“Çok şey mi istiyoruz?”

3 Aralık 2012 18:59

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, Altı Nokta Körler Derneği tarafından ‘Engellilerin Ulaşılabilirliği ve Mimarî Düzenlemeler’ konulu bir panel düzenlendi.

Panele; Vali Yardımcısı Kadri Canan, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, ve engelli platformları temsilcileri ile engelli vatandaşlar katıldı.

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er, insanların bulunduğu her yerin engellilere uygun hale getirilmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü bugünün üzerinde ne kadar konuşsak azdır. Bütün insanları sorunları var ama engelliler kendi engellilerinin yanı sıra önüne konan pek çok engelle mücadele etmek durumunda. o halde biz diyoruz ki sağlıklı insanlar nasıl yaşıyorlarsa bizde öyle yaşayalım. Onlar hangi imkanlardan faydalanıyorlarsa bizlerde onlardan faydalanalım. Fazladan bir şey istemiyoruz. Şu mimari düzenlemeler yapılsın da  kaldırımlarda yollarda sokaklarda resmi binalarda özel yerlerde tüm eğlence mekanlarında yani insanın bulunduğu her yerin engellilere uygun hale getirilmesini istiyoruz. Allah aşkına bu çok büyük bir istek mi? Lüks mü? fazladan bir talep mi?” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Kadri Canan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu sabah ilimiz içinde hayırlı bir hizmet olan ortopedik engellilerin bir bürosunu açtık. Hep bu günlerde alışılagelmiş klişeleşmiş cümleler kullanılır. İnşallah bundan sonra öyle olmasın arzu ediyoruz. Artık dertlere derman olunan günleri yaşamız gerektiği inancındayım. Son yıllarda sosyal devlet ilkesi gereği hükümetimizin çok güzel çalışmalar yaptığını duyuyoruz. Yaşlı ve özürlü bakımı için 1 yıl içerisinde 40 milyon TL Isparta ilinde para harcanılmış. Artık yaşlılara ve özürlülere bakan her kişiye 680 TL civarında bir yardım yapılmakta.  Bu tür çalışmaların hızlı bir biçimde arttığını görmekteyiz. hükümetimiz sosyal devlet ilkesini ileri düzeye götürecek çalışmalara her geçen gün hız vermekte. Engellilerin bu yaşam seviyesine gelmesine en büyük faktörlerden birisi de şehirlerde engelliler için yaşanabilir ortamların oluşturulmasıdır. Bu açıdan kaldırımların, şehir içerisindeki parkların engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi gerekir. Kamu kurumları da bu sorumluluğa sahip olduğunun kanaatindeyim. Belediyelerimiz bu konuda daha hassas davranmaktalar. Yeni yapılan kamu kurumlarında engellerin kolayca ulaşılabilirliğini sağlayabilecek şekilde asansör veya sistemler yapılmaya çalışılıyor. bu bizim sorumluluğumuz olduğu idraki içerisindeyim. Bizde Isparta valiliği olarak geçtiğimiz gün yaptığımız toplantı da engelliler koordinasyon merkezinin ilk çalışmasını başlatalım dedik. Bu da bir milat olsun dedik”. 

 

 

Bu haber 881 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...