Sağlık turizminde tanıtım turu başarıyla tamamlandı

24 Mart 2016 18:20

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu işbirliği, Antalya Valiliği’nin önderliğinde THY ile birlikte Orta Asya ülkeleri Özbekistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’daki hedef kitleye yönelik tanıtım turu programı tamamlandı. Çoğu doktor, klinik ile seyahat acenteleri yetkileri ve medya mensuplarından oluşan 31 kişilik heyet, Antalya’nın kamu ve özel sağlık kuruluşlarına inceleme gezilerinde kadrolar, farklı alanlardaki uzmanlığa ve teknolojik altyapıyı takdir etti. Heyet üyeleri, kamu ve özel hastaneler ile turizm sektörünün temsilcileri ile çalıştayda biraraya geldi. Değerlendirme yapılan açılış toplantısının ardından 250’ye yakın ikili görüşme (B2B) gerçekleştirilirken, yeni işbirliklerinin temelleri atıldı. Konuklar, “Antalya’nın sağlık yönünü ilk defa gördük ve çok etkilendik. Hastalarımız ve yakınlarımıza ilk tavsiye edeceğimiz yer” ifadelerini kullandı.

Antalya sağlık turizmini geliştirmek, yaygınlaştırma ve tanıtmak amacıyla çalışmalarını sürdüren BAKA, sağlık turizmi için bölgenin tercih edilmesi hedefiyle ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde tanıtım programı hazırladı. Kazakistan’ın ardından Orta Asya ülkelerinden Özbekistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan doktor, klinik yetkilileri, seyahat acenteleri ve gazetecilerden oluşan 31 kişilik heyet; Antalya’da kamu ve özel sağlık kuruluşlarında incelemede bulundu, sağlık ve turizm sektörlerinin temsilcileri ile çalıştayda biraraya gelip ikili görüşmeler (B2B) gerçekleştirdi.
Akdeniz Üniversitesi ile Antalya Araştırma ve Uygulama hastanelerinin yanısıra özel hastaneler Memorial Antalya, Dünya Göz, OFM hastanelerine inceleme gezisi yapan heyet üyelerine, her hastanede toplantılarla ayrıntılı bilgiler verildi. Hastanelerde onkolojik tedaviler, organ nakilleri, yoğun bakım, obez hastalara ve başta saç ekimi olmak üzere estetik yöndeki cerrahi operasyonlar, akupunktur tedavileri hakkında ayrıntılı bilgiler verilen Özbek, Kırgız ve Azeri doktorlar, acente yetkilileri ve medya mensuplarından oluşan heyet üyelerine doğum, yoğun bakım ile diğer servisler gezdirildi.
Rehberlik ve tercümanlık hizmetini Remed Assistance’ın verdiği, Rixos Hotels’in misafir ettiği heyet, Antalya’daki sağlık oteli Ay-Ka Vital ile bölgenin ilk özel tüp bebek merkezi Antalya IVM’yi de gezdi. Heyet üyelerine, infertilite hastalarına en kolay ve az yıpranacakları yollarla sağlıklı çocuğa sahip olmaları için yapılanlar ile sağlık otelindeki rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili bilgiler verildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden ve Başkan Vekili Esat Göyük ile de biraraya gelen heyet üyeleri, sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
ANTALYA SAĞLIKTA MARKA
Heyet üyelerinin sorularına ayrıntılı cevaplar verilen tanıtım turunun ardından Orta Asya heyeti ile Sağlık Turizmi Çalıştayı yapıldı. Beldibi Rixos Sungate Otel’deki çalıştay açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarında Sağlık İl Müdürü Ünal Hülür, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi Koordinatörü Oğuzhan Kaya, heyet üyelerine Antalya ve Türkiye’deki sağlık hizmetleri konusunda bilgiler verdi. Antalya’ya gelen yabancı misafirlere 27 özel, 14 kamu ve 2 üniversite hastanesinde en iyi şekilde hizmet verildiği, sağlık sisteminde son yıllarda yaşanan gelişmeler, ortalama insan ömrünün uzaması konularında bilgi verilirken, Antalya'nın sağlık turizmi konusunda uluslararası alanda marka şehir olduğuna dikkat çekildi.
