“Korunan doğa alanlarında Mermer Ocağı ruhsatı verilmesin”

13 Nisan 2016 18:27

İl Genel Meclisi, Davraz Dağı başta olmak üzere Milli Parklar tarafından koruma altında tutulan doğa alanlarında mermer ocağı ruhsatı verilmemesi için Başbakanlık ve ilgili bakanlığa rapor gönderilmesine karar verdi.

İl Genel Meclisi, Isparta'da yaşanan mermer ocakları sorunlarının yeni ruhsatlar verilerek devam ettirilmemesi amacıyla tedbir için genel görüşme yaptı.
İl Genel Meclisi'nde yapılan genel görüşme sonrasında hazırlanan raporun Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara gönderilmesine karar verildi. Kararın özeti şöyle:
"İlimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren mermer ocakları ile ilgili çeşitli sorunların yaşandığı, bu sorunların her bir çalışma bittikten sonra gündeme geldiği ancak hiçbir yaptırım uygulanamadığı, bu itibarla İlimiz sınırları içerisinde açılacak ocakların ruhsat aşamasına gelmeden önlem alınmasının gerektiği, bazı önem arz eden bölgelerimizle ilgili bir çalışma yapılarak Bakanlığımız ve Başbakanlığa bildirilmesinin faydalı olacağı, bu nedenle Tota Yaylası, Davraz Dağı ve benzeri yerlerin önemi hususlarında önceden Bakanlık ve Başbakanlığa bilgi verilmek suretiyle mermer ocağı açılması yönünde müsaade verilmemesi hususlarıyla ilgili olarak Bakanlığımız, VI. Bölge Müdürlüğü, Isparta Şube Müdürlüğü sorumluluk sahasında 2 adet Milli Park, 3 adet Tabiat Parkı ve 1 adet Tabiatı Koruma Alanı bulunmaktadır.
Korunan alanlarımızın Kızıldağ Milli Parkı (59600 ha), Kovada Gölü Milli Parkı (6534 ha), Gölcük Tabiat Parkı (5925 ha), Başpınar Tabiat Parkı (39.5 ha), Yazılı Kanyon Tabiat Parkı (600 ha) ve Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı olup tamamı tescil edilmiştir. Koruma altındadır.
Eğirdir Gölü Sulak Alanı tampon Bölge Sınırına karşılık gelen aynı zamanda özel hüküm bölgesinin en dış sınırını oluşturan alt havza sınırının korunması açısından madencilik gibi havzaya zarar verecek faaliyetlerin sınırlandırılması gerekmektedir. Çünkü Eğirdir Gölü su kuşları için önemli bir alandır. Sulak alan etrafındaki yamaçlar tepeler, dağlar fauna elemanlarına yaşam alanını oluşturur. Göl havzasındaki flora çeşitliliği göle bağlıdır. Tilki, çakal, kurt, gelengi, yaban domuzu gibi memeli fauna ve kızıl akbaba, şahin, kerkenez gibi yırtıcı kuşlar sulak alan çevresinde yaşamaktadır. Eğirdir Gölü ve çevresinin rekreasyonel ve turizm değeri vardır.
Sonuç olarak coğrafyamızdaki endemik bitki çeşitliliği, Milli parklar varlığı, Orman potansiyeli, Tatlı su kaynakları gibi değerlerimizin fazlalığı, ilerleyen yıllarda doğanın dengesinin korunmasında önem arz etmektedir.
Koruma ve kullanma dengesini ön planda tutarak ekolojinin ekonomiye zarar vermeyeceğini düşünmekteyiz. Maksadımız sürdürülebilir turizm, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir ekonomidir. Korunmasını istediğimiz alanlarımızda mermer sektörüne asla engel olmak gibi bir düşüncemiz söz konusu olmadığı gibi bu sektöre gerekli olan bölgelerde elimizden gelen yardımlarımızı da yapmamız gerekliliğini bilmekteyiz. Bakanlığımızın bu önem arz eden yerlerimizin koordinatları üzerinde çalışarak gelen yatırımcıya işin tam başından izin vermeyerek, yatırımcının da boşuna zaman harcamamasını sağlaması uygun olacaktır."

 

 

Bu haber 1138 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...