“Isparta halkının talepleri ve beklentileri dikkate alınmış mıdır” ?

27 Şubat 2016 12:50

 “Isparta halkının talepleri ve beklentileri dikkate alınmış mıdır”

 

MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan Gölcük gölünün özel sektöre tahsis edileceği ile ilgili konuda Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yazılı soru önergesi vererek bu çalışmanın yanlışlıklarını eksikliklerin bildirdi.

“Isparta ili Gölcük Gölü Tabiat Parkı eskiden beri Isparta halkının piknik yaptığı, teneffüs ettiği ve özellikle hafta sonlarını değerlendirdiği, halihazırda yapılmış olan yürüyüş yolları, piknik alanları ve rekreasyon alanları ile önemli bir mesire yeri ve ormanıdır. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından kamuoyuna yapılan güncel açıklamalarda, 2016 yılında söz konusu tabiat parkında iki futbol sahası, 2 antrenman sahası, 6 tane tenis kordu ve diğer sporlar için de tesislerin bulunduğu bir spor kompleksi ile Masal Dünyası, Macera parkuru ve botanik park gibi görsel amaçlı bir proje adı altında turizm tesislerinin yapılmasına yönelik ihaleye çıkıldığı ve buraların özel sektörün kullanımına açılacağı belirtilmiştir.

Bu açıklama yerel kamuoyunda, Gölcüğün etrafında/kıyısında yapılacak ve özel sektörün kullanımında olacak tesislerden dolayı, milli parkın kullanımında halkın istifadesinin sınırlanacağı, piknik alanları gibi ortak kullanım alanlarının sınırlanacağı, kıyıdan istifade de paralı kullanım söz konusu olacağı, kamuya ait bir milli parkın bir rant alanı olarak özel sektöre tahsis edileceği ve gölcük tabiat parkının doğallarının kaybolacağı şeklinde endişeye neden olmuştur.

Ülkemizin gerek içsularda gerekse denizlerdeki pratiğin; sit alanlarının ve kıyıların kamu ve özel sektör tarafından kiralamalar ve haksız işgallerle halkın kullanımına kapatıldığı/sınırlandığı ve doğallığının korunamadığı, özel işletmeler üzerinde denetimlerin yetersiz olduğu gerçekliği karşısında kamuoyunun endişesini ciddiye almamak mümkün değildir”

Milletvekili Okutanın verdiği 9 maddelik önerge şöyle:

1- Isparta ili Gölcük gölü tabiat parkında yapılmak istenen tesisleşmeyle ilgili Isparta halkının talepleri ve beklentisi dikkate alınmış mıdır? Bu yönde ne yapılmıştır?

2- Söz konusu ihaleye konu tesisleşmeyle karşı karşıya kalınan tabiat parkının doğallığının kaybolması riskini gidermeye yönelik ne tür önlemler alınmıştır?

3- Doğrudan içilebilen bir temiz su kaynağı ve havzası olan Gölcük gölünün suyunun korunması için ne tür tedbirler alınacaktır? Söz konusu projede temiz su havzalarını koruyan mevzuata uyulmuş mudur?

4- Aynı zamanda bir orman olan gölcükte yapılmak istenen proje Orman mevzuatının gerekleri yerine getirilmekte midir?

5- Ülkemiz kıyılarında tahsisler, kiralamalar ve haksız işgaller ile halkın kullanımının sınırlandığı gerçekliği karşısında Gölcük gölü kıyısında da serbestçe yürüyüş yapılabilmesi, balık avlanabilmesi gibi halkın kullanımının sınırlanmaması için ne tür tedbirler alacaksınız?

6- Hâlihazırda Gölcük gölü kıyısında bulunan ve kıyıdan halkın kullanımını ve geçişini engelleyen bir kamu tesisinin, söz konusu ihlalin giderilmesi için ne yapacaksınız?

7- Hâlihazırda özellikle hafta sonları vatandaşların piknik yeri bulamadığı ve yoğunluğun yaşandığı Gölcük gölünün söz konusu proje ve tesisleşmeyle karşılaşılabilecek yoğunluğu kaldırıp kaldıramayacağı araştırılmış mıdır? Hâlihazırda hafta sonları piknik yeri bulmakta zorluk çeken vatandaşların bu taleplerini, söz konusu proje sonrası nasıl karşılayacaksınız? Proje sonrası piknik yerleri daraltılacak mıdır?

8- Mevzuatta açıkça düzenlenen kıyılardan ve ormanlardan halkın kullanımının ücretsiz ve eşit olması kuralları karşısında, söz konusu tesisleşmeyle halkın Gölcük kıyısından ve ormanından ücretsiz faydalanamaması riskini gidermek için ne tür tedbirler alacaksınız?

9- Son dönemde alınmaya başlanan ve özellikle geniş halk kesimleri için bir külfet olduğu için halkın girişini sınırlayan Gölcük tabiat parkı girişinde alınan ücreti kaldırmayı veya azaltmayı düşünüyor musunuz? Söz konusu alanda proje sonrası özel teşebbüs faaliyete geçtikten sonra da ücret alınmaya devam edilecek mi? Yoksa müşteri kazandırmak için sadece yapılacak tesislere giden kişilerden bu ücret alınmamak suretiyle özel müteşebbise zımni teşvik uygulaması mı yapılacaktır?

 

Bu haber 759 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...