Kiraz İhracatını Artırmaya Yönelik Yeni Yaklaşımlar

7 Nisan 2016 16:39

Kirazda ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla, ihracatçı ve üreticilerin bir araya geldiği "Kiraz İhracatını Arttırmaya Yönelik Yeni Yaklaşımlar" isimli panel düzenlendi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından Afyonkarahisar'ın Sultandağı ve Isparta'nın Uluborlu İlçelerinde, kiraz ihracatındaki sorunlar ele alınarak çözüm yolları hakkında bilgi alışverişinde bulunulan panellerin Uluborlu ayağına Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, İl Müdür Yardımcısı Dr. Said Bilginturan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Ali Bayraklı ve diğer Şube Müdürleri, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. Senih Yazgan ile Yönetim Kurulu Üyesi Salih Çalı, Alara Tarım A.Ş.' den Arif Günay, Köklü Tarım Ltd. Şti' den Levent Köklü katıldı.

47,5 MİLYON TON YAŞ MEYVE SEBZE ÜRETİMİ VAR

Panelde konuşma yapan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, 4-5 yılda oluşturulacak yeni kiraz bahçeleriyle ihracatın 3-4 kat artırılmasının mümkün olacağını, kirazda yola dayanıklı, raf ömrü uzun yeni türlerin dikileceği örnek bahçeler oluşturulması gerektiğini belirterek; "Türkiye'de 47,5 milyon ton yaş meyve sebze üretimi var. 6-7 milyon ton meyve sebze işleniyor, 2,5 -3 milyon ton meyve sebze ise ihraç ediliyor. Bu ihracatı 3-4 kat arttırmak istiyoruz. Çin, Avusturalya, Endonezya, Malezya, Japonya, Tayvan başta olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerinde AB pazarından daha fazla alım gücü yüksek bir kitle oluştu. Bu coğrafya bizim yeni hedef pazarımız. Raf ömrü uzun, yola dayanıklı yeni kiraz çeşitlerinin olduğu örnek bahçeler oluşturacağız. Devlet desteği ile 4-5 yılda oluşacak kiraz bahçeleriyle ihracatımızı 3-4 kat arttırmak mümkün olacak" dedi.

YILLIK 10 BİN TON KİRAZ ÜRETİMİ ISPARTA’DAN

İl Müdürü Cenk Şölen yaptığı konuşmasında; İlimizin 53.762 dekar alanda yıllık yaklaşık 14 bin ton kiraz üretimiyle Türkiye' de çok önemli bir yerinin olduğunu belirterek, "Uluborlu kirazı bölgenin iklim yapısının etkisinden dolayı farklı aromasıyla Dünya çapında tanınan bir marka olduğunu, İlimiz ve Türkiye açısından bu kadar önemli bir ürünün ihracatında zaman zaman sorunlarla karşılaşıldığını, bunları aşılması konusun da ilgili paydaşlarla bundan önce olduğu gibi bundan sonra da her türlü işbirliğine hazır olduklarını, yeni ihracat imkanları ile de bölgede kirazın değeri kat kat artacağını" dile getirdi. 

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan da mevcut kiraz bahçelerinin kademeli olarak değiştirilmesi ve meyve bahçelerinde toplulaştırma çalışması yapılması gerektiğini kaydetti.

 

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...