GÖLTAŞ Baca gazından 15 bin konutun ihtiyacını karşılayacak elektrik enerjisi üretiyor

2 Mayıs 2016 15:22

Bölgemizin ve şehrimizin en büyük şirketlerinden GÖLTAŞ’ın genel kurulu İstanbul’da yapıldı. 

Şevket Demirel’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı şirketin Genel Kurula sunulan faaliyet raporunda Türk Çimento sektörü ile ilgili verilen bilgide “ 105’nci yılını geride bırakan Türk Çimento sektörü, 2015 yılında komşu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlığın yansımaları ve art arda yaşanan iki genel seçimden olumsuz etkilenmiştir. Çimento sektörü inşaat sektörüne dayalı büyüme gösteren bir sektördür. Ülkemizde büyüme, kentsel dönüşüm ve altyapı projeleri gibi bir takım projeler çimento talebini olumlu desteklemektedir.
Çimento fabrikalarının sanayi sektöründe Türkiye’nin ikinci büyük enerji tüketicisi olmasından, gerek sürdürülebilirlik gerekse ulusal enerji tüketiminin azalması ve ulusal çevre politikaları yönünden, sektörümüz 2015 yılında da enerji verimliliğini ön planda tutmuştur. Çimento sektörü, ekonomik olarak büyümeye devam ederken, çevresel sorumluluklarının bilincinde olup yakıt ve hammadde olarak ekonomik değere dönüştürerek sanayi ve çevrenin çözüm ortağı olmuştur. Sektörümüz, çevre ve atık kullanımı ile ilgili her alanda öncülük rolünü üstlenmiştir. 2015 yılı içinde ihracata yönelik yeni kapasitelerin devreye girmesi, dolardaki değer artışı, Pazar ülkelerinde yaşanan siyasi ve ekonomik problemler gibi unsurlar Türkiye ortalama çimento ve klinker ihracat fiyatlarını geriletmiştir. Son yıllarda, Türkiye’de yeni çimento kapasitelerinin devreye girmesi sonucunda ortaya çıkan arz fazlası ve azalan talep, ortalama çimento fiyatlarını olumsuz etkilemektedir.
Şirketimizin kullandığı elektrik enerjisi maliyetlerinden tasarruf sağlanması amacıyla üretim prosesinden çıkan atık ısıların değerlendirilmesi için 12 MW gücünde, toplam elektrik enerjisi tüketimimizin %21’ini karşılayacak ve iç tüketimden sonra 8,9 MW elektrik enerjisi üretecek olan “ Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi Projesi” yatırımı tamamlanmış olup 26.11.2015 tarihinde sistem devreye alınarak ilk elektrik enerjisi üretimine başlamıştır. Yatırımımız projenin finansmanını sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Türkiye Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (MidSEFF) tarafından Türkiye’de finanse edilen “ Enerji Verimliliği En Yüksek Proje” olarak seçilmiş ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından ödüle layık görülmüştür. VHR Projesi ile geri kazanılan enerji 15 bin konutun ihtiyacına karşılık gelmektedir.
1915 yılında şirketimizin yaptığı toplam yatırım harcaması 110 Milyon dolayındadır.”

 

 

Bu haber 691 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...