“RAY-BUS PROJESİ ile SDÜ ile şehir arasında ulaşımı ray üzerinden sağlayabiliriz”

23 Mart 2016 17:47

Basın Kulübü, bu hafta Süleyman Demirel Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ilgar Kırzıoğlu’nu ağırladı.

Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un moderatörlüğünde ekrana gelen Basın Kulübü’nde Isparta’da yaşayan herkesin hayali olan şehir ulaşımına alternatif bir çözüm getirildi. Şehrin ulaşım probleminin üniversite-şehir arasına kurulması düşünülen Ray-Bus projesi ile hafifletilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Kırzıoğlu, bu projeyle şehir içi trafiğin rahatlayacağının altını çizdi.

Isparta’nın alternatif bir toplu taşımaya artık çok ihtiyacı olduğunu belirten Prof. Dr. Kırzıoğlu, SDÜ ile şehrin arasındaki ulaşımı ray üzerinden sağlanabilecek Ray-Bus projesini ortaya attı. Aynı anda karşılıklı olarak 800 öğrenciyi taşıma kapasitesine sahip proje tren garından Bozanönüne mevcut olan ray hattına 700 metre eklenerek bir ulaşım ağı oluşturulabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Kırzıoğlu şöyle konuştu: “Isparta imar planlama çalışmalarının yanı sıra ulaşım planının da yapılması gerekliliği sürekli ortaya çıkıyor. Şehir plancıları olarak bunu öne çıkarıyoruz. Şehir planlaması aynı zamanda ulaşım planlaması. Ayrı bir çalışma olarak yapılması gerekliliğini ortaya koymakta. Pek çok caddede aşırı trafik yığılmalarını görüyoruz. Artık bunların daha sistemli bir şekilde çözülmesi gerek. Apartmanların otoparkının olması gerek, bazı caddeler tek yönlü trafiğe açılmalı, katlı ve mekanik otoparklar olmalı. Sırf görelim de çözelim şeklinde olmuyor, bunların ileriye yönelik yapım teknikleriyle çözülmesi daha çağdaş olacaktır.  1995’li yıllarda bir ulaşım planlaması yapılmış tramvay hattı düşünülmüş ancak bu iptal edilmiş. Hâlbuki bu proje gerçekleştirilebilseydi bu sorun büyük oranda çözülmüş olacaktı. Bu fırsat kaçtı sayılmaz yine yapılabilir. Biz çözümler düşünüyoruz. Ray-Bus çalışması var gündemde. Bunu çeşitli şekillerde Türkiye’deki bazı iller kullanıyor. Tam tren değil tren tipinde bir ulaşım. En az iki vagon, dizel veya elektrikli vagon olabilir. Her vagon 250 kişiyi taşıyabilmekte. Adapazarı’ndaki fabrikalarda imalatı var. En son Akşehir-Konya arası, Sivas-Divriği arasında bu Ray-Bus hizmet veriyor. Gidiş geliş sistemini ayrı ayrı koyalım. 15 dakikada bir kalksın gitsin gelsin diye düşünüyoruz. 700 metrelik bir bağlantı gerektiriyor. Ray-Bus ile öğrenci üniversiteye indi, orada da ring otobüsleri tren ücretinin dahilinde olarak bu otobüslere binip üniversite içerisinde ring seferlerini yapacak. Öğrenciler fakülteye gidecek. Tren hattımız mevcut tren garından üniversiteye geçiyor. Ek bir 700 metrelik hat ile bağlanırsa bu ulaşım hayata geçebilir. Vagonların çeşitli nitelikleri var. Lüks ve ekonomik çeşitleri var. Bisiklet askı sistemleri de var. Bisikletle gidip gelmeyi de teşvik etmek amacıyla bisiklet askı sistemleri mevcut. Bu da yapılabilir.”

ATIL BİR MEKAN CANLANDIRILMIŞ OLACAK

Mevcut tren garının olduğu bölgenin öğrenciler için sosyal donatı alanlar olabileceğini belirten Prof. Dr. Ilgar Kırzıoğlu, “Orada iki bina var. Orayı restore ederek bir öğrenci rekreasyon yeri olarak düşüneceğiz. Ray-Bus’un kalktığı yerde bulunacak. Havuzlar koyuyoruz, eski kocamış ağaçları keserek yeni bir peyzaj alanı düzenleyeceğiz. Kafelerin olacağı bir yer. Atıl bir mekanı canlandırmış olacağız. Bu zaman kadar hiçbir şey yapılmadı. Tren gelip gidecek, öğrenciler orada inince bir çay içebilecekleri alanlar olacak. Buna hepimiz sahip çıkmalıyız.”

 

Bu haber 874 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...