Yeşilay’da ‘mücadele’ çeşitlendi

30 Kasım 2012 18:25

Yeşilay Isparta Şubesi Başkanı Hasan Özgüleç, üst yönetimdeki değişiklikle birlikte artık derneğin vizyonunun tamamen değişeceğini belirterek; “Yaşadığımız çağda zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar da çeşitlendi. Biz de sigara ve alkolün yanı sıra artık internet, cep telefonu ve TV gibi başka bağımlılıklara karşı da mücadele edeceğiz” dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti geçtiğimiz hafta yaptığı genel kurul ile yönetimini değiştirdi. Buna göre; Cemiyetin yeni Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman oldu. Gerek genel kurulu gerekse bundan sonraki çalışmaları değerlendiren Yeşilay Isparta Şubesi Başkanı Hasan Özgüleç; “Bilindiği gibi Yeşilay Derneğimiz ülkemizin en köklü derneklerinden birisidir. Diğer bir deyişle derneğimiz 92 yıllık bir geçmişe ve mirasa sahiptir. Derneğimizin genel merkezinin olağan genel kurulunu yaptık genel kurulda yapılan seçimler neticesi de başkan ve yönetim kurulu yeni isimlerden oluştu. Sayın Genel Başkanımızın direktifleri doğrultusundan bundan böyle derneğimize baştan sona kurumsal kimlik ve yapı kazandırılacak.

Derneğimiz bünyesinde akademik ve bilimsel bir ekip oluşturduk. Stratejilerimiz çağın gereklerine uygun ve bilimsel olacak. Zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar da çeşitlendi. Bilindiği gibi biz yıllardır sigara ve alkole karşı mücadele etmiştik. Şimdi ise tütün ve tütün ürünleri, alkol ve uyuşturucu bağımlığının yanı sıra yeme, internet, cep telefonu, ekran (TV) gibi başka bağımlılıklara karşı da mücadele edeceğiz. Yeni Yeşilay insanları üretkenlikten, dinamizmden, sağlıklı olmaktan uzaklaştıran her türlü kötü alışkanlığın karşısında olacak.

Ülkemizde ve şehrimizde alkol kullanmak yaşam tarzıyla, dünya görüşüyle ilişkilendiriliyor. Alkole karşı olanlar ‘Bunlar çağdaşlaşmaya, hayat tarzımıza karşı’ denerek dışlanmış. Biz de mücadele stratejisini değiştiriyoruz. Kimlik, kişilik, ideoloji, hayat tarzı, dünya görüşü üzerinden bakmıyoruz. Alkole ‘halk sağlığı sorunu’ olarak bakıyoruz. Misyonumuz alkolle halk sağlığı sorunu olarak mücadele etmek. Yeşilay olarak mücadelenin zor olduğunu, üzerimize şimşeklerin çekileceğimizi, yanlış anlaşılacağımızı biliyoruz. ‘Hayat tarzımıza müdahale ediliyor’ da denecek.

Ama biz mücadele için varız.

Bu noktada kesinlikle alkol yasaklarını destekliyoruz.  Avrupa Alkol Politikaları Birliği de alkol endüstrisinin özellikle gençler üzerindeki özendirici reklam ve teşviklerine dikkati çekiyor. ‘Bu tuzağa düşmemek için alkol endüstrisine karşı sert önlemler alıp, hükümetleri alkole karşı politikalar üretmeye zorlamalıyız. Alkol fiyatlarının yükseltilmesi, ulaşılabilirliğin zorlaştırılması, yaş sınırı, sigara paketlerindeki gibi uyarıların yer almasını öneriyor” dedi.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve şehrimizde de alkol politikalarının değiştiğini kaydeden Başkan Özgüleç; “Ülkeler artık alkole karşı biraraya geliyor. Avrupa Alkol Politikaları Birliği bunlardan biri. Avrupa’dan elimizde çok veri var. Özellikle gençlerin sağlığı için en büyük risklerinden biri alkol. Bölgesel olarak da bakıldığında da en çok alkol tüketilen coğrafya Avrupa. Her yıl alkole bağlı nedenlerden Avrupa’da 115 bin, ülkemizde ise 10 bin dolayında genç ölüyor. 15-16 yaşındaki Avrupalı öğrenciler arasında yapılan bir araştırmaya göre yüzde 43’ü ağır içici. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de 16-24 yaş arasındaki gençlerin önde gelen ölüm nedeni alkol. Yine Avrupa’da alkolün zararlarının tedavisine harcanan para 125 milyar euro. Bunları bilip alkole karşı nasıl mücadele etmeyelim ki?” dedi.

 

 

 

Bu haber 778 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...