“Vatandaşlar Kurumun varlığından haberdar değiller”

28 Kasım 2012 19:07

Isparta’da bu yıl içinde sadece 2 kişi İnsan Hakları Kurulu’na başvurdu.

İl İnsan Hakları Kurulu, hak ihlali ile ilgili çalışmalarını yürütüyor. Kurul, insanların bu konuda bilinçlenmesine ve hangi haklara sahip olduğunu öğrenmesine önem veriyor. Isparta’da bu yıl içinde sadece 2 kişi hak ihlali sebebiyle İnsan Hakları Kurulu’na başvurdu. Ancak yapılan incelemelerin ardından söz konusu şikayetlerinin birisinin gerçekte insan hakkı ihlali olmadığı ortaya çıktı.

İNSAN HAKLARI KURULU TOPLANDI

İl İnsan Hakları Kurulu Kasım ayı toplantısı önceki gün Vali Yardımcısı Cengiz Ata başkanlığında toplandı. 20 kişilik kurulun üyelerinin çoğunluğunun hazır bulunduğu toplantıda Vali Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Başkan Vekili Cengiz Ata; “Kurulun görevi, vatandaş ile idare, mahkemeler arasında bir noktada bulunan toplumda insan hakları bilincinin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve bilincin alışkanlık haline getirmektir.” dedi.

Kurul üyesi Avukat Mehmet Zengin de, kurulun bundan sonra daha etkin bir şekilde çalışması için gerekli bilgilendirme ve etkinliklerin yapılmasının yararlı olacağını söyledi.

2 ŞİKAYETİN NEDENLERİ

Toplantıda daha sonra Kurula yapılan şikayetler ele alındı. Kurula bugüne kadar 2 kişinin müracaatta bulunduğunu ve bu şikayetleri incelediklerini kaydeden Ata; “Bize gelen başvurulardan biri Tapu Sicil Müdürlüğü ile ilgiliydi. Bir şahıs Tapu’da işlerin yavaş işlediğini ve bir işlem için 20 dakika beklediklerini belirterek şikayette bulundu. Biz de bu konuda Tapu Sicil Müdürlüğümüze yazı yazarak durum hakkında bilgi istedik. Gelen bilgide Tapu’da hangi iş ve işlemin ne kadar sürede bittiği bekleme salonunda halka duyurulduğu buna rağmen bazı vatandaşların sabırsızlık göstererek böyle bir şikayette bulunduğu belirtildi. Evet, ben de bu noktada Tapu Müdürlüğümüzün ifadelerine katılıyorum. Çünkü, Tapu işlemleri öyle 5 dakikada bitecek işlemler değildir. Binlerce kayıt içeren arşivi vardır. Onun için işlemler uzun sürebilir. Bu nedenle 20 dakikalık bekleme durumu da son derece normal olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlarımızın da bu süre konusunda biraz anlayış göstermesi gerekiyor” dedi.

“İKİNCİ ŞİKAYETTE İNSAN HAKKI İHLALİ YOK”

İl İnsan Hakları Kurulu’na yapılan diğer şikayetin ise Valilik binasındaki tuvaletlerin vatandaşların kullanamaması yönünde olduğu belirtildi. Bu konuda bir açıklama yapan Kurulun Sekreteryasını yapan Müdür Recep Cesur, Valiliğin zemin katında bulunan tuvaletlerin Valiliğe gelen vatandaşların kullanımına açık olduğunu ve bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmadığını bildirdi. Bu konuda söz alan Kurul üyeleri de, zaten bu konunun insan hakkını ihlal içeren bir konu olmadığını ve görüşülmeye gerek duyulmadan gündemden düşürülmesi gerektiğini belirttiler. Bunun üzerine konu gündemden düşürüldü.

ATA; “TOPLUM BİLİNÇLENMELİ”

Toplantının sonunda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Başkan Vekili Cengiz Ata, kurula yapılan şikayet sayının az olduğunu ancak diğer illerde de durumun Isparta’dan farklı olmadığını belirterek; “Maalesef vatandaşlarımız kurulun varlığından haberdar değiller. Bu konuda toplumun bilinçlenmesi lazım” dedi.

Bu haber 739 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...