Eğirdir’de Başarılı öğrencilere bisiklet hediye edildi

28 Nisan 2016 17:38

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğinde hazırlanan ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından sürdürülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Programı” kapsamında, çocuklarımızın ve gençlerimizin hareketli yaşama alışkın ve obezite sorunu olmayan, daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Eğirdir’e gönderilen 30 adet bisiklet öğrencilere dağıtıldı.

Eğirdir merkez ve köy okullarında okuyan ilkokul ve ortaokullarında öğrenim gören, başarılı ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilere Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen bisikletler törenle verildi.  Bisiklet dağıtım töreni geçtiğimiz gün Eğirdir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin okul bahçesinde gerçekleştirildi.

Bisiklet dağıtım törenine; Kaymakam Abdullah Akdaş, Eğirdir İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Nazif Aydın, Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdür V. Yalçın Karakaya, Milli Eğitim Şube Müdürü Nejdet Savaş, okul müdürleri, öğretmenler ve bisiklet almaya hak kazanan başarılı öğrenciler katıldılar.

 “ŞİMDİKİ ÇOCUKLARIMIZ VE

GENÇLERİMİZ ÇOK ŞANSLI”

Protokol konuşmaları ile başlayan Bisiklet dağıtım töreninde İlk önce söz alan İlçe Milli Eğitim Müdür V. Yalçın Karakaya “Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğinde hazırlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Programı” kapsamında ilçemize gönderilen 30 adet bisikletin ilkokul ve ortaokul öğrencilerimize dağıtımı için burada toplanmış bulunuyoruz” ifadeleriyle sözlerine başlarken, konuşmasında kendi ilkokul ve ortaokul dönemlerinde hiç bisiklet sahibi olmadığını, şimdiki çocuklarımızın ve gençlerimizin çok şanslı olduğunu söyleyerek bisikleti almaya hak kazanan öğrencilere “bisikletinizi güle güle kullanın. Sağlıklı yaşam için sporunuzu yapın, derslerinize çok iyi çalışın” temennilerinde bulundu.

“SAĞLIK İÇİN PEDALLA”

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Eğirdir İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Mehmet Nazif Aydın ise: “Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla 2010 yılında yayınlanan Başbakanlık Genelgesi kapsamında Bakanlığımız tarafından yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” çeşitli faaliyetlerle yürütülmektedir. Bu program kapsamında “Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik Projesi” hayata geçirilmiştir. Bu projenin en önemli halkası geleceğin teminatı çocuk ve gençlerimizi bisiklet kullanımına özendirerek, fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını sağlamaktır. Programın hedefleri, Bakanlığımızı ilgilendiren çeşitli strateji ve politika belgelerinde de zikredilmiştir. Nitekim 2014-2018 yıllarını kapsayan 10’uncu Kalkınma Planı’nda da 15 yaş ve üzeri nüfusa yeterli fiziksel aktivite yapanların oranının %62’ye çıkarılması’ hedeflenmektedir. Bu hedefi hayata geçirmek için en iyi alternatiflerden birisi de vatandaşları bisiklet kullanmaya teşvik etmektir. Bisikletin alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanıldığı ülkelerde obezitenin çok daha az görüldüğü ve yaşam beklentisinin yüksek olduğu görülmektedir.

Bisiklet kullanımı ve yürüyüş uzmanlar tarafından kilo kontrolünü sağlayan ve genel sağlığı destekleyen en önemli iki spor olarak belirlenmiştir. Sağlık Bakanlığının talimatı doğrultusunda bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için çeşitli hedef gruplara bisiklet dağıtımı yoluyla hareketli hayat tarzı benimsetilmesi, çocuk ve adölesanlar başta olmak üzere toplumun her kesiminin fiziksel aktivite düzeyinin artırılması ve fiziksel aktivite engellerinin ortadan kaldırılarak kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları artışının durdurulabileceği ve bunların neden olduğu erken ölümlerin azaltılabileceği konusunda farkındalık uyandırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Okullarda Fiziksel Aktivitenin Arttırılması İşbirliği Protokolü” imzalanarak bisikletlerin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne devri yapılmış olup ilçemiz dahil diğer 11 ilçede törenlerle öğrencilere dağıtımı yapılmıştır.

Bisiklet kullanımı ile Bakanlığımızın da hassasiyetle üzerinde durduğu obezite ile mücadele ediyor, trafik sıkışıklığı ve hava kirliliğini de önlemiş oluyoruz. ‘Sağlık için hareket, hareket için bisiklet’ sloganıyla halkımızı bisiklet kullanımına davet ediyor, sağlıklı günler diliyorum” dedi.

 Bisiklet dağıtım töreninde son olarak konuşma yapan Kaymakam Abdullah Akdaş ise, “Sağlık Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımızın ortaklaşa düzenlemiş olduğu “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Programı” projesini bugün Eğirdir’de gerçekleştiriyoruz. Bu proje çerçevesinde bir çok il ve ilçede bisiklet dağıtımları yapıldı. Eğirdir’de bisikleti olmayan ve başarılı olan öğrencilere sembolik de olsa 30 tane bisikleti dağıtacağız. Sağlıklı yaşamın prensibi; sağlıklı beslenme ve spor. Hem vatandaşlarımızı hem de geleceğimizin teminatı öğrencilerimizi yaşam tarzları itibariyle sağlıklı beslenmeye ve spora özendirmemiz gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımızın yürüttüğü bu projeyi destekliyoruz, önemsiyoruz ve bu projenin devamını diliyoruz. Benim de çocukken hiç bisikletim olmadı. Ama çocuklarıma alacağım. Bütün ailelerin de çocuklarına mutlaka bisiklet almalarını tavsiye ediyorum” dedi.

“EĞİRDİR’E BİSİKLET YOLU BİRAN ÖNCE YAPILMALI”

Sağlık Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımızın yürüttüğü bu projeyi desteklediğini fakat Eğirdir’de bisiklet yolunun olmadığının altını çizen Kaymakam Akdaş, “Bisikletleri almak mesele değil. Önemli olan vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın kullanabileceği bisiklet yolunun olması lazım. Belediye Başkanımız Ömer Şengöl bisiklet yolunun yapılması için çalışmalarına başladı ve inşallah bitirirse sahil boyu bisiklet yolumuz da olmuş olacak. Ben projenin başarıya ulaşmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımız için, bizim için hayırlı ve uğurlu olur” dedi.

 Konuşmaların ardından bisiklet dağıtım törenine geçildi. İsmi okunan öğrenciler tek tek kürsüye çıkarak bisikletlerini protokolün elinden aldılar. Bisikletlerini alan öğrencilerin çok mutlu oldukları ve sevindikleri gözlendi.

Bu haber 779 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...