IGSİAD’IN İNEGÖL ÇIKARTMASI VE “ISPARTA LOBİSİ” NİN VARDIĞI SON AŞAMA…

6 Nisan 2016 18:37

•             VİZYON TRANSFERİ

•             SOSYAL SERMAYE

•             MİKRODAN MAKROYA GİDEN, ÜLKENİN SOSYOEKONOMİK VE SOSYOKÜLTÜREL KALKINMASINA FAYDA SAĞLAYAN BİR BAŞARI MODELİ…

                 

 Zeki TARHAN – ANKARA

 

         Isparta Sermayesi, bir arayış içerisinde… Bu arayış; sadece Isparta’da yatırıma dönük, bir başka anlatımla; istihdam yaratan, katma değer yaratan eylem ve işlemleri kapsamıyor. Isparta’nın yetiştirdiği ve Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış müteşebbislerimiz (=Girişimcilerimiz)’ le kucaklaşıp kaynaşmak, oluşacak sinerji ile bir işbirliği ağı kurularak, bir sivil inisiyatif olan ve Isparta Girişimci Sanayici ve İşadamları Derneği (=IGSİAD )’ ın önderliğinde oluşturulan “ISPARTA İŞ DÜNYASI PLATFORMU” ile Demokratik Rejimlerin vazgeçilmezi olan “DEMOKRATİK BASKI GRUBU” olarak, “ISPARTA LOBİSİ” nin sağlam temeller üzerinde yükselerek, Isparta’yı ulusal ve de uluslar arası Arenada bir partner konumuna getirebilmeyi içeriyor… Ve bu hedefe doğru da, tıpkı yer altı suları gibi, sessiz ve derinden ilerliyor… İşte bunun için, bu NGO’ yu  yani, IGSİAD’ ı Isparta’nın lokomotif gücü olarak görmekte yarar var.

                                                                    ***

       Isparta’nın  sosyoekonomik ve sosyokültürel yönden kalkınmasının anahtarının, üçüncü sektörde olduğunu keşfeden IGSİAD, iki yıl önce kolları sıvıyor ve yukarıda açıklamaya çalıştığımız hedefler doğrultusunda, ilk toplantısını 23 Mart 2013’ te, Isparta’nın tek beş yıldızlı Oteli olan BARİDA HOTELS’ te gerçekleştiriyordu…

      … Ve takvimler, 30 Nisan 2014’ ü gösterdiğinde de, “ISPARTA LOBİSİ” nin “BAŞKENT ANKARA ÇIKARTMASI” nı görüyorduk… Isparta’nın yüz akı, gurur kaynağı olan YDS (=Yakupoğlu Deri Sanayi )’ nin ev sahipliğinde, gerçekleşen Ankara çıkartmasında; Vedat YAKUPOĞLU’ nun, “ISPARTA LOBİSİ” ni ne denli sıcak karşıladığı, somut bir biçimde gözlemleniyordu…

        Ankara çıkartmasında da görüldü ki; “ISPARTA LOBİSİ” sadece iş aleminden oluşmuyordu. Sözünü ettiğimiz sivil  inisiyatifin başka bileşenleri de vardı. Bürokrasi,  Akademik Camia ve Siyaset  ayağı. İşte bu bileşenlerle, bir kartopu gibi büyüyerek bugünlere gelen bir ”DEMOKRATİK BASKI GURUBU” ile karşılaşıyorduk… Ve Toplantılar devam ediyordu… 24 Mayıs 2014 Isparta, 15 Ağustos 2014 Antalya, 19 Eylül 2014 İzmir, 24 Ekim 2014 İstanbul, 07 Mayıs 2015 Isparta, 20 Ocak 2016 Ankara ve 26 Mart 2016 Mustafa BALCI – WELTEW MOBİLYA ev sahipliğinde İNEGÖL / BURSA

                                                                     ***

      İki yıllık süreçte, en son “İNEGÖL ÇIKARTMASI” ile birlikte yapılan Toplantılardan ne sonuç alınmıştı?... Bu sorunun yanıtını verelim:  Yetişmiş beyin gücümüzle, başarılı Girişimcilerimizle, Bürokrasideki bürokratlarımızla ve siyasilerimizle birlikte, Isparta’nın sesi MERKEZİ OTORİTE’ ye ulaşmıştır.

