Öğrencilerin barınma sorununu meclise taşıdı

23 Şubat 2016 16:13

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, ilimizde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ile ilgili olarak TBMM’ye önerge verdi.

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereğince Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay KILIÇ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 17.02.2016

İrfan BAKIR

Isparta Milletvekili

Ülkemizde iktidarınız döneminde plansız bir şekilde ‘her ile üniversite’ mantığıyla birçok tabela üniversitesi açılmıştır. Ancak açılan bu üniversitelerle birlikte barınma ve ulaşım sorunları da aynı oranda artmıştır. Özellikle barınma yani yurt sorunu üniversite öğrencilerinin en büyük problemlerinden biri haline gelmiştir. Şu anda ülkemizde yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrenci sayısı yaklaşık 6 milyonu bulmasına rağmen, öğrenci yurtlarının (devlet ve özel) kapasitesi öğrenci sayısının %10’ unu bile bulmamaktadır. ( Yaklaşık 450-500 bin)

                Aynı şekilde ilimiz Isparta’ da yaklaşık 80.000 kişilik üniversite öğrencisi kapasitesi ile son yıllarda hızla öğrenci şehri kimliği kazanmıştır. Yanlış teşvik politikaları sebebiyle sanayileşmede istenilen adımları atamayan şehrimizde, ekonomimiz üniversitemiz sayesinde oluşan hizmet sektörüyle ayakta kalmaktadır. Ancak özel sektör tarafından yapılan yurt ve apartlarda bu öğrenci barınma sorununu çözmede yeterli olamamıştır. Isparta ilimizde kayıt döneminde öğrenci sayısının yaklaşık %5 yani 4000 kadar öğrencimiz yurtlara yerleşmiş ve 7-10 bin öğrencimizde yurtlara yerleşmek üzere başvuruda bulunmuş ve yedekte kalmıştır. Dolayısıyla hem ülke genelinde, hem de ilimizde ciddi anlamda yurt açığı bulunmaktadır. Dar gelirli ailelerin çocukları özel yurt ve apartlardan faydalanamamakta ve bir kısmı da okulu bırakmak zorunda kalmaktadır.

                Ayrıca plansız ve programsız şekilde ortaya atılan her ile üniversite projesi sonucunda üniversiteli işsiz sayısı iktidarınız döneminde 4’ e katlanmıştır.

Bu açıklamalara göre;

                1-) İktidarınız döneminde öğrenci sayısı % 200’ den fazla artarken, yurt kapasitesindeki artış % 60’lar da kalmıştır. Öngörülebilir olan bu duruma karşı neden gerekli önlemler alınmamıştır?

                2-)Sosyal devletin görevlerinden biri de ekonomik olarak zayıf ailelerin çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamak değil midir?

                3-) Hızla artan üniversite öğrencilerinin barınma, ulaşım, burs ve nitelikli eğitim problemlerine kısa vadede nasıl bir çözüm üretmeyi düşünmektesiniz?

                4-) İlimiz Isparta’ da birçok öğrenci yurtlarda kendine yer bulamadığı için perişan olmuştur. Kısa vadede Isparta’ da ki yurt sorununa nasıl bir çözüm üreteceksiniz?”

               

 

Bu haber 605 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...