“SAĞLIK İÇİN HAREKET, HAREKET İÇİN BİSİKLET “

29 Nisan 2016 17:57

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında “Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik Projesi” hayata geçirildi. 

Geleceğin teminatı çocuk ve gençlerimizi bisiklet kullanımına özendirerek; fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında il merkezi ve 12 ilçede öğrencilere bisiklet dağıtımı yapıldı.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya konu ile ilgili açıklamasında; “Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla 2010 yılında yayınlanan Başbakanlık Genelgesi kapsamında Bakanlığımız tarafından yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” çeşitli faaliyetlerle yürütülmektedir. Bu program kapsamında “Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik Projesi” hayata geçirilmiştir. Bu projenin en önemli halkası geleceğin teminatı çocuk ve gençlerimizi bisiklet kullanımına özendirerek; fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını sağlamaktır. Programın hedefleri, Bakanlığımızı ilgilendiren çeşitli strateji ve politika belgelerinde de zikredilmiştir. Nitekim 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı’nda da: “15 yaş ve üzeri nüfusta yeterli fiziksel aktivite yapanların oranının yüzde 62’ye çıkarılması” hedeflenmektedir. Bu hedefi hayata geçirmek için en iyi alternatiflerden birisi de vatandaşları bisiklet kullanmaya teşvik etmektir. Bisikletin alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanıldığı ülkelerde obezitenin çok daha az görüldüğü ve yaşam beklentisinin yüksek olduğu görülmektedir.
Bisiklet kullanımı ve yürüyüş uzmanlar tarafından kilo kontrolünü sağlayan ve genel sağlığı destekleyen en önemli iki spor olarak belirlenmiştir. Sağlık Bakanlığının talimatı doğrultusunda bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için çeşitli hedef gruplara bisiklet dağıtımı yoluyla hareketli hayat tarzı benimsetilmesi, çocuk ve adölesanlar başta olmak üzere toplumun her kesiminin fiziksel aktivite düzeyinin artırılması ve fiziksel aktivite engellerinin ortadan kaldırılarak kardiyovasküler hastalıklar, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları artışının durdurulabileceği ve bunların neden olduğu erken ölümlerin azaltılabileceği konusunda farkındalık uyandırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Okullarda Fiziksel Aktivitenin Arttırılması İşbirliği Protokolü” imzalanarak bisikletlerin İl Milli Eğitim Müdürlüğüne devri yapılmış olup İl Merkezi ve 12 ilçemizde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında yapılan coşkulu törenlerle öğrencilere dağıtılmıştır. Törende Obezite ile Mücadele ve Fiziksel Aktivite ve Kanser konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla tören alanında stant açılmış, bilgilendirme broşürü, magnet, balon, ıslak mendil, şapka, tişört ve öğrencilerin güvenli bisiklet sürüşü yapmaları için temin edilen kasklar bisikletlerle birlikte öğrencilere dağıtılmıştır.
Bisiklet kullanımı ile Bakanlığımızın da hassasiyetle üzerinde durduğu obezite ile mücadele ediyor; trafik sıkışıklığı ve hava kirliliğini de önlemiş oluyoruz. Sağlık için Hareket, Hareket için Bisiklet sloganıyla halkımızı bisiklet kullanımına davet ediyor, sağlıklı günler diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Bu haber 566 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...