İHK´ya ‘Neden Valiyi ziyaret ettiniz’ Sorgusu !

28 Kasım 2012 19:03

İçişleri Bakanlığı Müfettişi’nin İl İnsan Hakları Kurulu’nun geçtiğimiz yıl yaptığı Valilik ziyaretini eleştirerek kurula ‘Neden Valiyi ziyaret ettiniz’ sorusu sorduğu ortaya çıktı.

‘Burası Türkiye burada her an her şey olabilir’ sözü bir kez daha gerçek oldu. Başkanı bizzat ilin Valisi olan İl İnsan Hakları Kurulu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlamaları çerçevesinde Vali’yi makamında ziyaret ettiği için Bakanlık Müfettişi tarafından sorgulandı.

KURULUN BAŞKANI İLİN VALİSİ

Bu ilginç olay bu yılın başında meydana geldi. Bilindiği gibi İl İnsan Hakları Kurulu’nun başkanlığını illerde bizzat ilin Valisi yapar. Çoğu zaman da Valiler bu görevi Vali Yardımcılarından birine verir ve  Vali Yardımcıları da İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığını Vali adına Vekaleten yürütürler. Bu kurul, bulunduğu ildeki insan hakkı ihlalleri ile ilgili şikayetleri dinler veya alır değerlendirir gereğini yapar. Bir de her yıl 10 Aralık tarihlerinde kutlanan ‘Dünya İnsan Hakları Günü’nde Atatürk Anıtına çelenk sunarak saygı duruşunda bulunur ve İstiklal Marşını söyler ve ardından kurulun Başkanı olan ilin Valisini makamında ziyaret ederek o yıl kurulun yaptığı çalışmalar hakkında Vali beyi bilgilendirirler. Ayrıca, Cezaevi, Karakol nezarethaneleri gibi bir takım yerleri de ziyaret ederek incelemelerde bulunup insan hakkı ihlali olup olmadığına bakar.

MÜFETTİŞ’TEN İLGİNÇ YAKLAŞIM !

Bu doğrultuda; İl İnsan Hakları Kurulu her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıl da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Atatürk Anıtına çelenk sunarak saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı sonrasında Vali’yi makamında ziyaret ettiler. Ancak, bu ziyaret Valiliğe gelen Bakanlık Müfettişi tarafından ilginç bir şekilde sorguya ve eleştiriye neden oldu.

KANUN DEĞİŞTİ KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ DE DEĞİŞTİ

Bu durum, İl İnsan Hakları Kurulu’nun önceki gün Valilik Gül Toplantı Salonunda yapılan toplantıda ortaya çıktı. Toplantıya Başkanlık eden Vali Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Başkan Vekili Cengiz Ata, toplantının açılış konuşmasında; “İnsan Hakları Kurullarının görev ve yetkileri 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu’ ile yeniden belirlenmiştir. Bu kanunun amacı; insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapmak üzere Türkiye İnsan Hakları kurumunun kurulması ile teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin esasları düzenlemektedir. Bugün bu toplantıda kurul olarak yapacağımız çalışmalar ve kurulumuza yapılan insan hakkı ihlalleri ile ilgili şikayetleri görüşüp değerlendirmeye alacağız” dedi.

MÜFETTİŞTEN ‘NEDEN VALİYİ ZİYARET ETTİNİZ?’ SORGUSU

Bunun üzerine kurul üyesi Mehmet İpekçi geçtiğimiz yıllarda Kurulun 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günlerinde Cumhuriyet Meydanında bir tören düzenlendiğini ve akabinde Vali’nin makamında ziyaret edildiğini belirterek, bu törenin önümüzdeki 10 Aralık 2012 tarihinde de yapılabileceğini söyledi. Bunun üzerine Vali Yardımcısı ve Kurul Başkan Vekili Cengiz Ata; “Evet haklısın böyle bir tören yapabiliriz ve sayın Valimizi ziyaret edip kurul çalışmaları hakkında kendisini bilgilendirebiliriz. Ancak, bu konuda geçen yıl ilginç bir gelişme oldu. Valiliğimize gelen ve kurulun çalışmalarını inceleyen Bakanlık Müfettişi, İl Valisini ziyaret konusunu eleştirerek ‘Neden Vali’yi ziyaret ettiniz’ sorusunu sordu. Onun için sayın Valimizi ziyaret edip etmememiz konusunda karar kurulundur” dedi. Kurul üyeleri, İl İnsan Hakları Kurulu’nun Başkanının ilin Valisi olduğunu ve Kurulun Valiyi ziyaret etmesinden daha doğal bir şey olamayacağı konusunda görüş birliğine vardılar.  

 

 

 

Bu haber 820 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...