Kut´ül Ammare Zaferi Eğirdir´de anlatıldı

28 Nisan 2016 17:39

Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Müftülüğü’nün organizasyonlarıyla Eğirdir’de “Çanakkale’den Kut’ül Ammare’ye İnancın Zaferi” konulu bir konferans düzenlendi.

Konuşmacı olarak davet edilen Tarihçi Yazar Mustafa Turan, tarihimizin eşsiz zaferlerinden biri olan “Çanakkale’den Kut’ül Ammare’ye İnancın Zaferi” konulu bir konferans verdi. “Çanakkale’den Kut’ül Ammare’ye İnancın Zaferi” konulu konferans, Kervansaray düğün ve toplantı salonunda gerçekleştirildi. Konferansa; Kaymakam Abdullah Akdaş, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Erhan Aslan, Tarihçi Yazar Mustafa Turan, Eğirdir Müftüsü Sacit Ekerim, Milli Eğitim Şube Müdürü Nejdet Savaş, Ak Parti Eğirdir İlçe Teşkilat Başkanı Veli Gök,  daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler katıldı.

Program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenilmesiyle başladı. Daha sonra Eğirdir Müftülüğünde din görevlisi Mustafa Boztepe Kuran-ı Kerim tilavetini okudu. Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere Tarihçi Yazar Mustafa Turan, kürsüye davet edildi.  Turan, “Buram buram vatan kokan, bayrak kokan, inanç kokan, güzel Eğirdir’imizin güzel insanlarına en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” diyerek başladığı selamla konuşmalarından sonra sözlerine şöyle devam etti: “Çanakkale’de, Ammare’de, tarih boyunca bütün cephelerimizde terör dolayısıyla şehit düşen bütün şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Eğer o şehitlerimiz hayatlarının baharında 14, 15, 16 yaşlarında adeta bir gül bahçesine girercesine can vermeselerdi, kan akıtmasalardı; biz bu cennet vatanın üzerinde yaşama lüksüne sahip olamayacaktık. Onlar, hayatlarının baharında vatan için, namus için, din için can verdikleri için, kan akıttıkları için bizler böyle cennet bir vatanda yaşama şansına sahip olduk.  O yüzden bu millet kadirşinastır, vefalıdır. Şehitlerimizi yılda bir defa da olsa hayırla yad etmek, ruhlarına Fatihalar göndermek, bu ecdadın en başta gelen görevidir.

Bugün çok anlamlı bir gün. Bundan iki gün önce 25 Nisan 1915 yılında başlayan Çanakkale kara savaşlarının seneyi devriyesiydi. Kut’ül Ammare en az 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi kadar önemli bir tarihtir. Fakat bizde Çanakkale deyince daha ziyade kutlamalar, anmalar, merasimler 18 Mart tarihine endekslenir. Oysa ki; Çanakkale savaşlarının iki boyutu vardır. Bir deniz, bir de kara boyutu vardır. Deniz boyutu Çanakkale Boğazında cereyan etmiştir ve 18 Mart 1915 tarihinde dillere destan bir zafer kazanılmıştır.  Ama düşman Çanakkale Boğazından geçemeyeceğini anlayınca B planını devreye sokmuştur ve 25 Nisan sabahı karaya asker çıkarmıştır. 8,5 ay devam eden kara savaşları olmuştur. Anafartalar’da, Conk Bayırı’nda, Arı Burnu’nda, Yarbay Mustafa Kemal Bey komutasında dillere destan zafer kazanılmıştır ki, bu zaferler de 18 Mart Çanakkale deniz zaferinden az değildir, daha fazladır. Kara savaşları ağırlıklıdır. O yüzden biz Çanakkale’yi sadece Mart ayı ile 18 Mart’la sınırlandırmadan senenin tamamına yaymamız gerekiyor. Ancak iki gün sonra da çok önemli bir anı yaşayacağız. Yani 29 Nisan 1916 tarihinde kazanılan, yine Çanakkale gibi milletimizin hafızasında, gönlünde ve kalbinde abideleşen, ebedileşen, efsaneleşen, destanlaşan ve heykelleşen tarihimize altın harflerle yazılan bir zaferimiz daha var ki maalesef yıllar boyu bu zafer unutulmuştur. Kitaplarımızda yer almamaktadır. Bu zafer Kut’ül Ammare zaferidir. Bu zaferin 100’ncü yılını iki gün sonra idrak edeceğiz. Çanakkale Zaferinin de 101’nci yılını idrak ettik bu sene. Dolayısıyla her iki savaşı ve zaferi bugünkü toplantımızda ikisini birleştirip sizlerle paylaşacağım…” diyerek Kut’ül Ammare zaferi ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

KUT’ÜL AMMARE…

(7 Aralık 1915 - 29 Nisan 1916) İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir. 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir. Kut’ül Ammare’de 13 bin 300 İngiliz askeri ile 13 general 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştür.

Kut’ül-Ammare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nun zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde, Çanakkale’den sonra kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile birlikte esir alındığı eşsiz bir zaferdir.

Bu haber 641 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...