İhracat ve ithalatımız arttı

1 Nisan 2016 18:34

TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü, Batı Akdeniz’in 2016 Şubat dönemi Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı. 

Buna göre; Isparta'da ihracat 2016 yılı Şubat ayında, 2015 yılının aynı ayına göre artarak 8,4 milyon dolar, ithalat ise artarak 13,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ülkemizde dış ticaret istatistikleri 1933 yılından itibaren Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanmaktadır. 1988 yılına kadar madde-ülke ayrıntısında bilgileri kapsayan yıllık dış ticaret yayınlarında, elektronik veri dağıtım sistemlerinin gelişmesi ve güncel verilerin dış ticaret veri tabanlarından dağıtılması nedeniyle 1989 yılından itibaren özet tablolara yer verilmeye başlanmıştır.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık olarak kullanıma sunulan ve sadece mal ticaretini kapsayan dış ticaret istatistiklerinin, ulusal hesaplar ve ödemeler dengesinin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi önem taşımaktadır.
Türkiye dış ticaret istatistikleri için Özel Ticaret Sistemini uygulamaktadır. Dış ticaret istatistikleri, diğer ülkelerden Türkiye’nin istatistik bölgesine giren veya istatistik bölgesinden diğer ülkelere giden malları içerir ve bunlar şu şekildedir:
- gümrük kontrolü altında normal ihracat ve ithalat rejimi
- gümrük kontrolü altında dahilde ve hariçte işleme rejimi
Dış ticaret istatistikleriyle ilgili olarak, gümrük antrepoları, serbest bölgeler, gümrüksüz satış mağazaları Türkiye’nin gümrük sınırları dışı olarak kabul edilmektedir. Bu alanlarla 3. ülkeler arasında yapılan ticaret istatistikler içinde yer almamaktadır.
İthalat içinde yer almayan kalemler: Transit ticaret, geçici ithalat, parasal altın ithalatı ve 100 ABD Doları altındaki işlemler.
İhracat içinde yer almayan kalemler: Transit ticaret, geçici ihracat, parasal altın ve 100 ABD Doları altındaki işlemler.
Ana veri kaynağı gümrük beyannameleridir. Ham petrol, doğalgaz ve elektrik verileri firmalardan alınmaktadır. Mevsim ve takvimden kaynaklanan etkiler, geçici nitelikte olduklarından, verinin genel eğiliminin gözlemlenmesini engellemektedirler. Bu nedenle, kısa dönemli göstergelerdeki mevsimsel yapının belirlenmesi; ardışık dönemler arasında güvenilir karşılaştırmalar yapmak için son derece önemli rol oynar.
Arındırılmış veri 3 farklı şekilde kamuoyu ile paylaşılabilmektedir: Arındırılmamış veriden, takvim ve tatilden kaynaklanan etkiler arındırıldığında “takvim etkisinden arındırılmış” veri elde edilmektedir. Takvim etkisinden arındırılmış veriler, bir önceki yılın aynı ayına/dönemine göre yapılan kıyaslamalarda kullanılmalıdır. Arındırılmamış veriden, mevsimsel etkilerden kaynaklanan hareketler arındırıldığında “mevsim etkilerinden arındırılmış” veri elde edilmektedir. Mevsim etkilerinden arındırılmış veriler, bir önceki aya/döneme göre yapılan kıyaslamalarda kullanılmalıdır. Arındırılmamış veri, hem mevsim hem de takvim ve tatil etkilerinden arındırıldığında “mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış” veri elde edilmektedir. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriler, bir önceki aya/döneme göre yapılan kıyaslamalarda kullanılmalıdır.
2016 Yılı Şubat Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Antalya, Isparta ve Burdur İli sonuçlarını TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel açıklamıştır:
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre;
Ülkemizde ihracat 2016 yılı Şubat ayında, 2015 yılının aynı ayına göre %1,4 artarak 12 milyar 406 milyon dolar, ithalat %8,1 azalarak 15 milyar 571 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Antalya'da ihracat 2016 yılı Şubat ayında, 2015 yılının aynı ayına göre artarak 81,2 milyon dolar, ithalat ise artarak 75,0 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Isparta'da ihracat 2016 yılı Şubat ayında, 2015 yılının aynı ayına göre artarak 8,4 milyon dolar, ithalat ise artarak 13,5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Burdur'da ihracat 2016 yılı Şubat ayında, 2015 yılının aynı ayına göre azalarak 11,6 milyon dolar, ithalat ise artarak 3,0 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu haber 661 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...