“Mermercilik kırsaldan şehirlere göçü engelliyor”

10 Mart 2016 15:57

Sadece Isparta’da değil, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren mermer ocaklarının doğayı tahribata uğrattığı yönündeki tartışmalar devam ederken, sektör temsilcileri de konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundular. Yaptıkları 80 milyon dolarlık ihracatla Isparta’da en fazla ihracatın mermercilik sektöründen yapıldığını belirten Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman, “3 bin 500 kişiye de istihdam sağlıyoruz. Ayrıca çevre katili değiliz. Kullandığımız motor yağını dahi soruyorlar” dedi.

Mermer ocaklarının çevreyle en barışık sektör olduğuna dikkat çeken Küçükyaman, “Çevre katili değiliz. Aksine kırsal kalkınmaya destek vererek, köyden şehre göçü önlüyoruz” dedi.
Isparta Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Mustafa Küçükyaman konuşmasına şöyle devam etti: “
“Yaptığımız tüm faaliyetlerde danışmanlarla çalışıyoruz. Devlet, mermercilerin ne kadar motor yağı kullandığını bile soruyor. Sözde çevreciler doğaya sadece madencilik faaliyetleri zarar veriyor gibi bir algı oluşturmak istiyor. Değerli Ispartalıların bunlara kulak vermemelerini rica ediyorum. Madencilik yatırımları projeyle başlar, bu proje olmazsa olmazlardan biridir. Daha kazmayı vurmadan nasıl rehabilitasyon edeceğimizi belirtiyor, metrekare bazında orman ağaçlandırma bedelleri ödüyoruz. O bölgede renk değişikliği oluşuyor. Doğa bir süre sonra kendi kendini yeniliyor. Yaban hayatını katlediyoruz şeklinde bir algı da oluşturuluyor. Bizlere bu sahalar verilirken mülkiyeti orman olan bölgelerde doğal sit, milli park gibi kısıtlı alanlar verilmiyor. Bunun dışında kalan yerlerde orman işletmesi bizlere izin verme hakkına sahip. Bu konuda yanlış bilgi var. Doğayla en barışık sektör mermer sektörüdür. Söylenenlerin bir çoğu art niyetli. Örneğin köyde bir önceki muhtar seçimi kaybetmiştir, spekülasyon çıkartır. Çalışmamayı alışkanlık haline getiren kişiler vardır, bu kişilerin şirketlerden beklentileri vardır. Beklentileri karşılamazsa dedikoduları yayar. Borun yüzde 50’si Türkiye’de. Dursun mu, başkaları mı işletsin? Sözde çevreciler; ne kadar araştırıyorsunuz Fransa’da 57, Amerika’da 108 tane nükleer santral var. Biz yapamadık. Bunun sonucunda elektrik bizde 5 kat daha fazla. Isparta’da mermercilik çevre katili gibi gösterilmektedir. Ama böyle değildir. Mermercilik kırsalda köylerden şehirlere göçü engelliyor. Sütçüler’in nüfusu 2500 civarında. Sektörde 1100 kişi çalışıyor.”

 

Bu haber 758 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...