Milletvekili Bakır arazilerdeki kadastro sorununu sordu

30 Mart 2016 17:36

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, şahsa ait arazilerdeki orman kadastro sorunu ile ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na yazılı soru önergesi sundu. 

Milletvekili Bakır önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Isparta İli Merkez İlçesine bağlı Küçükhacılar, Büyükhacılar, Aliköy, Yakaören, Gelincik, Deregüme, Kayı köylerinde, Gönen ilçesine bağlı Koçtepe, Gümüşgün İğdecik ve Güneykent köylerinde ve buna benzer ülkemizin genelinde de var olan 15.03.1950 tarihli ve 5602 sayılı tapulama yasası ile kadastro çalışmaları tamamlanarak vatandaşlara tapu kayıtları verilmesi sağlanmıştır. Daha sonra aynı köylerde 1973 yılında, 6831 sayılı kanun uygulaması sonucu Orman Kadastrosu ve 1992-1993 yıllarında ise 6831 sayılı kanunun 3302 sayılı kanunla değiştirilip 2/B madde uygulamaları yapılarak orman kadastro çalışmaları tamamlanmıştır. Yapılan bu çalışmalarla ilgili olarak vatandaşlar taşınmaz malların resmi belge ile kendileri adına tescil edildiğini düşünürken yıllar sonra yapılan orman kadastro çalışmaları sonucunda, devletin kendilerine verdiği tapu kayıtlarına yine devletin diğer bir kuruluşunun tapu iptal davalarıyla başlayan ve halen günümüzde de devam eden mahkeme ve mağduriyet süreci başlamıştır.
Ayrıca bu mağduriyetler sadece tapu iptali ile kalmamış olup özellikle Küçükhacılar köyünde, içerisinde vatandaşlarımızın yaşamını sürdürdükleri ve yaklaşık 15-20 yıldır ikamet ettikleri evlerinin birçoğu yıktırılmış, kalanlar da mühürlenerek boşaltılmıştır. Buna benzer olaylarla sadece Isparta İlimizde değil artık Türkiye Cumhuriyeti’nin genelinde karşılaşıyoruz.
Bu durumlar göz önüne alındığında;
1- Konuyla ilgili köylerde 1954 ve 1964 yıllarında vatandaşlarımıza verilen tapular, hangi gerekçe ile 1973 yılında yapılan orman kadastro çalışmalarında yok sayılıyor ve orman vasfına alınıyor?
2- İlgili kurumların vatandaşın tapulu arazilerinde ağaçlandırma yapmasından dolayı mülk sahiplerine kamulaştırma bedeli ödeyecek misiniz?
3- Yıllar sonra yıkılan ve mühürlenen evler için, mevcut yasaları da dikkate alarak vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
4- Bu konu ile ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için bir kanun tasarısı hazırlığınız var mıdır?”

Bu haber 739 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...