan dolayı yaratılanı seven, insana çok değer veren, Turan Hocamız’ın Türk Kültürü, Türk Tarihi konularında tartışmasız büyük hizmetleri, memleket kalkınmasında, sosyal politikalarda yaptığı katkıları “Dilde, Fikirde, İşle Birlik” gayretleri ile Türkçe eğitim veren yurtdışında açmış olduğu okullar ve yetişen talebeler hiç unutulmayacak.  Türk Dünyası mayasıyla büyük köprüler kuran, “Vakıflar yardım almaz, yardım eder” diyen, kolayı değil zoru tercih eden “Çalışmak ibadettir” sözüne sadık kalarak hastalığını unutup çalışmaya devam eden ve ibret alabileceğimiz yüksek iradeyi gösteren şahsiyet abidesi, Eğirdir’imizin, Aziz Türk Milletimizin gerçek ulu çınarı Turan Hocamıza Allah’tan rahmet diliyorum. Türk Dünyası ve Eğirdir’imiz her zaman seninle iftihar edecek ve gerçek ULU ÇINAR olarak seni hiç unutmayacak” dedi.

Eğirdir’den torba içerisinde getirilen topraklar, Yazgan ailesini duygulandırdı. Merhum Prof. Dr. Turan Yazgan’ın Korhan, Karahan ve Köshan adından üç oğlu var.

Anayasa Mahkemesi eski üyelerinden ve halen Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Porf. Dr. Sacid Adalı ile beraber olan Başkan Özmeral, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Bakanlarla da görüşme fırsatı buldu. Aziz Milletimizin Başı sağolsun.

 

 

Bu haber 711 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...