“Kayıt dışı çalışanlar kendilerini sorgulamalı”

23 Nisan 2016 15:37

Kayıt dışı istihdamda çalışan insanların önce kendilerini sorgulaması gerektiğini ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mustafa Durgut, “Her şeyin başı sağlık. Sağlığımız yerinde olmazsa eğer elde ettiğimiz hiç bir değerin önemi yoktur. Kayıt dışı istihdamda çalışan insanların önce kendini sorgulaması gerekiyor. ‘Ben kayıt dışında kaldığım sürece nelerden mahrum kalıyorum’ diye kendine sorması gerekiyor” dedi. Durgut “Bu insanların sigortası yatmıyor, hastalandığı zaman kendini tedavi ettirecek bir güvencesi olmuyor. Çalıştığı yer hastalık üretiyorsa ki birçok sektörde bunu görebiliriz. O zaman sıkıntı daha da büyük olabiliyor. Örneğin mermer ocaklarında çalışan işçilerin durumu çok vahim. Çünkü sürekli toz içerisinde çalışıyorlar. Gerekli tedbirleri almazlarsa akciğerlerine toz giriyor. Bu da meslek hastalığına neden oluyor. 3-5 yıl sonra da sağlık sorunu yaşıyor. Kaliteli bir yaşam için sağlığının olması lazım. Emekli olamıyorsunuz, evliyseniz eşinize ve çocuklarınıza faydalı olamıyorsunuz. Bu kadar unsuru göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

İşveren için de “Kayıt dışına kayıtsız kalmayalım” ifadesini kullanan Durgut, “İş verenler günümüzde teşvik alıyor, milli gelire katkı sağlıyor ve istihdam yaratıyor. Sigortası yapılmayan bir insanın başına bir kaza geldiği zaman ya da ölümlü bir olay olduğu zaman işverenin kendini kurtarması mümkün değil. İşverenin ilk olarak yapması gereken iş, çalışanının sigortasını bildirmesidir. Böylelikle hem o çalışanın sağlığını teminat altına alacaksın hem de işveren olarak kendini güvence altına alacaksın.” ifadesini kullandı.

Kayıt dışı istihdamın tespitinde hem çalışana hem de iş verene sorular yönelttiklerini, bilgilerin örtüşmesi halinde ise işverene ceza verildiğini söyleyen Durgut, şöyle devam etti; “Kayıt dışı istihdamın tespiti halinde öncelikle çalışana ve işverene  sorularımızı yöneltiyoruz. Her iki kesimden de aldığımız bilgilere göre de geçmişe yönelik parayı ödetiyoruz. Tabi ki bunda çalışanın tedavi olduğunu da göz önüne alıyoruz. Çalışana bir yaptırım yok ama iş verene çok yaptırım var.”

 

 

Bu haber 668 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...