“Doğaya zarar veriyor”

25 Mart 2016 14:55

MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Sütçüler İlçesine bağlı Darıbükü Köyü Kasımlar Barajı için Orman ve Su işleri bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Projesi yapılırken vatandaşların mağdur edildiğini ve doğaya zarar verildiğini belirten Okutan , konunun takipçisi olacağını söyledi.
“Isparta ili Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü Köyü Kasımlar Barajı yapımı nedeniyle Darıbükü Köyü sular altında kalmıştır.Bölge endemik bitki örtüsü açısından zengindir.Baraj inşaatı doğal dokuya zarar vermektedir.Ayrıca bölge halkının mağduriyeti söz konusudur.Barajın yapılabilmesi için bölge insanına ve çevreye zarar vermeme koşulu işlemediği gibi Darıbükü köylülerini umursamaz bir anlayışla hareket edilmektedir. Gerek kamulaştırma birimi ve değer tespiti sırasında gerekse köylülerin hayatlarını zorlaştırmayacak tedbirlerin alınması hususunda çok büyük ihmallerin olduğu aşıkardır. Bilhassa yeni yerleşim yerinde alınan yetersiz önlemlerini sosyolojik,psikolojik ,ekonomik ve fiziki olarak köylüleri çok zor durumda bırakması kabul edilebilir şey değildir.Köylüye adeta buraları terk et denmektedir.Bunu yaparken özensiz davranılmış,hukuki ahlaki değerler hiçe sayılmıştır.”diyen Okutan çarpıcı ifadelerin bulunduğu şu soruları Orman ve Su işleri bakanlığına yöneltti.
1-bu projede henüz söz konusu şirkete ihale edilmeden önce proje taslağında köylülerin nakli kusuru varmıydı? varsa kamulaştırma usulü acele kamulaştırma yapılacak işlerdenmiydı?
2-Devlet Su İşleri veya Enerji Bakanlığı ihale ve projenin sonuçlandırılmasını takip etmektemiydi?
3-Darıbükünde muhtar ile şirketler arasında bir bağ varmıdır? muhtar ile şirketler arasında bir bağ yok ise neden muhtar ve yakınlarına ayrıcalık yapılmaktadır?
4-Köylüler aldatılarak imzaları atmış görünüyor köylülere kim hangi vaatte bulundu? Burada muhtar ve kamu gözcüleri köylüleri ikna için rol adlımı?
5-Çevre Bakanlığı , Enerji Bakanlığı bu aşamada bile köylülerin yaşayabileceği yeni bir düzenleme yapamazmı? Ekonomik yatırımlara köylülerin faydalanabileceği onarımlar ve takviye yatırımlar yapılamazmı?
6-Kamulaştırma mevzuatına uyularak mı acil el koyma yoluna gidildi? yoksa köylüler adam yerine koyulmayarak bu yapılanlar bile fazla anlayışımı uygulandı?
7-Bu tutum o toprakların asıl sahibi köylüleri yok sayıp, müteahit ve iş adamlarını parası olanı destekleyen anlayışın tekrarı değil mi? Yerel tabiatı, çevre düzenini bozan bu projeye kim ne zaman onay verdi?
8-Kasımlar barajının son şekli ile hem çevresel değerleri ekolojik yapıya hemde köylülerin hayatlarına her türlü zararı verdiği ortadadır. Bu projeyi bu haliyle kim yaptı nasıl onayladı?
9-Projenin ilk yapılışı bugünkü gibi yanlış değilse Bakanlığınız ve denetimden sorumlu kamu görevlileri neden görevlerini yapmadılar?
10-Kasımlar Barajı projesi bölgede ekolojik dengeye zarar verdiği gibi bilhassa Köprülü Kanyon gibi turizm değerlerine zarar vereceğini görülmedimi?
11-Projenin bitti görülmekle bölgenin ekonomik,turizm,sosyolojik ve psikolojik zararlarını önleyecek ne gibi tedbirler alıyorsunuz?
12-Bu barajın yapımı sırasında çevre köy yollarına çok zarar verilmiştir.Bu yolların yeniden yapılması sağlanacakmıdır?

 

Bu haber 661 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...