E – imza uygulaması 1 Nisan’da başlıyor

29 Mart 2016 16:34

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Nisan'da reçetelerde zorunlu e-imza uygulamasına geçecek. 15. Bölge Isparta – Burdur Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, söz konusu uygulamanın vatandaştan çok hekimleri yakından ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. 

Halen kağıt reçete yazan doktorların ne kadarının uygulamaya uyum sağlayabileceği 1 Nisan'da belli olacak. Daha önce pek çok hastanede reçeteleri sekreterlerin yazdığını belirten eczacılar, uygulamadan umutlu.
SGK'nın konuyla ilgili duyurusunda, elektronik ortamda yazılan e - reçetelerde 5 Ocak'ta hayata geçmesi planlanan ‘Güvenlikli Elektronik İmza’ uygulamasının, gerekli teknik imkâna sahip olmayan hekimler için ertelendiği ve hekimlerin 3 ay süreyle SGK kurumsal hekim şifresiyle işlem yapmaya devam etmesi sağlandığı belirtilerek; “Bu hekimlerin, belirtilen süre sonu olan 1 Nisan 2016'dan itibaren sistem tarafından SGK kurumsal hekim şifresiyle elektronik ortamda reçete yazılma işlemine izin verilmeyecek” denildi.
Sağlık kuruluşlarının söz konusu tarihe kadar gerekli alt yapılarını tamamlamaları ve hekimlerin de elektronik imzaya uyum sağlamaları gerektiğini ifade eden 15. Bölge Isparta – Burdur Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, söz konusu uygulama ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi bu uygulama 1 Ocak tarihi itibariyle başlamıştı. Ancak, uygulama altyapı yetersizliği nedeniyle 3 ay süre ile ertelenmişti. Ancak, ıslak imzalı kağıt reçetelerin çoğaldığı yönünde şikayetleri geliyordu. Aile hekimleri, Devlet hastaneleri ve üniversiteler ilk zamanlarda bu uygulamaya hazır değildi. Sanıyorum, şuanda hazır olduklarını ve Isparta olarak bu konuda bir sorun yaşanmayacağını düşünüyorum.
Biz, Eczaneler olarak elektronik imzalı reçeteyi destekliyoruz. Özellikle hastanelerde bu konuda bir takım aksaklıklar meydana geliyordu. Bu sorunların 1 Nisan’dan itibaren ortadan kalkacağını umut ediyorum. Zaten, bu uygulamanın vatandaşı ilgilendiren tarafından çok, hekimi ilgilendiren tarafı var. Hekimler artık, yazacakları e – reçetelerde elektronik imza kullanacaklar. İşin özü bu” dedi.

 

Bu haber 617 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...