“Laiklik olmadan asla demokrasi olamaz”

29 Nisan 2016 17:55

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'ın "Yeni anayasada laiklik tarifi olmamalıdır. Dindar Anayasa yapmalıyız" ifadelerine tepki gösteren çeşitli siyasi parti ve dernekler Kaymakkapı Meydanı'nda bir araya gelerek kitlesel basın açıklaması yaptı.

Aralarında CHP, Vatan Partisi, ADD, Eğitim İş, Eğitim Sen, TGB, Ulusal Eğitim Derneği, TTB gibi çeşitli siyasi parti, dernek ve sendika temsilcilerinin yer aldığı grup, "Laiklik Adam Olmaktır" yazılı pankart açtı.
Grup adına açıklama yapan CHP Isparta İl Başkanı Eyüp Ersoy, "TBMM Başkanı İsmail Kahraman, laikliğin yeni anayasada olmaması ve dindar bir anayasa yapılması gerektiğini söyleyerek, AKP iktidarının asıl hedefinin Cumhuriyet kazanımlarının ve laikliğin ortadan kaldırmak olduğunu itiraf etmiştir" dedi.
Ersoy, "Ortaçağ karanlığına mevcut iktidarın gayretleri ile hızla yuvarlanan ülkemizde Cumhuriyet Devrimleri ile kazandığımız özgürlüklerimiz birer birer elimizden alınmaya başlanmıştır. Bu zor ve karanlık günlerde Anayasamızın LAİKLİK ilkesinin önemi daha çok anlaşılmaktadır.Türkiye Cumhuriyetinin en temel ilkesi Laikliktir.Bunu kabul eden ilk Avrupa ülkesi de Türkiyedir.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, laikliğin yeni anayasada olmaması ve dindar bir anayasa yapılması gerektiğini söyleyerek, AKP iktidarının asıl hedefinin Cumhuriyet kazanımlarının ve laikliğin ortadan kaldırmak olduğunu ikrar etmiştir.
“Laiklik yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü demektir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli devrimlerinden birisi laikliktir. Laiklik olmadan asla demokrasi olamaz. Dünyada bu gerçeğin aksini ortaya koyan tek bir devlet yapılanması yoktur.
Laiklik yaşam hakkı demektir. Bu nedenle bütün siyasi partiler ve STK lar din sömürüsü karşısında sessiz kalmamalı, gereken tutumu açıkça takınmalı, laikliğin korunması yolunda her türlü gayreti ve mücadeleyi sergilemek zorundadır.
Meclis başkanının sözleri, siyasi iktidarın 14 yıldır başta eğitim olmak üzere toplumsal yaşamın tüm alanlarında oluşturmaya çalıştığı “tek din, tek mezhep” anlayışına dayalı toplum modelinin anlaşılması açısından ibret vericidir. Yıllardır halkın dini duygularını sömürerek, hemen her alanda inanç istismarı yaparak hareket edenlerin laiklik fikrinden rahatsızlık duyması hiç şaşırtıcı değildir. Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve ekibinin bilinçaltının birer yansımasıdır. 14 Yıldır Cumhuriyetin tüm nimetlerinden fazlasıylasıyla faydalanarak kullananların asıl niyetlerini ortaya koymaktadır. TBMM başkanı İsmail Kahraman ve aynı düşüncede olanlar , Anayasanın Laiklik ilkesinin ne olduğunu hiç anlamamışlar, Türk milletini bir arada tutan temel ilkelerin en başında gelen Laikliğin kaldırılmasını istemek ülke topraklarını zehirlemektir. Ülkeyi fitneye, fesada kardeş kavgasına ve kaosa sürüklemek demektir.
Laikliğin varlığı, din ve mezhep farklılıkları bahanesiyle halk kitlelerinin, farklı etnik , farklı inanç ve farklı mezhepten insanların birbiriyle çatışmalarına son verilmesini ifade eder. Devletin burada her inanca ve inanmayanlara , her etnik farklılığa eşit mesafede olmasıdır.
Anayasadan Laikliğin kaldırılmasını istemek ülkenin birliği ve bütünlüğünü bozma amacına hizmet etmektir. Bu söylemin TBMM Başkanından gelmesi ayrıca oldukça düşündürücü ve kaygı vericidir. Ama unutulmamalıdır ki Laiklik ilkesi, Anayasamıza şeriata, hanedanlığa, gericiliğe, yobazlığa karşı büyük mücadelelerle 400.000 den fazla şehit ve yaklaşık bir milyon gazimizin kanı ile yazılmıştır. Bunu değiştirmek veya kaldırmak cüretinde bulunacakların bu hesabı vermeden bunu asla gerçekleştiremeyeceklerini de bilmeleri gerekmektedir.
Oslo’larla, Dolmabahçe mutabakatları ile, Habur rezaletleriyle, açılım kepazelikleriyle kendi Kürd’ünü, kendi Alevisini, kendi Roman’ını yaratmak isteyip başaramayanlar, sadece gencecik insanların ölümüne sebep oldular. İşte tüm bunların nedeni AKP ‘nin siyasi anlayışıdır. Bugün insanlarımız ölmeye devam ediyor. Güneydoğu kan içinde, Kilis’e IŞİD terör örgütünün bombaları yağıyor. Türkiye Cumhuriyetini bir islami rejim çizgisine getirmeye çalışanlara, gencecik fidanlarımızı toprağa gömen politikalar güdenlere, kadınları, çocukları sömüren ve istismar eden, onlar üzerinden kendilerine politika devşirenlere ARTIK YETER diyoruz. Cumhuriyetin değer ve kazanımları sayesinde TBMM Başkanı olan ve Laiklik karşıtı açıklama yapabilen İsmail Kahraman derhal istifa etmeli ve sözleri nedeni ile yargılanarak hesabını vermelidir. Çünkü açık ve aleni şekilde Türkiye Cumhuriyetinin yönetim şekline müdahale imasında bulunarak Şeriat istemiştir.
Bugün yönetimde bulunanlar unutmamalıdır ki; Türkiye Cumhuriyetinin Kurucu ilkelerine bağlılığımız sonsuza kadar devam edecektir. AKP iktidarının “tek tipçi” tüm politikalarına karşı LAİK, EŞİT, ÖZGÜR ve DEMOKRATİK bir yaşam mücadelesindeki kararlılığımız ve ısrarımız sürecektir " ifadelerini kullandı.
Açıklama sırasında grup sık sık "Türkiye Laiktir, Laik Kalacak", "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sloganları attı.

 

Bu haber 703 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...