Ticaret Borsası Heyeti Eskişehir ve Polatlı Borsalarında inceleme yaptı

16 Mart 2016 16:20

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç'in önderliğinde Isparta Ticaret Borsası heyeti ve hububat sektöründe faaliyet gösteren tüccarlar, canlı satış salonları ve lisanslı depoculuk sistemlerinin başarı ile uygulandığı Polatlı ve Eskişehir borsalarında inceleme yaptı. Ayrıca, Polatlı’da toplu un fabrikası, lisanslı depo işletmeciliğide ziyaret edildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Ticaret Borsası ile işbirliğinde ilimiz tarım ticaretinin güçlenmesi ve gelişmesi, üretilen ürünlerin değer kazanması amacıyla bir çalışma başlattı. Bu doğrultuda Milletvekili Bilgiç önderliğinde Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Meclis Başkanı Nuri Selçuk, Yönetim Kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve hububat sektörü üyelerinin katılımıyla canlı alım-satım ile lisanslı depoculuk faaliyetlerinin başarı ile uygulandığı Polatlı Ticaret Borsası ile Eskişehir Ticaret Borsası'na inceleme gezisi düzenlendi. Geziye Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik ile Çiçekpınar Belediye Başkanı Derviş Acar da katıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bilgiç önderliğindeki 40 kişilik Isparta heyeti ilk olarak Polatlı Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Isparta heyetine burada hububatın Türkiye'de en fazla değerde satılmasına imkan sağlayan canlı alım-satım sistemi tanıtıldı. Ürünlerin laboratuar analizi ile canlı satışına kadar giden süreç hakkında bilgindirilen Isparta heyetine Polatlı Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Zafer Aytaç evsahipliği yaptı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Polatlı'da kurulan ve Türkiye'ye örnek olan sistemin örnek bir modelini Isparta'da gerçekleştirmeyi arzuladıklarını söyledi. Bilgiç, şu açıklamayı yaptı: "Polatlı Ticaret Borsamız, Isparta heyetini burada ağırladılar. Tesisleri gösterdiler, kendilerine teşekkür ediyoruz. Nezaket ziyaretinden öte bir çalışma ziyareti. Borsa yöneticilerimiz, üyelerimiz, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odamızla hep birlikte geldi. Polatlı Ticaret Borsası'ndaki ürün borsasını, üretici ile aracıyı biraraya getiren, hatta nihai kullanıcıyı biraraya getiren modeli hep beraber yerinde görelim istedik. Bunun benzer modelini Ispartamıza taşırız onu görelim istedik. Polatlı'da ağırlıklı arpa, buğday benzeri ürünler var. Polatlı'nın yanı başında Ankara, Konya, Eskişehir gibi ciddi illerin bulunmasına rağmen son derece başarılı modelle ürünlerde fiyatı belirleyen ana merkez olması çok önemli. Polatlı Ticaret Borsası ekibini tebrik ediyoruz. Hepimizin bir hayali var. Elmanın da borsası olsun istiyoruz. Ama mevzuat durumları gereği mümkün olmuyor. Türkiye'de yüzde 26'sını belirlediğimiz bir ürünün fiyatını belirleme noktasında bir merkez olmak bu işin gelişimine katkı sağlar. Sadece elmada değil, benzer ürünlerde de bu modeli hep beraber Isparta'da realize ederiz diye düşünüyoruz. Çok güzel bir örnek, bir kez daha tebrik ediyoruz. Bu işlerin daha da gelişmesi açısından her zaman Ankara ayağında hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.
Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar da hububat üzerine Isparta'da Yalvaç ve Şarkikaraağaç bölgesinde lisanlı depoculuk ve canlı satış noktasının kurulabileceğini söyledi. Milletvekili Bilgiç'e önderliğinden ötürü teşekkür eden başkanımız Ahmet Adar, "Polatlı Ticaret Borsamızı ziyaret ediyoruz. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız bize önderlik ettik, çok teşekkür ediyoruz. Bu işle uğraşan sektörle ilgili arkadaşlarımızla birlikte buradayız. Burada yaptığımız ziyarette malın kabulünden, numune ve laboratuar aşaması ile canlı satış aşamasını hep birlikte izledik. Depolama sistemini hep birlikte gezdik. Isparta'da nasıl bir yol izleriz, Ispartamıza, Yalvaçımıza, Şarkikaraağaçımıza satış salonu ve depolama sistemini kazandırmak istiyoruz. Burada Polatlı Ticaret Borsası başkanımız ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Gerçekten ufkumuz açıldı. Elmayla ilgili sayın vekilimiz başka bir düzenleme yapılabileceğini söyledi. Elmada yurt içi ve yurt dışı ziyaretlerinde gördüğümüz gibi tek elden satış sistemi var. Bizim 11 üretici birliğimiz var. Hepsinin depolama sistemi var. Isparta'da 90'nın üzerinde soğuk hava deposunda400 bin tonluk saklama kapasitemiz var. Burada bir üst birlikler kurularak, depolar birbirine elektronik ortamda bağlanarak örnek bir model hep birlikte bulunabilir. Bunu bulacağımıza inanıyorum. Elmada Türkiye'nin yüzde 26'sını üretiyoruz. Başkentiz. Hububatta 110 bin ton ürün üretiyoruz. En iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Gördüğümüz sistemlerden bir sonuç çıkararak hem elmada hem hububatta katma değer yaratalım. Tarımla sanayileşen Isparta için yolumuza devam etmek istiyoruz" diye konuştu.
