Türk-İş´ten kiralık işçi tepkisi

4 Nisan 2016 18:28

Özel istihdam bürolarına, patronlarla geçici işçi sağlama sözleşmesi yapma yetkisi veren yasa tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya “"Köle yasasına, esnek çalışmaya, taşeronlaşmaya karşı mücadelemiz sürecek" dedi.

Kaya, TBMM gündemine taşınan düzenlemenin kendileri için tehdit anlamına geldiğini dile getiren yaklaşık 150 işçi, bu durumun kendileri için kırmızı çizgi olduğunu belirtti. İşçiler, "Köle yasasına, esnek çalışmaya, taşeronlaşmaya karşı mücadelemiz sürecek" dedi.
TBMM'ye gönderildiğini öne sürdüğü tasarıda, işverenlerin kiralık işçiyi istediği koşullarda çalıştırılmasının da yolunun açıldığını, çalışanın yasal güvencesinin ortadan kaldırıldığını dile getiren Kaya, "Buna göre işveren esaslı bir gerekçesi varsa, kiralık işçiyi emsal işi yapan işçilerden farklı koşullarda çalıştırabilecektir, 'Siparişlerim var' gerekçesine sığınan bir işveren, kiralık işçisini fazla mesai, dinlenme hakkı, haftalık izin gibi haklardan mahrum bırakarak çalıştırabilecektir. Bu tür suiistimallerin önlenmesine yönelik olarak hiçbir düzenleme tasarıda yer almaktadır" dedi.
Çalışanlar için taşeronluk uygulanmasını dahi aratacağını öne sürdüğü bu düzenlemenin, modern dünyanın adeta 'paralı kölelik' sistemi olduğunu savunan Kaya, "Türk-İş olarak birçok çalışanlarımızın haklarının korunması mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Çalışma hayatımızın bir diğer önemli sorunu taşeron işçilik. Geçtiğimiz günlerde Hükümet yetkilleri, taşeron işçilerin kadroya alınacağı açıklandı. Türk-İş olarak, kadroya alınacak işçilerin kapsamının genişletilmesinin gerekliliğini her platformda dile getiriyor, Hükümetin bu konu hakkında vermiş olduğu sözlerin bir an önce hayata geçirilmesini ısrarla talep ediyoruz" diye konuştu.

Bu haber 627 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...