“Yeni anayasa talebimizi dile getiriyoruz”

4 Mart 2016 15:11

Hak-İş Bölge Temsilcisi Süleyman Atasoy, 28 Şubat Post-Modern darbenin yıldönümü nedeniyle şu mesajı yayınladı: "HAK-İŞ her türlü darbe ve antidemokratik müdahalelere karşı olup, bütün darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz. HAK-İŞ olarak, yeni; sivil ve demokratik bir Anayasa talebimizi daha güçlü bir şekilde dile getiriyoruz. Çünkü demokratik bir anayasa darbeleri tarihe gömecektir.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 28 Şubat 1997 “postmodern” darbesinin 19. Yılında darbeleri, muhtıraları, operasyonları, bütün antidemokratik oluşumları ve bu tür yollara tevessül edenleri kınıyoruz.
HAK-İŞ olarak 40 yıllık onurlu tarihimizde olduğu gibi bugün de darbe ve başka kılıflara bürünmüş bütün antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz.
Ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme ancak özgürlükçü ve demokratik bir ortamda mümkün olabilir.
Türkiye’de demokrasinin askıya alındığı bütün süreçler çalışanların ve emekçilerin, yani toplumun büyük bir kesiminin zarar görmesine neden olmuştur. Yaşanan anti-demokratik süreç dolayısıyla yüksek dış borç stokları; siyasi iradeyi felç etmiş, toplum fakirleşmiş ve devlet yerli yada uluslararası finans çevrelerine mahkum hale gelmiş, 16 banka batırılmış, 50 milyar dolarlık fatura topluma ve devlete çıkartılmıştır. İrtica-laiklik söylemi ile pek çok kesim mağdur edilmiş, 2000 ve 2001 krizlerini yaratan koşulları teşkil etmiştir. Bu krizlerden de en büyük zararı da yine halk ve küçük işletmeler görmüştür.
28 Şubatta emek hareketinin önü kesilmiş, baskı ve korkularla görevlendirmelerle, sivil ve demokratik refleksler zayıflatılmıştır. Sendikalar, 1990’larda 12 Eylül travmasını atlatmış, sivil ve demokratik reflekslere yeniden dönmüşken, 28 Şubat, sendikaların demokratikleşme, sivilleşme ve güçlü, sivil ve bağımsız kurumlar haline gelme çabalarını durdurarak yeniden geri çevirmeye çalışmıştır. 28 Şubat sürecinde, sendikalar içerisinde ciddi bir ayrım mekanizması kullanılarak kendi otoriter karakterine ve anti demokratik anlayışa itaatkar bir sendikal hareket yaratılmak istenmiştir. O dönem “TÜRK-İŞ, DİSK, TOBB, TESK ve TİSK” gibi kendilerini “beşli çete” olarak tanımlayan örgütlerin süreçteki rolleri yargı tarafından hala sorgulanmamıştır. “Beşli Çete” olayında “çete” boyutunun hukuk önüne hala getirilememesi büyük bir eksikliktir. Bu hukuki durum, 28 Şubat sürecinin bütün boyutlarıyla hesaplaşılmasının bir gereğidir.
28 Şubat “postmodern” darbesinin üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra da olsa sorumluların yargılanması Türkiye demokrasi tarihi açısından önemli bir girişim olmuştur. Bu süreçle beraber 28 Şubat mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ancak HAK-İŞ olarak, 28 Şubat mağdurlarının bütün mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu, öteden beri, 12 Eylül askeri darbesine, 28 Şubat ‘Postmodern’ darbesine ve 27 Nisan ‘e-bildirgesine’, siyasi parti kapatmalarına karşı çıkmış her koşulda demokrasiden yana taraf olmuştur. Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımları ve yeni anayasa çalışmalarını destekleyen HAK-İŞ, günümüzde farklı şekillerde yaşanan gelişmelere karşı da demokrasiden yana taraftır. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, yeni; sivil ve demokratik bir Anayasa talebimizi daha güçlü bir şekilde dile getiriyoruz. Türkiye’nin daha demokratik, daha özgür, yeni sivil ve demokratik bir anayasayı biran önce hayata geçirmesini bekliyoruz. Çünkü demokratik bir anayasa darbeleri tarihe gömecektir."

 

Bu haber 676 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...