     TOBB’ un İkiz Kuleleri, gözümüzün önünden bir sinema şeridi gibi akmakta… TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi !!!  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sıralarında taktik ve strateji belirleme !!! Kalkınma Bakanlığında Bakanın Toplantı Salonu…Ve ITSO Başkanı BAŞDEĞİRMEN’ in; “…İşte Fizibilite burada sayın Bakanım” şeklindeki söylemi… Gülümüz için Akredite Laboratuar… Isparta Yağ Gülü’ nün “Endüstri Bitkisi” statüsüne geçirilişi!!!

      …Evet, evet uzatmayalım, Maya tutmuştur!!! “Ya tutarsa” söylemi aşılmış, “ISPARTA LOBİSİ”                Mayası tutmuştur!!! IGSİAD’ ı kurumsal kimliği ile böyle bir misyonu üstlendiği için kutluyorum… Başarısını da Alper BAYHAN’ ın şahsında, tüm yönetim kademesini ve üyelerini hep birlikte alkışlıyorum…

                                                                     ***

      İNEGÖL ÇIKARTMASI; “ISPARTA LOBİSİ” nin sanki finali gibiydi. Ama bu; bir bitişin, bir sonlanmanın ifadesi değildi. Toplumsal gelişmeyle, Teknolojik ilerlemeyle uyumlu, İnovasyon  ve AR-GE’ yi baş tacı ederek, değişim ve de dönüşüm süreciyle birlikte sürgit bir durum olacaktı…

      Son Ankara çıkartmasındaki ODTÜ TEKNOKENT ziyareti de gösterdi ki; IGSİAD ve SDÜ ilişkileri, Teknoloji transferinde ve bilginin üretiminde yepyeni bir aşamaya gelindiğini  gözler önüne seriyordu…

                                                                         ***

       Gelelim “İNÖGÖL ÇIKARTMASI” na… İnegöl Çıkartmasına; Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Isparta’dan katılımlar vardı ve ( 100 ) kişilik ISPARTA İŞ DÜNYASI PLATFORMU, Mobilyanın Başkenti İNEGÖL’ de WELTEW MOBİLYA’ nın ev sahipliğinde toplanıyordu… Mobilyanın (A)’sı ndan (Z)’sine tüm üretim proseslerini içine alan dev Tesis WELTEW MOBİLYA’ nın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa BALCI, “İNEGÖL ÇIKARTMASI” nı, bu satırların yazarına bakın nasıl değerlendiriyordu:

•             “Mobilyanın Başkenti İNEGÖL’ dür. İnegöl’de de, Isparta’dan çıkmış bir iş adamı WELTEW MOBİLYA’ nın sahibi Mustafa BALCI.

•             Isparta’ lı hemşerilerimizin WELTEW’ i ziyaretlerinde, Bayram havasında geçmesinden çok mutluyuz…

•             Bizim babalarımız, dedelerimiz, büyüklerimiz bizim gibi işadamı iken, bize bir zemin hazırlamamışlar. Bizi gurbete salmışlar. Bu büyüklerimiz, Isparta’daki Halı Sanayini Gaziantep’e kaptırmışlar!!!

•             Halıcılık; Ben, Halı Atölyesinde doğmuşken, halıcılık yapamıyorum!!! Gerçi, halı parakendeciliğini ( 5 ) sene kadar oldu bıraktım.

•             İçimde, hep bir ukde kalmıştır halı üretimi yapmadığım. Biz, sağda – solda “Isparta’ lıyız” derken, Halı ve Gülünden bahsediliyor… Bize; “Halıcı mısın veya Gülcü müsün?” diyorlar… Ama benim “GÜL” işiyle hiç iştirakim olmadı, Gül işine eğilmedim. Ben, ( 50 ) yıldır Halıcılık ticareti yapıyorum ama, üretim ve imalatını yapamadım.

•             Bizim babalarımız, dedelerimiz sağdan – soldan (=İzmir,İstanbul veya başka şehirler) mülk yatırımı yaptılar. Bize iş sahası almadılar, üretim yapan fabrikalar bırakmadılar. Tüm büyüklerimin ellerinden öperim…Ben böyle konuşuyorum ama, beni affetsinler, bu bir gerçek ve gerçekler acı oluyor!!!”

