“Çocuk istismarlarına dur diyelim…”

26 Mart 2016 10:14

Isparta Baro Başkanı Av. Gökmen Hakkı Gökmenoğlu; çocuk istismar olaylarının artmasının endişe verici olduğunu belirterek; “istismar başlı başına bir insan hakkı ihlalidir” dedi. 

Gökmenoğlu’nun açıklaması şöyle: “
Son zamanlarda toplumumuzda, yüzlerce çocuğumuzun maruz kaldığı istismar olaylarını ve bu sayının artmasını endişe ile karşılıyoruz.
İlköğretimden üniversite tamamlanana kadar eğitim hakkı, yaşam hakkı ve vücut bütünlüğünün korunması Anayasal haktır. Çocukların parasız eşit şartlarda ve bilimsel eğitim alması için yeteri kadar okul yurt vs açılması devletin asli görevidir. Asli olarak devletin görevi olan eğitim hakkını almak için taşrada bulunmayan imkânlar için çocukların farklı kurumlara başvurmak zorunda olmaları, bu kurumların gereği gibi denetlenmemesi en büyük sorunlardan biridir. Çocukların özgür büyümesi ve söz söylemelerine izin verilmesi, fikirlerinin ve görüşlerinin sorulması ve önemsenmesi, başlarına istenmeyen bir durum gelmesi halinde bunu en yakın ailesine, anlatılmalıdır. Çünkü maalesef ki bu tür olaylarda mağdur çocuklar kendileri suçluluk duygusu içine girmektedirler.
Toplum olarak, çocuklara haklarının anlatılması, ve çocuklarımızın iyi gözlemlenmesi ve takip edilmesi, internet ortamında çocukları takip etmek, istismarın ne olduğunun anlatılması, haber verme ve ihbar yükümlülüğü olduğunun anlatılması, öğretilmesi, okullarda görev yapan rehberlik öğretmenlerinin konulara duyarlı olması ve en kısa zamanda gerekli ihbar ve bildirimleri yapması, aile içi istismar yaşanması halinde ise konunun gecikmeksizin adli makamlara bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu insanlar toplumda kendilerini belli etmeksizin var olmaya devam edeceklerdir.
Ekonomik sorunların yanısıra çok çocukluluk ve tek odalı evlerde barınma zorunluluğu, ataerkil aile yapısı, düşük eğitim düzeyine sahip ebeveyn, çocuğa ve kadına uygulanan şiddetin kabul görmesi, eğitimde cinsiyet ayrımcılığı, kızların erken yaşta evlendirilmesi, fiziksel şiddeti destekleyen “Dayak cennetten çıkmadır, kızını dövmeyen dizini döver, eti senin kemiği benim” vb. gibi toplumun zihnine yerleşmiş oldukça yanlış ve hatalı sözler istismarı kolaylaştırmaktadır
Son olarak Karaman’da yaşanan 45 çocuğun bir öğretmen tarafından istismara uğradığı şeklindeki iddiaları, halen 10 çocuğun bu kapsamda mağdur olarak dosyada yer almasını büyük bir infial ve endişe ile karşılıyoruz. Bilinmelidir ki, her istismar bir çocuğun kaybı anlamına gelir. İstismarın fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik ve çocuk ihmali olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Bu insanlık dışı muameleler bir çocuğun geleceğini karartmakta, tedavisi ve telafisi imkansız zararlara sebebiyet vermektedir.
Çocuğun cinsel istismarında failler büyük oranda çocuğun bildiği ve güvendiği kişilerdir. İstismarcıları kesin şekilde tarif etmek istismarcı profilini tanımlamak mümkün bulunmadığından maalesef tüm çocuklarımız özellikle güvende olduğunu düşündüğümüz ortamlarda risk altındadırlar Çocukların özgür büyümesi ve söz söylemelerine izin verilmesi, fikirlerinin ve görüşlerinin sorulması ve önemsenmesi, başlarına istenmeyen bir durum gelmesi halinde bunu en yakın ailesine, anlatılmalıdır. Çünkü maalesef ki bu tür olaylarda mağdur çocuklar kendileri suçluluk duygusu içine girmektedirler.
Bizler istismarcıların cezasız kalmaması için istismarı haykırmaya dillendirmeye, anlatmaya herkesi teşvik ediyoruz. Bu nedenle tüm kurumları da üzerlerine düşen ne varsa yerine getirmeye davet ediyor, faillerin en ağır cezalar ile cezalandırılmaları için olayların takipçisi olacağımızı, çocuklarımızın yitip gitmesine asla izin vermeyeceğimizi kamuoyuna bildiriyoruz”.

 

Bu haber 723 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...