Kovada Gölü Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi Yapımı çalışmaları sürüyor

2 Mayıs 2016 15:21

Vali Vahdettin Özkan, Isparta ili Eğirdir ve Sütçüler ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Kovada Gölü Milli Parkı’nı ziyaret etti. 

Ziyarette Vali Vahdettin Özkan’a, DKMP 6. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Ceylan ve Isparta Şube Müdürü H. Hüseyin Ölçer eşlik etti.
Kovada Gölü Milli Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’ndeki çalışmaları yakından inceleyen Vali Vahdettin Özkan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler alarak çalışmalarda emeği geçen yetkililere teşekkür etti. İncelemelerinin ardından Vali Vahdettin Özkan, Kovada Gölü Milli Parkı ziyaretçi tanıtım merkezinden ayrıldı.
KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI
Isparta İli, Eğirdir ve Sütçüler ilçeleri sınırları içerisinde bulunan 6534,0 Ha. (4722.0 Ha. Orman Alanı) (810,5 Ha. Göl Alanı) (1001.5 Ha. Ziraat arazisi)’ne sahip Kovada Gölü Milli Parkı bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Yerleşim Yerleri: Eğirdir İlçesine bağlı olanlar; Kırıntı, Yuvalı, Serpil, Yukarıgökdere, Akbelenli köyleri, Sütçüler İlçesine bağlı Karadiken köylerinin tamamı veya bir kısımları.
KAYNAK DEĞERLERİ
Jeolojik Yapı: Gölü çevreleyen formasyonlar geniş alanları kaplayan massif kalkerlerdir. Güney tarafında kalkerlerin altında kil ve kumtaşı tabakaları da bulunmaktadır. Kuzeyde ise, en yeni jeolojik formasyon olan alüvyonlara rastlanmaktadır. Bu sebeplerle Kovada Gölü; tektonik hareketler sonucu oluşmuş karstik bir polyedir.
FAUNA: Memeliler: Yaban keçisi, sansar, yaban domuzu, porsuk, tavşan, tilki, ağaç sincabı.
Kuşlar: Kartal, şahin, karga türleri, çulluk, keklik, saksağan, tespiti yapılmamış çok sayıda yerli veya göçmen kuş türünün yanında 59 adet yerli, 26 adet kış göçmeni, 48 adet yaz göçmeni, 20 adet transit göçen olmak üzere 153 adet su kuşu türü bulunmaktadır. Ormanlık alanlarda ise 49 kuş türü tespit edilmiştir.
Balıklar: Pullu sazan, kadife, sudak, havuz balığı, kerevit.
Sürüngenler: Adi kertenkele, kaplumbağa, yılan belli başlılarıdır.
FLORA: Orman ağaç ve ağaççıkları: Kızılçam, karaçam, sedir, toros göknarı, Meşe (sapsız, saçlı, pırnal, kermes, kasnak) türleri, ardıç, çınar, çitlenbik, akçakesme, mirtus, menengiç, boyacı sumağı, yemişen, böğürtlen, defne, tesbih çalısı, karaçalı, karamuk, laden. Otsu bitkilerin yapılmış bir tespiti bulunmamaktadır.
KÜLTÜREL VE ARKEOLOJİK DEĞERLERİ
Gölün en derin yeri günümüzde 7 m. dir. Suda bulunan ve göle yeşil renk veren tortular gölün dibinin görülmesini engellemektedir. Kovada Gölü Milli Parkı içerisinde eski medeniyetlere ait hiçbir emare bulunmamakla birlikte yakın çevresinde tarihi ve arkeolojik değeri çok yüksek önemli sahalar mevcuttur. Kovada Gölü, Greko-Romen Psidyasına çok yakındır. Neolotik devirden Omanlı Devrine kadar yakın çevresinde yaşayanlara ait, Yazılı Kanyon-Kral Yolu, Ağlasun (Sagalossos), Burdur (Hacılar Höyüğü), Eğirdir (Dündar Bey Medresesi, Hızır Bey Camii), Atabey Medresesi, Yalvaç (Psidia bölgesi) gölün yakın çevresindeki önemli kalıntı ve yapılardır.
MEVCUT KULLANIM: Kovada Gölü Milli Parkı 1970 yılında Milli Park olarak ilan edilmiş, UDGP da 1970 yılında yaptırılmış olmasına rağmen yıllardır uygulanmamış olmasından dolayı günün koşullarına cevap bulunamamış mevcut köylerle problemler artarak devam etmiştir. Genel saha içinde 2003 yılında Kovada Koyu Günübirlik Kullanım Alanına SDÜ Orman Fakültesi Peyzaj A.B.Dalına uygulama projesi çizdirilerek DKMP Genel Müdürlüğü ile Antalya K.T.V.K.K’ na Onaylattırılarak uygulamaya başlanılmıştır. Uygulama sırasında sahada uzun yıllardır bulunmayan su-elektrik gibi alt yapı çalışmaları tamamlanarak saha içerisinde kapı girişi, giriş kontrol kulübesi, 2+2’li WC, çeşme, çocuk oyun grubu, yürüyüş yolları, ahşap piknik üniteleri (ahşap kamelya, piknik masası, bank v.b), ahşap iskele, manzara seyir kulesi, tanıtım ve ikaz levhaları, tanıtım ziyaretçi merkezi, satış stantları, otopark, satış büfesi yaptırılmıştır. Ziyaretçi tanıtım merkezi 2007 yılında çıkan yangın sonucu tamamen kullanılamaz duruma gelmiştir. Tekrar yapılması için çalışmalar devam etmektedir.
ULAŞIM: Eğirdir İlçesine 24 Km, Isparta İline 84 Km, Antalya’ya 180 Km’dir.

 

 

Bu haber 785 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...