“Üniversitenin bakış açısını piyasa odaklı hale getirmek”

11 Nisan 2016 15:35

Süleyman Demirel Üniversitesinde kurulan Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) , TÜBİTAK’tan 2 yıl için 1 milyon TL’lik mali destek almaya hak kazandı.

Bilindiği üzere 2023 Türkiye vizyonu, ülkemizin hem ihracatta hem de teknoloji geliştirmede üst düzey hedeflere ulaşmasını planlıyor. TTO’nun temel amacı, bu hedeflere ulaşmada üniversite-sanayi-kamu işbirliğini güçlendirmek, bir bakıma ülkemizin potansiyelini eyleme dönüştürmek ve gerekli işbirliği hizmetlerini sağlamak. Sanayi-üniversite işbirliğinde bazen sektörel fikirleri geliştirmek, projelendirmek ve finans bulmak için akademik desteğe ihtiyaç duyarken bazen de üniversiteler, sanayicinin hızına, piyasa ve ticaret bilgisine ve de finansmanına ihtiyaç duyuyorlar. İşte TTO, bu tür işbirliğinin önemini gören devlet politikalarının bir uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır.

TTO’da Devlet Desteği

TÜBİTAK 2023 vizyonunu hayata geçirmek için üniversite-sanayi işbirliğinin önemine inanarak bunun desteklenmesi yönünde Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu doğrultusunda karar almış ve 2013 yılından itibaren bir destek mekanizması geliştirmiştir. Bu destek mekanizması iki aşamadan oluşmaktadır; İlk aşama 1601 destek programı (uzun adı ile 1601 –TÜBİTAK yenilik ve girişimcilik alanlarında kapasite artırılmasına yönelik destek programı) ile ilk 2 yıl yapılandırma ve kurumsallaşması sağlanırken takip eden 3-6 yıl arasında TÜBİTAK 1513 TTO destek programı ile kapasite artırılması öngörülmektedir. TÜBİTAK parasal desteği verirken kurulan TTO’nun da taşın altına eline koymasını istemektedir. Bu modelde %80 hibeye karşılık TTO’nun  %20 destek vermesi gerekmektedir. 1601 desteği 1 milyon TL iken 1513 programında 5 milyon TL’lik bir destek söz konusu olmaktadır. Söz konusu 1513 hibe desteği TTO’nun yapılanması, personeli, sanayi ve üniversitenin ortak proje geliştirmesi, bölgedeki teknolojik işbirliğinin altyapını geliştirecek eğitim, patent ve lisanslama hizmetleri, farkındalık ve bilgilendirme için kullanılabilecek. 1601’de başarı olanlar ikinci aşamadaki 1513 programı için hak kazanabiliyorlar.

Süleyman Demirel Teknoloji Transfer Ofisi (SD TTO) ne yapacak?

SD TTO Göller Bölgesi Teknokenti bünyesinde tüzel kişiliğe sahip bir AŞ olarak kuruldu. Şirket mantığında çalışarak özel sektörün dinamizmi ile hareket edecek olan SD TTO ilk 2 yılı için 1 milyon TL’lik desteğe hak kazanmış oldu. İlk aşamada hem sanayi kesiminde hem de üniversite cephesinde farkındalık oluşturmak için çeşitli bilgilendirmeler ve eğitim çalışmaları yapılacak ve daha önemlisi SD TTO Isparta bölgesindeki teknoloji üretme kapasitesini masaya yatıracak. SD TTO’nun en kritik katkısı aslında mevcut hibe ve proje imkânlarına özel sektörün erişimi kolaylaştırma ve üniversitenin bakış açısını piyasa odaklı hale getirmek. Böylelikle yararlanamadığımız başka bölgelere kayan ulusal ve başta Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası proje finansman kaynaklarının bölgeye yönlendirilmesi hedeflenmektedir. Tüm dünyada yenilikçi fikirlerin para bulma sorunu olmazken projelendirmede sıkıntısı yaşayan bölgemiz, bu fırsatları kaçırabilmektedir. SD TTO ile ileri teknolojinin geliştirilmesi, girişimciliğin iş planına dayanarak profesyonelleşmesi sağlanırken inovatif teknoloji yoğun firmaların Isparta’ya daha çok yönlendirilmesi için çaba sarf edilmiş olacaktır. Ayrıca öğrencilerin fikirlerini ürüne dönüştürecek bir ön kuluçka merkezinin de TTO bünyesinde yer alması planlanıyor.

SD TTO nasıl hak kazandı?

Bugüne kadar TTO desteğinden 20 üniversite yararlanmış durumdadır. Her üniversite TTO desteğine müracaat etme hakkına sahip değildir. Müracaata hak kazanmak için ön şartlardan biri üniversitenin girişimci ve yenilikçi üniversite endekslerinden en az birinde yer almış olmasıdır. Bu yıla kadar 20 üniversite, bu destekten yararlanmıştı. TTO desteğine hak kazanmak için SDÜ içerisinde TTO AŞ kurularak proje metni hazırlandı. TÜBİTAK’ta proje metni ön değerlendirmesinde sonra Rektör Çarıkçı başkanlığında proje ekibi Ankara’da sunum ve mülakata tabii tutuldu. TÜBİTAK normalde her yıl 10 üniversiteye destek verirken bu yıl yapılan 14 başvuruya rağmen sadece 7 üniversite desteklenmeye değer bulundu. Destek 2 yıl boyunca devam edecek ve başarılı olunması durumunda ikinci aşamada 5 milyon için SDÜ yarışacak.

 

 

Bu haber 691 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...