‘Aromatik Bitkiler Çalıştayı’ düzenlendi

4 Mart 2016 15:33

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR), Isparta Girişimci Sanayici İş Adamları Derneği (IGSİAD) ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) birlikte “Aromatik Bitkiler Çalıştayı’ düzenledi. 

Açılış toplantısına Vali Vahdettin Özkan, SDÜ Rektörü Prof. Dr. H. İlker Çarıkçı, IGSİAD Başkanı Alper Bayhan, BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun ile sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
BU ALANDA STRATEJİK PLAN HAZIRLANMALI
Toplantının açış konuşmasını Çalıştaya katkı sunan IGSİAD Başkanı Alper Bayhan yaptı. Isparta için çok büyük önemi olan gül ve tıbbi aromatik bitki sektörü nün gün geçtikçe çeşitliliği ile üretim tesislerinin artmasıyla stratejik plan hazırlanması gereken bir konuma geldiğini belirten Bayhan, “Biz de üyelerimizin talepleri doğrultusunda stratejik plan için kamu ve özel sektörün bir masa etrafında toplanması gerekliliğini gördü. Isparta’mız ve ülkemiz için önemli olan bu konu dünya pazarında rekabetçi olmamız ve sektör temsilcilerinin payı olması için bu çalıştayın doğru noktaya gideceğini düşünüyoruz. Gerçek Pazar ve üretim bilgileri üyelerimizde ve sektör temsilcilerinde var. Fakat bir de sektörde kulaktan dolma bilgiler vardı. Bu çalıştay sonucunda bunların ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Çalıştay öncesi 2 önemli toplantı yaptık. Bu altyapıyla inşallah sonuçları beraberce paylaşacağız. Başta Valimiz Sayın Vahdettin Özkan olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
5 DEKARIN ALTINA DA DESTEK GELDİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun ise BAKA’nın bu alana önem vermesine sevindiklerini belirterek, şunları söyledi: “Bakanlık olarak hükümetimizin eylem planı içerisinde yer alan 5 dekarın altındaki çiftçilere de bakanlar kurulu kararı çıktı. Dekar başına 100 TL destek verildi. bunlar içerisinde tıbbi ve aromatik bitkiler de var. Güzel bir çalışmadır. Genellikle yapılan desteklerden küçük çiftçiler istifade edemiyorlar. Çeşitli sebeplerden dolayı 5 dekarın altında olan verilen destekler zaten maliyetini kurtarmıyor. Onun için 5 dekarın altındaki yerlere de destek verilmesi kapsamına tıbbi ve aromatik bitkileri de aldık.
TIBBİ AROMATİK BİTKİLERE TALEP ARTIYOR
Özel sektörle kamu bir bütündür. Bu çalışmaların birlikte yürütülmesi bir başarıdır ve sonuca götürür. Bakanlığımızın bir projesi var. Eğirdir Araştırma Enstitüsü ile bazı araştırma enstitülerimize çeşitli tıbbi aromatik üretimi için çalışmalarımız var. Gün geçtikçe talep artıyor. İnşallah bu çalışmalarla küçük çiftçilerimizin gelir seviyesi yükselir. Gelir seviyesi yükseldikçe ülkemiz kazanır. Kazandıkça da çiftçilerimize ve vatandaşlarımıza daha fazla destek verilmesine vesile olur.
ÜNİVERSİTELER HASAT MAKİNELERİ ÜRETMELİ
Üniversitelerdeki toplantılarda şunu söylüyorum; üretimi artırırken bir lavantanın, bir kekiğin hasadının üniversitelerin sadece tarla bölümü değil tarla makineleri bölümüyle yürütülmesinde fayda var. Kendi bakanlığımızda dahi farklı birimlerde farklı çalışmalar oluyor. Bu hem mali yönden kayıplara neden oluyor hem de neticelerin sağlıklı çıkmasına engel oluyor. Eğer lavanta üretimini artırırsak ancak hasadını yapacak bir makine elimizde yoksa sağlıklı bir üretim, hasat olmaz.”
KÜMELENMEDE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER ÖNEMLİ BAKA
Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen da Çalıştayın çok önemli olduğunu belirterek, çalışma sonucunun ajansın başlattığı kümelenme programlarına büyük girdi sağlamasını beklediklerini söyledi. Özen, “Sayın Valimizin özellikle aromatik bitki konusunda ajansımıza tavsiyesi ve verdiği direktifler son derece önemli. Bu sektörün gelişmesi konusunda önemli adımları önümüzdeki günlerde de atacağız” dedi.
4 MİLYAR DOLARLIK PASTADAN
ÜLKE OLARAK BİNDE 68 PAY ALIYORUZ
