“Yaptırımlarla değil, bilinçlendirme ile sonuç almak istiyoruz”

1 Aralık 2012 14:05

Kayıt dışı ile mücadele konusunda yılbaşından itibaren yoğun bir biçimde denetimlerin söz konusu olduğunu belirten SGK İl Müdürü Bayram, bununla ilgili çok ciddi yaptırımların da olduğunu ifade ederek,  “Ancak biz yaptırımlarla değil, bilinçlendirme ile sonuç almak istiyoruz” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mehmet Bayram, kayıt dışı istihdam ile mücadele kapsamında yaptıkları denetimlerde, Kasım ayında 210 kayıt dışı tespit ettiklerini söyledi.

Kayıt dışı istihdamın; sigortalı açısından, işveren açısından ve devlet açısından sıkıntıya neden olduğunu belirten SGK İl Müdürü Bayram, bu yıl içerisinde 15 Kasım’a kadar tespit edilen sigortalı sayısının bin 984, işyeri sayısının ise 38 olduğunu açıkladı.

“SOSYAL GÜVENCE, ANAYASAL BİR HAKTIR”

SGK İl Müdürü Bayram, şunları söyledi: “Bugün, kayıt dışı istihdam diye bir olay var. Hepinizin bildiği bir şey. Örneğin işveren diyor ki asgari ücretle maaşını vereyim, sigortanı yapmayayım diyor. Sigortalılık, sosyal güvence bir anayasal hak. Siz sözleşme yapsanız bile, onun yasal bir geçerliliği yok, bu suçtur. Dolayısıyla toplumumuzda bazı işverenlerimiz kayıt dışı çalıştırıyor.

“SAĞLIK HİZMETLERİNDEN VE EMEKLİLİK HAKKINDAN FAYDALANAMIYOR”

Kayıt dışı olduğu zaman ne olur? Sigortalı açısından kısa vadede sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Uzun vadede emeklilik hakkından faydalanamıyor. İşveren açısından ise; biri diyelim ki normal sigortalı gösteriyor, bütün yasal çerçeveye göre işini yapıyor, diyelim ki bir kalemi 5 liraya mâl ediyor. Öbürü de göstermiyor, 2 liraya mâl ediyor. Böyle olunca haksız rekabet söz konusu oluyor.

“DEVLET AÇISINDAN SIKINTI”

Üçüncüsü ise devlet açısından sıkıntı var. Bugün TÜİK raporlarına baktığınız zaman kayıt dışı %39’larda. Bunun %12’sine kadar tolare edilebilir, çünkü süreksiz çalışan işçiler var. 30 günden aşağı hizmet olmadığı zaman süreksiz işçi oluyor, onlar da sosyal güvenliğe tabii değil. Tolere edilme oranı %12 – 13 bantında. Bizim ülkemizde %39. geriye ne kalıyor 26 puan. 1 puanın yıllık reel değeri 650 milyon TL. Bunu 26 puanla çarptığınızda ortaya çıkacak olan devasa bir rakam var. Bu devletin kaybı.

“2013 YILINDA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR VAR”

Hal böyle iken; bu gelir olmuş olsa, sosyal güvenliğin ihtiyaç duyduğu açıklarını kapatma anlamında ciddi bir kaynak. Yaptırımlar da ağır olmasına rağmen realite bu. Kurum bununla ciddi bir mücadele ediyor. Biliyorsunuz daha önceden bir yasal çerçeve içerisinde 2006 yılından bu yana bu kayıt dışı ile ilgili bir mücadele var. Ama özellikle 2013 yılında kayıt dışı ile mücadele konusunda çok ciddi çalışmalar var.

“YAPTIRIMLARLA DEĞİL, BİLİNÇLENDİREREK

BUNUN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ”

Bu da şu; biz yaptırımlarla değil, bilinçlendirme ile sonuç almak istiyoruz. Bir müesseseyi kalkındıracak elbette sermayedir ama işçinin hakkını da verecek. Biz etle tırnak gibi görüyoruz çalışma hayatını. Dolayısıyla yılbaşından itibaren yoğun bir biçimde denetimler söz konusu. Eğitim programlarını yoğunlaştırdık. Özellikle Yalvaç bölgesinde, ceza evlerinde, okullarda eğitimleri yoğunlaştırdık. Yakın zamanda Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi, iş adamları derneği vs. sivil toplum örgütleri ile bir araya geleceğiz, kayıt dışının önemini anlatacağız. Bunlarla ilgili katkılarını bekleyeceğiz.

“KAYIT DIŞINI ÖNLEMEYE YÖNELİK İŞVERENİ

 TEŞVİK EDEN ÇALIŞMALAR VAR”

Devlet, kayıt dışı istihdamla ilgili ciddi teşvikler öngördü. Bunlardan en büyüğü 5 puanlık indirim. Siz priminizi düzgün ödediğiniz zaman, normal ödemeniz gereken işveren hissesine ait oranın %5’ini devlet ödüyor. Ayrıca bunun kapsamı da genişletildi. Mesela; meslek edindirme kursunu bitirmiş kişileri istihdam ettiğiniz zaman onlar da 5 puanlık indirim kapsamına giriyor. Özürlü istihdamı da bunun kapsamında. Bu, Daha fazla kişi çalıştırmaya ve kayıt dışını önlemeye yönelik işvereni teşviktir. Ayrıca 18 – 29 yaş arası erkekler, 18 yaşından büyük bayanları istihdam edenlere yine değişik oranlarda devlet katkısı söz konusu. Devletimizin bu anlamda ciddi katkılar sağlamak için bir gayreti var. Vatandaşımızla da sigortalılık bilincinin karşılıklı oluşması bizim için son derece önemli. Biz toplumun her kesimine, bunu eğitim yoluyla anlatmak istiyoruz. Biz ceza değil, bir şeyleri eğitimle veren bir müessese olmak istiyoruz. Tabi ki her suçun bir cezası var. İdari para cezaları var. Ama biz eğitim yoluyla bu bilinci aşılamak istiyoruz.

BİN 984 SİGORTALI, 38 İŞYERİ TESPİT EDİLDİ

Kasım ayında 210 tane sigortalı kayıt dışı tespit ettiklerine belirten SGK İl Müdürü Bayram; “Burada sadece denetim elemanlarının yaptığı değil, kamu kurumları biliyorsunuz yaptıkları işlemlerle ilgili her ay sonu bize periyodik listelerini gönderirler. Biz onları burada tararız, kişinin sosyal güvenliği var ise biz burada fitleriz. Diğeri yok ise isteriz, eğer gelmediyse re’sen tescil ederiz. Hem denetim elemanlarının raporları sonucunda tespit edilenler, hem de kurumların yasa ile bize vermek zorunda oldukları listelerden temin ederek bu yıl içerisinde, 15 Kasım’a kadar Re’sen tescil ettiğimiz sigortalı sayısı bin 984 kişi. 38 tane de işyeri” diye konuştu.

 

Bu haber 925 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...