Milletvekili Bakır depolarda kalan elmaların akıbetini sordu

26 Şubat 2016 13:53

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, Dünya genelinde elma üretiminde 3. Sırada olan ülkemizde depolardaki elmanın %70’inin satılamadığını belirterek, bu elmaların satışının sağlanabilmesi için Bakanlığın yol haritasını sordu.

Milletvekili Bakır’ın TBMM’de sözlü önergesi şöyle: “Ülkemiz yıllık yaklaşık 3 milyon ton elma rekoltesiyle, dünyanın en büyük 3. Elma üreticisi durumundadır. İlimiz Isparta ise yaklaşık 600 bin tonluk üretimle bu konuda Türkiye’de birincidir.

Dünya genelinde elma üretiminde 3. Sırada olan ülkemiz maalesef konu ihracat olunca ancak 23. Sırayı alabilmektedir. Özellikle Türkiye’ deki elma üretiminin % 20-25’ ini tek başına yapan ilimizde sıkıntı daha da büyüktür. Geçen yıl Nisan ayında yaşanan don olayı nedeniyle rekolte yarı yarıya düşmüş olmasına rağmen depolardaki elmanın %60-70’ i satılamamıştır.

Dolayısıyla Sayın Bakan’a sorularım şu şekildedir:

Elde kalan elmaların satışının sağlanabilmesi için yol haritanız nedir? Kısa vadede bu elmaların yurt dışında satılması sağlanabilir mi?

Yurt içinde ise devlet eliyle alım yaparak kamu kuruluşları, Kredi Yurtlar Kurumu , Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Eğitim ve benzeri yerlerde bu elmaları tüketmeyi düşünüyor musunuz?

 

Bu haber 719 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...