SDÜ’den tarihine sahip çıkan uygulama

17 Mart 2016 18:58

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yılı dolayısıyla Android sistemle çalışan cep telefonları için savaşın yaşandığı bölgeyi rehber yardımı almadan gezilebilecek harita ve seslendirmeli yazılım geliştirdi.

SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan ve öğrencileri tarafından 18 ay süren çalışma sonucunda Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret edenlerin bölgeyi gezebilmesi için 'Çanakkale Rehberi' adında mobil yazılım geliştirildi.
Şehitlikteki 39 farklı nokta hakkında bilgilendirmenin yapıldığı proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Habil Kalkan, "Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret edenler her geçen gün artırıyor. 2015 yılında 2 milyon yerli 500 bin de yabancı turist şehitliği ziyaret etti. Fakat bu ziyaretçilerin çok az bir kısmı rehberlik hizmeti alıyor. Büyük dilim ise rehberlik hizmeti almadan sadece ellerindeki broşürlerle bu konu hakkında bilgi sahibi oluyor. Rehber desteği almadan yapılan geziler çok etkili geziler değildir" dedi.
Özellikle orada yaşanan tarihin ve ruhun aktarılması noktasında rehbersiz gezilerin etkili olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Habil Kalkan, şöyle dedi:
"Esasında bu çalışma da bu ihtiyaçtan doğan bir uygulama olmuştur. Biz de bölgeye yaptığımız ziyaretlerde bireysel veya toplu geziler için rehberlik yazılımı geliştirdik. TÜBİTAK tarafından desteklendi. Sonrasında bilgisayar mühendisleri, tarihçiler ve o bölgede faaliyet gösteren profesyonel rehberlerden destek aldık. ve yaşanmış olaylar hakkında ansiklopedik derlemeler yapıp seslendirdik. Bu uygulama Android için geliştirildi.
Ziyaretçiler gitmek istedikleri yerleri harita üzerinden seçip gezebilecek. ve onlar için en kısa güzergah yönlendirilecek. Bölge uygulama ile gezilebilecek. Ziyaretçiler hedef noktaya ulaştıklarında ise seslendirme hizmetini alabilecek. Biz bu projeyi Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yılında hizmete sunuyoruz."

 

Bu haber 710 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...