Milletvekili Bakır sulama kooperatiflerinin sıkıntısını sordu

11 Nisan 2016 15:37

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na, sulama kooperatiflerinin DSİ’ye olan borçlarını ödemede sıkıntı çektiklerini belirterek, bunun giderilmesi için herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordu. 

Milletvekili Bakır’ın önergesi şöyle: “ 1163 sayılı Kooperatifler kanununa göre faaliyet gösteren Sulama Kooperatiflerine yeraltısuyu sondaj kuyularının açılması, monopomp satın alınması ve montaj ile enerji tesislerinin yapılması işi DSİ Genel Müdürlüğünce yapılmaktadır. İl Özel İdaresi sulama şebekesini bedelsiz yaparken DSİ’nin yaptığı sulama şebekesi maliyetleri sulama kooperatiflerine 15 yılda (3 yıl geri ödemesiz, 12 taksitle) eşit taksitler halinde faizsiz olarak geri ödetilmektedir. Ancak kooperatifler DSİ’ye borçlarını ödeyemedikleri için sıkıntıya girmişlerdir. Buna göre;

1-            İl Özel İdareleri sulama kooperatiflerine bedelsiz hizmet yaparken, DSİ hangi gerekçeyle bedel almaktadır, bedel alınmaması için bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

2-            15 yıl olan geri ödeme süresinin, önceden olduğu gibi tekrar 30 yıla  çıkarılmasını düşünüyor musunuz?

3-            DSİ’ ye geri ödeme borcunu ödeyemediğinden dolayı icraya verilen kooperatif sayısı kaçtır ve bu kooperatiflerin borçları için olumlu bir yapılandırma düşünüyor musunuz?

4-            Kooperatiflerin en önemli sorunlarından biri olan elektrik enerjisi maliyetlerinin azaltılması için veya alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesi için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”

Bu haber 712 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...