Hac kayıtları için 300 ek kontenjan bekleniyor

26 Nisan 2016 18:51

Bu yıl Hac için Isparta’ya 467 kontenjan tanındı. Ancak, bu sayı yapılan ön kayıt rakamlarına göre çok az. Bu nedenle Isparta’ya en az 300 ek kontenjan verilmesi bekleniyor.

Bu yıl kutsal topraklara giderek Hac vazifesini yerine getirmek için müracaat eden 15 bin 494 kişiden 467 kişi bu yıl hacı olacak. Ek kontenjanla bu sayının 800 civarında olması bekleniyor. Hacı adaylarının kutsal topraklara gitmek için büyük oranda kayıtlarını yaptırdıklarını belirten Müftülük Yetkilileri; “Birçok hacı adayımız ek kontenjanın açılmasını bekliyor. Bizde ek kontenjanın açılmasını istiyoruz ama şuan net bir şey yok. İnşallah kabul görür ve daha çok hacımız kutsal topraklara gider. İl Genelinde en az 300 ek kontenjan beklentimiz var. Diyanet işleri Başkanlığımız Sudi Arabistan’dan 40 bin ek kontenjan talep etti. Bu kontenjanın verilip verilmeyeceği henüz netlik kazanmadı” dediler.

Kontenjan belirleme konusunun illerdeki hac kayıtlarının çokluğuna veya azlığına göre ayarlanarak belirlendiğini ifade eden Müftülük yetkilileri, bunun yanı sıra Kabe’de yapılan genişletme çalışmaları sebebiyle hac kontenjanlarının ülke genelinde de ortalama yüzde 20 aşağı çekildiğini belirterek, Suudi Arabistan Devletinin bu yıl Türkiye’ye 59 bin 200 hac kontenjanı verdiğini söylediler. Bilindiği gibi bu kontenjan sayısı iki yıl öncesine kadar 74 bin 600’lerde idi.

Bu yıl kutsal topraklara giderek hac farizasını yerine getirecek olan vatandaşları bilgilendiren Müftülük yetkilileri; “Bildiği gibi 2014 yılında Kabe ve çevresinde yapılan tamirat ve ciddi köklü onarım sebebiyle normal kontenjanlarda kısıntıya gidilmişti. Bu kısıntı halen devam etmekte. Bu nedenle tabi üst üste yığılan yoğun ve sıkıntılı süreçte bu yıl yani 2016 yılında hacca gidecek hacı adaylarımızın ön kayıt işlemleri 18 – 27 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. İl ve İlçe Müftülüklerimize yapılan kayıtlar neticesinde ilimiz genelinde 5 bin 596’sı yeni kayıt, 9 bin 898’i kayıt yenileme olmak üzere 15 bin 494 Hacı adayı kayıt yaptırmıştı. Ancak 2007 yılından itibaren günümüze kadar 8 yıl üst süte 2007’den günümüze kadar kesintisiz kaydı yenileyenler arasından kura çekimi yapılmaktadır. Ülkemize normalde tanınmış olan yani binde 1 oranındaki rakam kontenjan 74 bin kişi oluyordu. Geçen yıl olduğu gibi bu 74 bin kontenjandan yine yüzde 20 kesintiye gidildi. Dolayısıyla ülkemizin bu yılki kontenjanı 59 bin 200’e düşürülmüştür” dediler.

Hac kesin kayıtlarının 7 Mart tarihinde başlayıp 18 Mart’ta sona ereceğini aktaran Müftülük yetkilileri; “Suudi Arabistan makamlarınca bu yapılmakta. 59 bin 200’ün özellikle geçen yıl hesapta olmayan yüzde 20 kesinti süreci vatandaşlarımızdan 7 bin 276 kişinin kayıt yaptırdığı halde hacca gidememesine sebep olmuştu. Bu yılki hac kayıtlarında gerek yeni kayıt gerekse kayıt yenileyen hacı adaylarımızın kur’a çekimleri 2 Mart Çarşamba günü yani önceki gün Diyanet İşleri Başkanlığı’mızda bilgisayar ortamında basın ve kamuoyuna açık bir şekilde yapılmıştır.

İşlemler tamamlandıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın hac sayfasından vatandaşlar T.C. kimlik numaralarını girerek kura sonuçlarını öğrenebilmektedirler. Yapılan kur’a neticesinde ilimiz Isparta’ya Normal Konaklama Türünde 399, Müstakil Konaklama türünde 67 ve Otel konaklama türünde ise 1 olmak üzere toplam 467 hac kontenjanı tahsis e dilmiştir. Hac kesin kayıtları ise 7 – 18 Mart tarihleri arasında müftülüklerimizde veya şahıslar bizzat internet ortamında kayıtlarını yaptırabileceklerdir.

Bu kontenjan sayısı geçen yıla göre biraz azalmış durumdadır. Bazı vatandaşların Suudi Arabistan makamlarının yapmış olduğu kontenjan kısıtlamasından haberinin olmadığını ve konudan şikayetçi olduklarını biliyoruz. Ancak, Suudi Arabistan makamlarınca yapılan kontenjan kısıtlamasını belki bilemeyen vatandaşlarımızın, yaşlı büyüklerimizin bir takım tepkileri ile karşılaşıyoruz. Ama konuyu kendilerine izah ediyoruz. Bunun Diyanet İşleri Başkanlığı’mızdan, ülkemizden kaynaklanmadığını, Suudi Arabistan makamlarından kaynaklandığını, özellikle Kabe ve civarındaki genişletme çalışmalarının halen devam ettiğini, yoğun bir şekilde gönderilecek hacı adaylarının ciddi manada ibadet esnasında sıkıntı çekmeleri endişesi ile böyle bir kısıntıya gidildiğini ikna etmeye gayret ediyoruz.

Tabi haklı olarak 7 - 8 seneden beri bekliyoruz biz ne olacak halimiz. 'Ömrümüz var mı yok mu' diye büyüklerimiz haklı olarak oranın aşkı ile oranın telaşı ile bu tür hasretlerini ifade ediyorlar. Gitmelerinin gerektiğini söylüyorlar ama gerekçesini, sebeplerini izah ediyoruz. Sağolsunlar onlar da gerekli anlayışı gösteriyorlar” açıklamasında bulundular.”

Bu haber 669 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...