Geniş katılımlı bir Dernek kurulacak

5 Mart 2016 13:26

Batı Akdeniz için büyük önem taşıyan aromatik bitkiler sektöründe yol haritası ve uzun dönemli stratejisini belirlemek amacıyla Isparta’da, 2-3 Mart 2016 tarihlerinde çalıştay yapıldı.
Isparta Valisi Vahdettin Özkan’ın öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR), Isparta Girişimci Sanayici İş Adamları Derneği (IGSİAD) ve Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) birlikte “Aromatik Bitkiler Çalıştayı’ gerçekleştirdi. İki gün süren çalıştayda; bölgede yetişen aromatik bitkiler için alternatif endüstriyel kullanım imkanları, farklı pazarlama yöntemleri, mevcut ürün işleme yöntemlerinin geliştirilmesi ve kırsal turizm konuları beyin fırtınası yapıldı. Çalışma grupları, stratejik yol haritası için öneriler hazırladı. Çalıştayın sonuç raporu önümüzdeki günlerde yayınlanacak.
4 ANA TEMADA ÇALIŞMA GRUBU
Aromatik Bitkiler Çalıştayı, açılış toplantısının ardından sorunların tespiti, çözüm ve strateji önerilerini belirlemek üzere ‘Yetiştiricilik’, ‘Finansal Destekler ve Pazarlama’, ‘Ar-Ge ve Ürün İşleme’ ile ‘Turizm’ ana başlıklarındaki grupların çalışmalarıyla sürdü. Sektörün ilgili kamu ve özel kurum kuruluşları, üreticileri, akademisyenler, turizmciler ile dernek temsilcilerinden oluşan çalışma grupları, 2 gün süren toplantılarında; bölgede yetişen aromatik bitkiler için alternatif endüstriyel kullanım imkanları, farklı pazarlama yöntemleri, mevcut ürün işleme yöntemlerinin geliştirilmesi ve kırsal turizm konularında beyin fırtınası yaptı. Aromatik bitkilerin yol haritası ve uzun dönemli stratejisini belirlemek ve sorunlara cevap aramayı hedefleyen çalıştayda, çalışma gruplarının sunumlarıyla tamamlandı.
Sonuç raporu kısa süre sonra tamamlanıp yayınlanacak çalıştayda; çalışma gruplarında özetle şu başlıklar üzerinde duruldu:
“Aromatik bitkiler konusunda veri tabanı oluşturma, aromatik yağlar konusunda uluslararası marka olma faaliyetleri, Ar-Ge hedefinde BAKA ve üniversite gibi önemli kurumlar ile sektörün tüm aktörlerinin üye olduğu geniş katılımlı dernek kurulması, uluslararası tanıtım ve işbirliği faaliyetleri, kaynak ve fonlardan yararlanılabilecek çalışmalar yapılması, altyapı eksikliklerinin giderilmesi, bilgilendirme ve yönlendirmelerdeki eksikler, turizmde mesleki yeterliliklerin artırılması hedefiyle eğitimlerin düzenlenmesi, bölgede yetişen türlerin farkındalığının kazandırılması, üreticilerin bilgilendirilmesi, müze kurulup festival etkinliklerinin çeşitlendirilip ulusal düzeye getirilmesi, eğitim faaliyetlerin artırılması, ürünlerde standardın sağlanması, ürün işleyen fabrikalara hammadde girişinin düzenli olması, her kültürün ekolojik istekleri dikkate alınarak en uygun ekolojide yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, bitki türlerinin popülasyonlarının belirlenip korunması, bölgeye özgü aromatik bitkilerin tescillenmesi, teknik donanım ve mekanizasyonda gelişimi ile yaygın kullanılması, hastalık ve yabancı otlarla kültürel tedbirlerle mücadele edilmesi, ortak akıl toplantıları gibi etkinliklerle sektördeki iletişimin sürekliliğinin sağlanması, hammadde ihtiyacının analizi, uçucu yağlar konusundaki desteklerde ulusal strateji belirlenmesi, birlikte çalışmanın önemi konusunda bilinçlenme, destekler konusunda bilgilendirme faaliyetleri, tüm paydaşlardan meydana gelen üst bir platform oluşturulması.”

 

Bu haber 743 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...