Öte yandan Isparta’nın 100 yıllık bir gül deneyimine sahip olduğunu dile getiren Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu artık üretimden çıkmış, kültür haline dönüşmüş, bilgi birikimi oluşmuş. Dolayısıyla bu kadar bilgi birikimini dünya seviyesine çekmemiz lazım. Dünyadaki aromatik bitkiler pazarı yaklaşık 4 milyar dolar civarı. Bizim ülke olarak aldığımız pay yüzde 1’in altında. Yaklaşık binde 68 kadar bir orana tekâmül ediyor. Bu Pazar her yıl yüzde 5 büyüyor. Fakat biz halen makul ekonomik seviyede seyrediyoruz. Fakat bir tarafa baktığımızda inanılmaz bir potansiyelimiz, bilgi birikimimiz ve bu konuda bir kültürümüz var. Diğer tarafta Pazar var. ancak hak ettiğimiz yerde henüz değiliz. Bu konuda önemli adımların bir an önce atılması gerekiyor. Ajansımız olarak Sayın Valimizin himayesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler çalıştayı başlattık. Burada sadece yetiştiricilik değil, bu işin sanayisi, argesi, turizmi, üretimini kapsayacak bir program olacak.”
SDÜ OLARAK KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı ise konuşmasında tüm kurum ve kuruluşlar ile sektör temsilcilerini aynı masa etrafında toplayan Vali Özkan’a teşekkür etti. Üniversite olarak BAKA ve TKDK’nın önemini bildiklerini vurgulayan Prof. Dr. Çarıkçı, “Üniversite olarak bizde bu çalışmalara katkı yapmak istiyoruz” dedi.
HASAT MAKİNESİNİN PATENTİ ALINMAK ÜZERE
Prof. Dr. İlker Çarıkçı, konuşmasına şöyle devam etti: “Girişte Ziraat Fakültesi’nden Deniz hocamız bana bir bilgi vermişti. Hasatla alakalı Elibol firmasıyla yaptıkları SANTEZ projesinin hasat makinesinin patentini aldılar sanırım. Ya da son aşamaya getirmişler. Üniversitenin de yapmak istediği bu aslında. Üretici üretecek. Arkadaşlarımız da üretimin hasadının çok verimli olmasını sağlayacak makinelerin yapılmasında özel sektöre yardımcı olacak. GÜLER ÖZÜNE DÖNDÜ
GÜLAR eski araştırma merkezlerimizden birisi. Şuanda başında Sabri hocamız daha öncesinde Hasan hocamız var. Geçtiğimiz yıl GÜLAR’ın asli fonksiyonuna döneceğini taahhüt etmiştim. Şuanda GÜLAR sadece araştırma faaliyetleriyle ilgilenen bir araştırma merkezimiz. Onun dışında başka faaliyetlerle ilgilenmiyor. O anlamda yapması gereken işi yapıyorlar.
ISPARTA VE BURDUR’DA ÇALIŞTAY DÜZENLEYECEĞİZ
Kümeleme çalışmasında aromatik bitkiler Isparta için önemli. Bu aşamada Isparta, Burdur ve sonrasında belki Antalya ile Ortak Sorunlar Ortak Çözümler Çalıştayı düzenliyoruz. İlki Burdur’da yapılacak. Orada da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ana temalardan bir tanesi. Koordinasyonu sağladığımız ölçüde motivasyon ve verimliliğimizin artacağını düşünüyorum.”
KIRSAL KALKINMAYA YOĞUNLAŞIYORUZ
Son olarak kürsüye gelen Vali Vahdettin Özkan da Isparta’nın tarımsal açıdan çok önemli bir lokasyon olduğuna işaret etti. Vali Özkan, şunları söyledi: “Bu anlamda da ulusal düzeyde tarım alanında, tarımsal kalkınma alanında üretilmiş hedeflerin altını doldurmak üzere ilimizde neler yapabiliriz sorusunun cevabını aramak üzere tüm kuruluşları koordine ederek, bu noktada yoğunlaşmış bulunuyoruz. Bu çerçevede tüm kuruluşlar klasik faaliyetlerini icra ediyorlar. Ama bununla birlikte belli alanlarda tekrarın olmaması, sonuç odaklı projeler üretilmesi ve bütün kurumların imkan kabiliyetlileri ölçüsünde sonuç odaklı çalışıyorlardır. Tarımsal alanda kırsal kalkınma planları üretildi. İlçelerde de neler yapabiliriz diye kaymakamlıklar düzeyin ilçelerdeki kırsal alandaki yaşamın iyileştirilmesi için belgeler üretildi.
AROMATİK BİTKİLERLE İLGİLİ ZATEN BİR HAFIZA VAR
Bizim özellikle yoğunlaşmamız gereken alanlar nelerdir, bu alanlarda tek tek misyon alanları belirlenip bu alanlar üzerinde tek tek projeler üretilmeye başlandı. Yapılan araştırmalarda gördük ki bunlardan bir tanesi de tıbbi aromatik bitkiler. Tıbbi aromatik bitkilerle ilgili zaten bir hafıza var. Bu konuda çiftçilerimiz bir yönüyle fiilen yapıyorlar. Onlardan çok şey öğrenebiliriz. Bu ekonomik ve turizm alanında çok önemli bir alan. Tarımsal alan aslında kültürü besleyen genel girdi. Bu alandaki etkileşimler aslında bizim kültürümüzü oluşturuyor. Özellikle lavanta, gül ve diğer tıbbi aromatik bitkilerle ilgili diğer alanlarda ve turizm alanlarında da önemine vurgu yaparak çok önemli çalışma olacağından şüphem yoktur. Bunun sürdürülebilirliğiyle ilgili de finansal mekanizmaları nasıl kurabiliriz, bu çalıştayın önemli çıktılarından biri olacaktır diye düşüyorum. Ajanslarımıza ve sektör temsilcilerimize bu çalıştaydan dolayı teşekkür ediyoruz.” Konuşmaların ardından çalıştayın ilk oturumu gerçekleştirildi. Çalıştay bugünkü oturumların ardından sona erecek.

 

 

 

Bu haber 729 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...