                                                        ***

…Evet, Zeki TARHAN’ a  böyle konuşuyordu İnegöl’ü Mobilyanın Başkenti yapan Isparta’ lı girişimcimiz, Mobilya  sektörünün öncüsü Mustafa BALCI. Kendileriyle ne denli övünsek ve de gururlansak az.

                                                       ***

 Gelin, şimdi de Fabrika’nın Üretim Müdürü Hüseyin ÜÇBAYLAR’ ı dinleyelim:

•             “İNEGÖL’ ün, çok eskiye dayanan bir Mobilya altyapısı var. Ve buna bağlı olarak da, vasıflı insan kaynağı olması, İNEGÖL’ ün Mobilyada yükselen bir değer olmasının en büyük etkenlerinden biri.

•             Diğer mobilya üreten şehirlerimize nazaran, ( Ankara-İzmir-İstanbul ) olmak üzere, diğer büyük Mobilya üretim bölgelerine göre, İnegöl’ deki yerleşik işletmelerin birbirleriyle dayanışması, işbirliği içerisinde kalitelerinden ödün vermeden, markalaşmaya önem vererek, Türkiye’nin Mobilya Sektöründe YÜKSELEN YILDIZI olmayı başarmıştır…

•             Mobilya Fuarı denilince, ilk akla gelen İstanbul’daki İSMOK ve arkasından da İNEGÖL’ deki, yılda iki defa yapılan MOBİLYA FUARLARI geliyor… Zaten WELTEW’ in Mobilyada, İnegöl’ deki en büyüklerden biri olması, üretimdeki kalitesi ve kurumsallaşmaya verdiği önem sayesindedir.”

                                              ***

…Ve son olarak, “ISPARTA LOBİSİ” sinin Mayasını tutturan adam olarak tarihe geçen IGSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, başarılı işadamı Alper BAYHAN’ dan, farklı şehirlerde, farklı zaman ve zeminlerde gerçekleştirilen ( 9 ) etkinliğin genel bir değerlendirmesini yapmasını rica ettik. BAYHAN’ ı dinliyoruz:

•             “ 2012’ de, yani bundan  ( 4 ) yıl önce, henüz Dernek Başkanı olmadan gittiğim Şehirlerde, Isparta’ lı hemşerilerimizi arar bulurdum…

•             İstanbul’ da da, böyle bir ağ’ la tanışarak, bunu bir Proje haline getirerek, eksikliğini duyduğumuz “ISPARTA LOBİSİ” ni oluşturma hayali ile bu süreç, bir “PROJE” haline dönüşmüştür.

•             Bunda da, en önemli İstanbul ayağında, bu hayalimizi beraber paylaştığımız dostlarımız sayın Mustafa KAYA, Cengiz AYDEMİR, Atakan YAZGAN, Ahmet Nedim KARATAY, Bülent SARIGÜL.

•             Ankara ayağında da; (YDS) / Vedat YAKUPOĞLU, Ahmet ŞAHLAN, ISVAK  ekibi ile Dr.Özgür ÖZEN / Zeki TARHAN.

•             İzmir’ den Nail BİNLİ, Mehmet ÜNLÜSOY.

•             Antalya’ dan Abdullah ERDOĞAN

gibi dostlarımızla, bu Projemiz bugünlere geldi… ( 4 ) yıllık altyapımızla,  iki – üç yıl süren toplantılarımızla “ISPARTA LOBİSİ” Mayasının tuttuğu görülmüştür. 

Son söz olarak şöyle söyleyeyim: “ Sizlerden maddi bir destek istemiyoruz. VİZYON TRANSFERİ / SOSYAL SERMAYE VE İŞTE SİZE MİKRODAN MAKROYA GİDEN, ÜLKENİN SOSYOEKONOMİK VE SOSYOKÜLTÜREL KALKINMASINA FAYDA SAĞLAYAN BİR BAŞARI MODELİ!!!         

       SONUÇ :

      IGSİAD’ ın iki yıl içerisinde gerçekleştirdiği bu ( 9 )’ ncu etkinlikle de görüldü ki, bir sivil inisiyatifin inançlı / kararlı / azimli ve de samimi tutum ve davranış sergilemesi ile etkin bir “DEMOKRATİK BASKI GURUBU”  oluşturabildiği de böylece IGSİAD vasıtasıyla kanıtlanmış oluyordu…

Teşekkürler IGSİAD…

Bu haber 886 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...