“Kamuda tüm çalışanlar kadrolu olmalıdır”

11 Nisan 2016 15:31

Türk Sağlık-Sen Isparta Şube Başkanı Hayati Yıldız; taşeronlara kadro ile ilgili yapılan çalışmaya kamuda asıl işi yapan ve devletle aralarında bir sözleşme olan 4/B’liler, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil ebe-hemşireler ve 4/C’lilerin tamamına kadro verilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirterek, “Hak ettikleri kadroya kavuşuncaya dek destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Yıldız’ın açıklaması şöyle: “2015 yılı verilerine göre Türkiye’de toplam 1 milyon 361 bin 673 taşeron işçi çalışmaktadır. Bunların  755 bin 81 işçinin kamuda görevlidir. Bu taşeron işçilerden 100 Binden fazlası  sağlık kurum ve kuruluşlarında (Hemşire, diğer sağlık personeli, Güvenlik Görevlileri, Sekreterya, Temizlik hizmetleri olarak ) görev yapmaktadır.

Başbakanımızın  taşeron çalışanlarını kadroya alıyoruz diye yaptığı açıklamanın ardından,  Maliye Bakanının açıklamalarına göre Yeni bir personel modeli ortaya çıkmak üzeredir. Tasarı halindedir, Bu yılın sonuna kadar şekillenecektir.

Bu sebeple  1 Kasım 2015 tarihinden önce işe girenleri kapsayacak ve Sosyal Güvenlik Sistemine göre emeklilik yaşını geçenler kapsam dışı olacaktır. Sınav şartı olacak (Yazılı ve Sözlü) Kadroya alınan işçiler , özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilecek 3 er yıllık dönemde sözleşmeleri yenilenecek. Çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa o ücret üzerinden kamuda da o ücreti alacaklardır.  Yıllık artışları ve özlük hakları memur artışlarına göre işlem yapılacaktır. Bir faydası Taşeron firması devre dışı kalacak   kısacası çalışan adına dağ yine fare doğurmuş ve beklentiyi  karşılamaktan uzak bir düzenleme geleceği aşikar olmuştur.

Türk Sağlık-Sen olarak kamuda görev yapan tüm çalışanların herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan kadrolu olarak görev yapması gerektiğini yıllardır savunuyoruz. Farklı istihdam modelleri aynı işi yapan çalışanlar arasında hem adaletsizliğe neden olmakta, farklı mali, özlük ve sosyal haklara sahip olmanın ise çalışma barışının bozulduğunu, işyerinde huzuru baltaladığını dile getiriyoruz.

Ayrıca kadrolu istihdamı da hem kamunun sağlıklı işleyişi hem de devlet memurluğunun bir gerekliliği olarak görüyoruz.

Bu nedenle taşeronlara kadro ile ilgili yapılan çalışmaya kamuda asıl işi yapan ve devletle aralarında bir sözleşme olan 4/B’liler, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil ebe-hemşireler ve 4/C’lilerin tamamına kadro verilmesi bir zorunluluktur. 657 Sayılı Devlet memurları kanunu  Kamu-Sen’in  ve kamuda çalışanların kırmızı bir çizgisidir. Mutlaka kamuda çalışanların iş güvencesi olmalıdır.

Türk Sağlık-Sen olarak yıllardır fedakârca hizmet veren  bu çalışma arkadaşlarımıza da kadro verilmesi için bu süreçte yoğun bir mücadele göstereceğimizi herkes iyi bilmelidir. Hak ettikleri kadroya kavuşuncaya dek destek vermeye devam edeceğiz.

Bu haber 618 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...