“Isparta en çok nohut üreten iller arasında”

29 Şubat 2016 13:43

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, baklagil üretiminde Isparta'nın en çok yeşil mercimek ve nohut üretimi yapan 10 il arasında yer aldığını açıkladı

Toplam baklagil üretiminin 2015 yılında yüzde 4,3 artışla 1 milyon 21 bin 964 tondan 1 milyon 65 bin 994 tona yükseldiğini belirten Selçuk,  “Baklagil üretimini yeniden canlandırmak ve üreticiler açısından cazip hale getirmek amacıyla, 2014 yılında kuru fasulye, nohut ve mercimekte kilogram başına 10 kuruş olan prim desteğinin 2015 yılında yüzde 100 artışla 20 kuruşa çıkarılmasının üretimi olumlu etkilediği görülüyor” dedi.   

Baklagil üretiminde Isparta'nın en çok yeşil mercimek ve nohut üretimi yapan 10 il arasında  yer aldığını kaydeden Selçuk, "Isparta  geçen yıl 8 bin 378 ton nohut, bin 90 ton yeşil mercimek üretti" dedi. Selçuk, baklagil üretiminin ihtiyacı karşılamadığını söyledi.  Üretim masraflarının artması ve verim düşüklüğünün ürün maliyetlerini artırdığını, bunun da üreticilerin dünya fiyatları karşısında rekabet gücünü olumsuz etkilediğini kaydeden Selçuk,  “Baklagillerde sertifikalı tohumluk kullanımı yetersizdir.

Genel olarak üreticilerimiz ekim için kendi üretimlerinden ayırdıkları tohumları kullanmaktadır. Üretim artışı için hastalıklara dayanıklı, yüksek verimli sertifikalı çeşitler geliştirilmeli, sertifikalı tohumluk kullanımı artırılmalıdır. Etkin bir pazarlama ağı olmadığı gibi örgütlenmede yetersizdir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 1990 sonra baklagil alımlarını azaltması ve 1994 yılında tamamen durdurmasıyla üretici pazarlama sorunu yaşamaya başlamıştır. Üretimde sürekliliğin devamı için üretici gelirleri artırılmalıdır. Üreticimiz, ürettiği ürünün elinde kalmayacağını veya maliyetinin altında pazarlanmayacağını bilmelidir.

Dünya piyasalarındaki fiyat düşüşlerinin yaşandığı veya ürün arzının fazla olduğu yıllarda üreticinin tüccarın insafına kalmaması için, fiyat düşüşünü önleyecek, devlet adına alım yapan müdahale kurumu oluşturulmalıdır. Baklagil üretimini yeniden canlandırmak ve üreticiler açısından cazip hale getirmek amacıyla, 2014 yılında kuru fasulye, nohut ve mercimekte kilogram başına 10 kuruş olan prim desteğinin 2015 yılında yüzde 100 artışla 20 kuruşa çıkarılmasının üretimi olumlu etkilediği görülüyor. Baklagillere destek artarak devam etmeli, özellikle hasat dönemlerinde baklagil ithalatına kesinlikle izin verilmemelidir. Toprak verimliliğinin artırılması ve korunması yönünden kurak ve yarı kurak alanlarda nohut ve mercimeğin, sulu alanlarda fasulyenin ekim nöbetine alınması sağlanmalıdır" diye konuştu

 

 

Bu haber 730 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...