Kırgızistan Sağlık Bakanlığı eski Sözcüsü Turizmi Derneği yetkilisi Avlanbek Dzhumabeav ile Özbekistan’da sağlık ve medikal turizm alanında faaliyet gösteren şirketin sahibi Bakhodır Yunusov da ülkelerindeki sağlık hizmetleri, hastaneler ve hastalıklarla ilgili bilgiler verirken sağlık turizm tanıtım turunun çok faydalı olduğunu, bilgilendirmenin önemini vurguladı. Duzhumabeav, “Hastaların bilgiye ulaşması çok önemli. Torunum işitme engelli doğmuştu ve Polanya’daki ameliyatı için 200 bin dolar ödedik, ziyaretimizde Türkiye’de daha uygun olduğunu öğrendik. Türkiye’nin özellikle bilgi merkezleri açması ve oluşturması gerekiyor. Sağlık turları çok yerinde olacaktır” dedi. Yunusov ise, “Özbek hastalar, yılda 800 dolar sağlık hizmetlerine harcıyor. Tedavi için en çok Türkiye tercih ediliyor. Geleneklerimiz, dinimiz aynı ve birbirimizi kolayca anlayabiliyoruz. Yüksek teknoloji, nitelikli hastane, doktor ve sağlık personeli, doğal güzellikler Antalya ve Türkiye’nin seçilmesi için nedenler” diye konuştu.
250’YE YAKIN İKİLİ GÖRÜŞME
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri, Kırgızistan ve Özbekistan sağlık turizmi sunumlarının ardından soru cevaplarla çalıştay gün boyu sürecek ikili görüşmelerle sürdü. Orta Asya’dan gelen doktor, hastane yetkilisi, seyahat acentesi ve gazeteciler ile Antalya’daki sağlık turizmi sektörüyle ilgili kamu ve özel sağlık ve turizm sektörü temsilcileri yaklaşık 250 ikili görüşme (B2B) gerçekleştirdi.
Program sonunda değerlendirme yapan konuk heyet üyeleri, Antalya’daki hastanelerin oldukça gelişmiş güçlü kadrolara ve ileri teknolojiye sahip olduklarını gördüklerini, işbirliğinin artmasını istediklerini, ileriye dönük önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türkiye’de 3 yıl önce böbrek nakli olan ve her yıl kontrolleri için Antalya’ya gelen Kırgız 30 yaşındaki Marina Miroshnik, “Türkiye’de 2013’de böbrek nakli oldum. O günden bu yana sürekli kontrol ve takip süreci içerisindeyim. Tüm hizmetlerin kalitesinden memnunum. Bizim orda bu tür nakiller çok az yapılmakta ve sonuçlar da çok iyi değil. Misafirperverliğiniz ön plana çıkıyor. Bilgilendirme çok önem taşımaktadır ki, her geçen gün hastalıklar artmaktadır, nakil gerektiren durumlar oluşuyor. İnsanların bilgilenmesi için bu tür organizasyonlara ihtiyaç var. Bunun dışında da hastanedeki yaklaşımlar, hümanizm açısından gerçekten çok etkileyici düzeyde. Özellikle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve özel hastanelerde gözlemlediğimiz onkoloji hastalarına sanatsal yaklaşımlar ve insanların psikolojilerini rahatlatacak yöntemler çok ön planda ve bu faktörlerin başındadır” dedi.
Özbekistan’dan kardiyolog Doç.Dr. Muyassar Mukhamedova ise, “Antalya’nın sağlık yönünü ilk defa gördüm ve çok etkilendim. Hem kamu hem de özel kurumları karşılaştırma imkanı bulduk. Çok iyi konukseverlik gördük ve önemli bilgiler edindik. Son derece ilgi çekici ziyaretler yaptık. Kamu ve özel klinikleri, eğitimin nasıl olduğunu gördük, tıbbi konularda çok önemli bilgiler aldık. Hastalarımız ne tür sağlık hizmeti alabileceklerini bilirse vatandaşlarımız doğru seçimler yapacaklardır” diye konuştu.
Kırgızistan’dan turizm firması sahibi Svetlana Frank ise şu değerlendirmede bulundu: “Organizasyon için herkese teşekkür ediyorum. İkili görüşmeleri geliştirecektir info turu sonunda Antalya’daki kurumları ve potansiyeli görmüş olduk, ilişkilerimizi geliştirmeye çalışacağız. Antalya’da çok defa gelmemize rağmen Ayka Vital Rehabilitasyon Oteli görmemiştim, bu oteli portföyümüze katmak büyük katkıdır. Bunun dışında birkaç detayları kalan anlaşmalar yaptık. Yeni partnerlerimizle işbaşı yapacağız.”

Bu haber 705 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...