“Aromatik bitki üretiminde daha ileriye gitmek zorundayız”

2 Nisan 2016 12:47

Tıbbi aromatik bitki konusunda Isparta’nın büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gülcü, “Çok kıymetli bir gül bitkimiz var. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini Isparta olarak biz tek başımıza karşılıyoruz. Uzun yıllardır gül konusundan gelen tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bir bilgi ve deneyim birikimimiz var. Bu bizim için ciddi bir potansiyel. Dolayısıyla bu potansiyeli değerlendirerek gülün etrafına sahip olduğumuz diğer aromatik bitkileri de yerleştirerek daha ileriye gitmek zorundayız.

Eğer ileriye gideceksek, bu konuda bir atılım yapacaksak, kümeleme çalışması yaparak diğer tıbbi aromatik bitkileri de buna dahil ederek, hem üretimini, hem uçucu yağların çıkarılması hem de daha sonraki aşamada eczacılı ve kozmetik sektöründe bu bitkilerin kullanımını sağlamamız lazım” diye konuştu.
Isparta Valisi Vahdettin Özkan’ın, ekonomik açıdan tıbbi ve aromatik bitkileri esas alan kümelenme çalışmasına TKDK’dan destek geldi. TKDK İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü, başta gül olmak üzere diğer tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, işlenmesi ve pazarlaması alanındaki yatırımlara yüzde 65’e varan hibe destekler verdiklerini söyledi.
Doç. Dr. Süleyman Gülcü, “Biz TKDK olarak tıbbi aromatik bitkilerin hem yetiştirilmesi hem işlenmesi ve pazarlanması hem de uçucu yağlarının çıkarılmasına yüzde 65 oranında hibe desteği verebiliyoruz.
Kozmetik sektörü şuanda maalesef destek kapsamında değil ama önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili prosedür değişiklikleri olursa kozmetik sektöründe de destekler olmasını bekliyoruz. Tıbbi aromatik bitki zenginliğimiz var ama sayın valimizin de belirtmiş olduğu gibi bir kümelenmeye ihtiyaç var. Isparta olarak öne çıktığımız tıbbi aromatik bitkimiz gül. Çok kıymetli bir gül bitkimiz var. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini Isparta olarak biz tek başımıza karşılıyoruz” dedi.
Öte yandan Isparta’nın gül konusunda tıbbi aromatik bitkilerle ilgili bir bilgi ve deneyim birikimine sahip olduğunu vurgulayan Gülcü, şunları söyledi: “Bu bizim için ciddi bir potansiyel. Dolayısıyla bu potansiyeli değerlendirerek gülün etrafına sahip olduğumuz diğer aromatik bitkileri de yerleştirerek daha ileriye gitmek zorundayız. Eğer ileriye gideceksek, bu konuda bir atılım yapacaksak bu konuda kümeleme çalışması yaparak diğer tıbbi aromatik bitkileri de buna dahil ederek, hem üretimini, hem uçucu yağların çıkarılması hem de daha sonraki aşamada eczacılı ve kozmetik sektöründe bu bitkilerin kullanımını sağlamamız lazım. O anlamda da üreticilerimizin üretim noktasında üretildikten sonra paketlenmesi ve pazarlanması noktasında TKDK desteklerinden yararlanmalarını istiyorum.
YÜZDE 65 HİBE DESTEĞİ VEREBİLİYORUZ
Kümelenme için birlikte düşünüp, aynı pencereden bakıp, aynı hedefleri koymamız ve bu hedefler doğrultusunda bir takım fedakarlıklarda bulunmamız lazım. Keçiborlu bölgesinde bir lavanta havzası oluşturacaksak tüm çiftçilerimiz ve köylülerimizin buna inanması lazım. Böylelikle tüm havzası lavanta bahçeleriyle donatalım ki orası bir cazibe merkezi olsun. TKDK olarak hem yetiştiricilik anlamında hem de bir sonraki lavanta turizmiyle ilgili oralara yapılabilecek tesislere yüzde 65 oranında hibe desteği verebiliyoruz.”

Bu haber 646 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...