“Isparta’nın rekabet halinde olmasına gerek yok”

19 Mart 2016 13:03

Dünyanın en yaratıcı 20 doktoru arasında yer alan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, hayallerdeki Isparta’yı arayan Basın Kulübü’ne konuk oldu.

TÜRKİYE BİR ORGAN NAKİL MERKEZİ

Yaptığı başarılı organ nakilleriyle adını dünyada duyuran Prof. Dr. Kalayoğlu, Türkiye’de organ nakillerinin artık başarıyla yapılabildiğini söyledi.  Türkiye’nin bir organ nakil merkezi olduğunun altını çizen Münci Kalayoğlu, “Geçen sene Türkiye’de bin 300 nakil yapıldı. Türkiye bir organ nakil merkezi şu anda. Ortadoğu’dan, Kafkasya’dan ve Avrupa’dan insanlar geliyor buraya organ nakli olabilmek için. Çok iyi cerrahlar, çok iyi doktorlar var. Isparta’da da bu başlamış. Bundan sonra adımları sağlam basmak, sağlam yürümek, sonra da sağlam koşmak lazım. En önemlisi başlamak ve bu da bitirmenin yarısı. Daha iyisinin olacağına eminim. Türkiye’de bu yapılıyor. Öğrenmek için yurt dışına gitmek gerekmiyor, Amerika’dan Ortadoğu’dan Azerbaycan’dan bize geliyor bu doktorlar artık. Biz en iyisini onlara göstermek istiyor ve bundan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

ISPARTA’NIN RAKABET HALİNDE OLMASINA GEREK YOK

BU BİR FUTBOL MAÇI DEĞİL!

Süleyman Demirel Üniversitesi tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde başarılı adımlar atıldığının da altını çizen Prof. Dr. Kalayoğlu şunları söyledi:  “Arkadaşlar bu işe başlamışlar. Ruhsatını da almışlar. Ben bu işi dünyada ilk defa yapan kişinin yanında 2 sene kalarak yaptım. 2 senede 178 tane nakil yaptık. Bu işi öğrendim. 2 senemi aldı bu eğitim. Bölüm kurmak için gittiğim hastanede ilk 9 ay hasta gelmedi bana. Bilinmiyordu karaciğer nakli. 4. Seneden sonra senede 100 ameliyat yapıyordum. Sayı önemli değil sonuç önemli. Yapmış olmak için yapmıyoruz hayat kurtarmak için yapıyoruz. Şuan çok iyi bir ekibimiz var. Genç, becerikli, muhterem bir ekibimiz var. Bunu zaman gösterecek. Isparta’nın rekabet halinde olmasına gerek yok. Bu bir futbol maçı değil. Eğitim, tecrübe ve emek gerektiriyor. O insanlar kendileriyle yarış edecekler. Mükemmele o şekilde erişecekler. Biz insanla uğraşıyoruz. İyi yapmak mecburiyetindeler. Yoksa sağlık bakanlığı ruhsatı alıyor. Belli bir sayıya ulaşmak zorundalar. İnşallah en iyisini yapacaklar.”

ORGAN BAĞIŞI YOKSA HAYAT DA YOK

Dünyanın en yaratıcı 20 doktoru arasında gösterilen ve başarılı organ nakillerine imza atan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, “Organ bağışı yoksa organ yok, organ yoksa nakil yok, nakil yoksa ölüm var. Bu denklemi kurabilmek zor değil. Bu denklemi çözmenin tek yolu ise bağış yapmak” diye konuştu. Organ bağışını İslamiyet’e aykırı olmadığının altını çizen Prof. Dr. Kalayoğlu, “Bir insanı kurtarmak insanlığı kurtarmaktır diyor dinimiz. Dinimiz bunu emrediyor yani. Birkişinin bağışladığı organlar 11 kişiye hayat veriyor. 11 kişiyi yaşama bağlıyor. Toprağa verdiğiniz organlar bir işe yaramaz” dedi. Prof. Dr. Münci Kalayoğlu şöyle konuştu: “Organ bağışı için yapılan eğitim toplantıları kiliselerde yapılıyor Amerika’da. Gazetelerde televizyonda haberler var. İlkokullardan itibaren başlanıyor çalışmalara. Bütün ülke organ bağışı diyor. Bu kadar kolay bir denklemi çözebilmek için yapılacak tek şey bağış yapmak. Beyin ölümü olduysa ölmüştür. Ya hasta yaşıyorsa diyen aileler oluyor. Beyin ölümü olan bir kişinin yaşaması diye bir şey kesinlikle yoktur. Bunu zaten 4 hekim kontrol ediyor. Hayatımızı biz bu işe adadık. Çok insan ölüyor. Ölen hastalar bizim elimizde ölüyor. Izdırap çekiyoruz.  Organı bulacağız. Bunu bulamayacak kadar beceriksiz değiliz. Bunu aşılamak lazım. Bütün arkadaşlarım zamanında din işleri kurulundan fetva aldılar. Bu İslam dinine aykırı değil. Biz yaşayan kişiden almıyoruz. Ölen kişiden alıyoruz. Beynin bütünün fonksiyonlarının yitirildiği an bir daha bu yerine gelmez. Her adımımız kontrol ediliyor. Çok güzel çalışmalar var. İyi çalışan merkezleri ödüllendiriyorlar. Çalışmayanları kapatıyorlar.  Bizim hayatımız hastalara hayat vermekle rahat ediyor. Organ olmadığı için ölen hasta görmek istemiyoruz.”

Bu haber 697 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...