“Isparta markalaşmanın önemini yeni anlamaya başladı”

14 Mart 2016 19:04

Basın Kulübü’ne konuk olan Denge Patent İşletmecisi Metin Arıkaya ve İmaj Mobilya sahibi İrfan Özkutlu sektörel gelişim ile ilgili bilgiler verdi. Denge Patent İşletmecisi Metin Arıkaya, Isparta’da 16 yıldır hizmet verdiklerini söyledi. Arıkaya şunları dedi: “Markalaşmanın önemini ilk zamanlar Isparta pek idrak edemedi. Biz de çok zorlandık bu dönemde. Benim markamı kim kullanacak, kim tescil edecek diyorlardı. Marka davaları hikayeleri basında çok fazla yoktu. 2005’ten sonra birçok marka davaları konuları piyasada dolaşmaya başlayınca insanlar bunun önemini anlamaya başladılar. Biz o yıllarda Isparta’da bugün birçok herkes tarafından tanınan firmaların marka tescili olmadığını fark ettik. İlk başlarda bize tepki gösterdi. Biz bunların hukuki konularını anlattığımızda bunu yavaş yavaş anlamaya başladılar. O yıllarda da irfan beyle tanıştık. İmaj markasını tescil etmekte baya sıkıntı yaşadık. Bugün imajın üretimleri marka dışında tasarım tescilleri ile daha çok bu aşamada. Markayı tescil ettirmekle iş yetmiyor. Markamıza ek ilave koyarak marka başvurusu yapanları takip ettirmek gerekiyor. Bunlarla karşılaştık. Bunları takip ederek şikayet edip taleplerini iptal ettirdik. İmaj mobilyanın tasarım tescili var. Tasarım tescili daha çok mobilya sektöründe kullandıkları şeklen görüntüsünü tescil edilmesidir. Bu tasarım tesciliyle sağlanır. Oturma grupları, yataklar 150’den fazla tasarım tescili alınmış ürünümüz var. Kayseri, İnegöl, Isparta ve Burdur’da ürünlerimizi taklit ediliyor. Hukuki sürecimiz devam ediyor. Marka tescili yaptıran ve yaptırmayan arasında çok fark var. Büyük hukuki süreci var. Genelde firmalar kendi adına tescil ettirmiş markalarını satabiliyorlar. Ticari boyutunu düşünüyorlar. Bu tarz sıkıntılar olabiliyor. Isparta dışında da faaliyetlerimiz var. SDÜ’deki hocalarımızın zaman zaman patent çalışmaları oluyor. Patent dosyalamasında hata yaptığınızda TPE’ye ürününüzün ne işe yaradığını anlatamazsanız başvurduğunuz dosya dümdüz çıkar ve hukuksal koruması olmaz. Hocalarımıza anlattık. Onlar da dosyalamada sıkıntı yaşadıklarını söylüyor. Hocalarımız buluşlarını kendi adına tescil edilebiliyor. SDÜ’de değil sadece MAKÜ’de hocalarımız var. Onlara da hizmet veriyoruz. Patent konusunda hizmet veriyoruz. Çeşitli illerde çözüm ortağı olarak çalıştığımız firmalar var”

23 YILLIK TUTKU
İmaj mobilya kuruluşunu “iki kardeşin tutkulu hikayesi” diye nitelendiren İmaj Mobilya sahibi İrfan Özkutlu, ürünlerinin 14 ülkeye ihraç edildiğini ve Türkiye’de yaklaşık 100 noktada satılının yapıldığını vurguladı. 23 yıldır tutkuyla işlerini yapmaya devam ettiklerini belirten Özkutlu, “2 buçuk yıldır İzmir’de yatak üretimini yapmaktayız. Taleplere uygun şekilde geliştirip devam etmekteyiz” dedi.
EN BÜYÜK SORUN KALİFİYE ELEMAN YETERSİZLİĞİ
Sektörel sorunlara da değinen Özkutlu, mobilya sektörünün en büyük sorunlarının başında kalifiye eleman yetersizliği geldiğini açıkladı. Özkutlu şöyle dedi: “İzmir ve Isparta fabrikada 115 kişi çalışıyor. Isparta’da eleman açığımız var. Üretimin devam etmesi için bir açığımız var. Ara eleman ihtiyacı devam etmekte. Dışarıdan üretime destek aldığımız arkadaşlarımız var. Bölgenin daha da gelişebileceği eleman sıkıntısının çekmeyeceğimizi düşünüyoruz. Bizim önce elemanı yetiştirip sonra çalıştırmak gibi bir düşüncemiz var. Baya veya bayan iş sahibi, meslek sahibi olmak gibi niyeti olan kişilere önce eğitim verip sonra işe almayı düşünüyoruz. İzmir’de daha fazla sektörde yetişmiş eleman var, limana yakınlık var. Isparta’da makine yatırımlarımız devam ediyor. Isparta ve İzmir ayrı işler yapıyor. Mobilya gelişebilir bir sektör. Farklılıkları fark edebilirse gelişebilir bir faktör. Gelişerek gidiyor. Yapılması gerekenler yapılıyor ama bizim tarafından yapılması gerekenler yapılıyor mu bu tartışılır. Eleman yetişmesi konusunda, çıraklık eğitim merkezleri açılabilir. Keçiborlu MYO’nun OSB’de farklı meslek dallarında OSB’de açmayı düşünüyorlar. Hem staj görüp, gerçek hayatı görüp iş sahibi olabilir. Kısa süre içerisinde de neticelenecek. ITSO ile de paylaşılarak yapılabilir. Her ürünün dışarıda pazarlanabilmesi için bir şeyler yapılabilir. Çok iş var. Bizim tarafımızdan yapılması gerek. Yumuşak mobilyada daha fazla emek ve yetişmiş eleman ihtiyacı olduğu için gelişmemiş olabilir. Mesleğe insan kazandıramıyoruz. İnsan yetiştirmek. Sektörün burada gelinmesi önemli Isparta’da irili ufaklı var. Daha da geliştirilebilir. Birleştirilerek farklı firmalar da olabilir. Isparta’da gelişiyor bu konu ama eleman yetiştirmek çok önemli. Biz bunun önemini anladık. Müşteri talebi varsa ürün üretilmeli. İnegöl nasıl başardı? Fazla firma var ve birbirlerine sabırları var. Değerini her gün artırıyor. Dağıtım ağları var. 7 bölgesine ayrı çalışan firmaları var. Lojistik güç önemli. “

 

 

Bu haber 946 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...