Köy Enstitülerinin 76. Yıldönümü SDÜ’de Kutlandı

21 Nisan 2016 16:18

Türkiye'nin her yanında ilkokullara öğretmen yetiştirmek amacıyla açılan Köy Enstitülerinin 76. Kuruluş Yıldönümü, Süleyman Demirel Üniversitesi Köy Enstitüleri Araştırma Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Gönen Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını Köy Enstitüleri Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt yaptı. Köy enstitülerinin kuruluşunun 76. yılında birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kortholt, “Geçmişten gelen değerlere ve bırakılan emanetlere gücümüz yettiği kadar sahip çıkacağız.” dedi.
Gönen Belediye Başkanı Ahmet Doğan ise ülkemizdeki eğitimin temel taşlarından biri olan Köy Enstitülerinin öneminden bahsederek “Her şey eğitimle başlar. Bugün enstitülerin 76. kuruluş yıldönümünü kutlamak, bu kuruluşlara sahip olmak büyük bir onurdur” diye konuştu.
Isparta Milletvekili Nuri Okutan da ilkokullara öğretmen yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihinde açılan Köy Enstitülerinin 1954 yılında kapatıldığını belirtti. Kendisinin de eski adıyla Gönen Köy Enstitüsü olan Gönen Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olduğunu söyleyen Okutan, o yıllardaki anılarından bahsetti.
Açılış konuşmalarının ardından sunulan müzik dinletisi büyük beğeni topladı. “Serbest Kürsü” etkinliği ile de SDÜ eski Rektörü Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı ile emekli öğretmenler Hüseyin Akbaş, Zehra Özgen, Nevim Orbey Muratlı, Halil Şen konuklarla anılarını paylaştı. Etkinliğin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız tarafından katılımcılara teşekkür belgesi verildi.
Köy Enstitülerinin 76. Kuruluş Yıldönümü kapsamındaki çalıştay etkinlikleri, sergi açılışları, “Seramik Açık Pişirimi” de yoğun ilgi gördü.

 

Bu haber 580 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...