Canlı satış salonu ve lisanslı depoculuk sistemlerinin çarpan etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Ahmet Adar, şöyle devam etti: "Bu tesislerin çarpan etsisi çok büyük. Hasat zamanı bir curcuna başlıyor. Direk depolama sistemiyle bu hareketliliği ortadan kaldırmış olacağız. İnsanlar topladığı ürünü direk lisanslı depolama sistemine teslim edecek. Bozulma olursa lisanslı depolama sistemi karşılayacak. İnsanlar sadece üretmeyi düşünecek. Ürettiği ürünü lisanslı depolama sisteminde işine geldiği fiyat ve zamanda satabilecek. Alıcı ve satıcıya aktarım yapmadan, kağıt üzerinde satış gerçekleşmiş olacak. Ortadaki kargaşayı ortadan kaldırmış olacağız. Ürün toplandıktan sonra direkt lisanslı depoculuğa teslim edilecek. İhtiyacı kadar alınıp, satılabilecek. Hem üreticimize hem tüccarımıza katkı sağlayacaktır. Üreticinin işi üretmek, tüccarın işi satmak olacak. Buradaki sistemlerde ürünün analiz değerlerine göre, tüccar masasında oturarak açık artırma sisteminde alıyor ve ürününü tescil ettiriyor. Daha sonra adam ürettiği ürünü tüccara teslim edip, parasını alıyor. Ortada ticaretin ciddi kurallları var. Alım ve satımı kolaylaştırıyor. Ticaret resmileşmiş oluyor. Bölgemize çok çok faydalı olacağını düşünüyorum" dedi.
Yalvaç TSO Başkanı Nuri Dirik, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek "Bu organizasyondan dolayı Ticaret Borsası ekibine teşekkür ediyorum. Ev sahipliğinden dolayı da ülkemizde marka olmuş Polatlı Ticaret Borsası Başkanımız ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Sayın vekilimiz bizleri burada yalnız bırakmadı. Bir vilayetin kalkınmasında sivil toplum örgütleri, siyasetçileri ve bürokratlarının biraraya gelmesi gerektiğini gördük. Bir buğdayın gelişinden satışa kadar olan mesafedeki aşamaları gördük, satışın nasıl yapıldığını gördük. Çiftçi arkadaşlarımız zaman zaman yakınıyor. Ürünün para etmediği yönünde isyan ediyorlar. İyi mal iyi para ediyor. Kaliteli mal, kaliteli para ediyor. Sayın Vekilimizin önderliğinde bu çalışmaları bölgemizde yapabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.
ITB Meclis Başkanı Nuri Selçuk ise "Isparta'nın tarım ticaretinin daha da gelişmesi için çaba sarfediyoruz. Sayın Vekilimiz bizleri buraya getirdiniz, işbirliği yapmamızı istediniz ve bütün arkadaşlarımızla birlikte buradayız. Ispartayı sizinle daha ileriye götüreceğimize inanıyoruz. Bu konudaki önderliğinizden ötürü çok teşekkür ediyoruz. Ticaret Borsası üyeleriyle birlikte sizin önderliğinizde Isparta Tarım Kongresi'ni yapmak istiyoruz. Bütün üyelerimizi 2-3 gün misafir ederek, sizler devletimizin görevlileri ile bizi buluşturursanız çok seviniriz" dedi. Isparta heyeti daha sonra Eskişehir Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Burada hububat tüccarlarına elektronik ortamda gerçekleştirilen canlı satış sistemi tanıtıldı. Eskişehir Ticaret Borsası Başkaın Ömer Zeydan, Isparta heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek şöyle konuştu: "500 bin ton buğday işlemi borsamızda gerçekleştiriliyor. Daha önce sözlü satış salonu idi. Geçtiğimiz yıl kalkınma ajansından bir projemizi geçiştirmek suretiyle elektronik sistemine geçiş yaptık. Chicago Borsası'na giderek yazılım örneğini gördük. Burada tamamen şeffaf ve maniplasyona müsaade etmeyen bir yazılım geliştirdi. Fiziki olarak çiftçi ile alıcının temas kurmamasını sağladık. Alıcı, satıcının kim olduğunu bilmeden fiyat veriyor. Herkes aynı şartlara sahip olarak fiyatlandırma yapılıyor. Elektronik satış sistemi uzaktan alım ve satışlara katılabilme fırsatı sunuyor. Dışarda kendi un fabrikasında, bürosunda ya da evinde oturup ekranda gördüğü mala fiyatlandırma yapılabilecek."
Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar da güçlü tüccar oluşturma arzusunda olduklarının altını çizerek "Hepimizin gözü aklında. Görmeden bir şeyi tam anlayamıyoruz. Başarılı olmuş örnek yerleri gezip, görüyoruz. Bugün de Eskişehir'deyiz. Tüccar güçlü olmak zorunda. Tüccarın güçlü olduğu yerde para aktif rol oynar. Gülden bir örnek verirsek, 2016 yılının ürünü için avans dağıtımları şimdiden yapılıyor. Bizim amacımız tüccarın güçlü olmasını sağlamak. Güçlü tüccarın gülün dışında elmada, kayısıda, hububatta da etkili olmasını arzuluyoruz" dedi. Meclis Başkanı Nuri Selçuk ise"Eskişehir Ticaret Borsası, borsaların mihenk taşıdır. Başarılı çalışmalarından ötürü tebrik ederiz" diye konuştu.

Bu haber 790 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...