Prof. Dr. Orhan Kural Eğirdir’de Konferans Verecek

6 Mayıs 2016 15:42

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mühendislik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural Eğirdir Belediyesinin organizasyonu ile "Yaşanabilir bir çevre için el ele" konulu konferans verecek.

Prof. Dr. Orhan Kural tarafından "Yaşanabilir bir çevre için el ele" konferansı 7 Mayıs 2016 Cumartesi günü Rüya Park’ta saat 14. 00'de gerçekleştirilecek.
Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, “Çevreye duyarlı vatandaşlarımızı, 7 Mayıs 2016 Cumartesi günü Rüya Park’ta saat 14. 00'de Rüya Parka’a bekliyoruz” dedi.
PROF.DR. ORHAN KURAL KİMDİR?
1950 yılında İstanbul Nişantaşı’nda doğdu. 1969 yılında Kadıköy Maarif Koleji’ni (Bugünün Kadıköy Anadolu Lisesi) bitirdi. Babası Halil Esat Kural o dönemde İstanbul Milli Eğitim Müdürü idi. 1972 yılında İTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nden Maden Mühendisi olarak mezun oldu. 1972-1973 yılları arasında ABD Henry Krumb bursunu kazanıp New York Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi yaptı. (Yani, ülkesine hiç masraf olmadı. Aynı zamanda Columbia Üniversitesi, dünyanın en iyi on üniversitesi arasında yer almaktadır.) 1978 yılında İTÜ’de Kömür Kimyası dalında Doktor unvanı aldı. Almanya’da altı ay Goethe Enstitüsü’ne devam etti. 1981-82 yılları arasında DAAD bursu ile Aachen Teknik Üniversitesi’nde Kömür Teknolojisi ve Briketleme dalında çalışmalar yaptı. Çok sayıda Alman öğrencinin tezini yönetti. 1982 yılında Venezuela Hükümeti’nin davetlisi olarak Maracaibo kentinde Kömür Teknolojisi seminerine danışman olarak katıldı. 1989 Mayıs ayında İTÜ’de Profesör oldu. 2006 – 2007 yıllarında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptı. 2009 yılından itibaren İTÜ Maden Fakültesi’nde Maden Mühendisliği Anabilim Dalı ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanıdır.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARI
Kömür Teknolojisi, Hava Kirliliği, Briketleme, Ekoloji ve Madencilik üzerine değişik dillerde 50 civarında makale havuzladı. Doktora tezinde öngördüğü turba, leonardit ve gityadan organik gübre yapımı 2005 yılında dünyada bir ilk olarak Sivas’da açılan Newland Gübre Tesisler’nde hayata geçti. Toz kömürden briket yapımında kullanılan ve sağlığa bir zararı olmayan melas ve kireçtaşı karışımını katkı maddesi geliştirdi. Bu buluş artık Türkiye ve tüm dünyada geniş bir uygulama alanına sahip. Konuşmacı ve kolaylaştırıcı (moderatör) olarak çok sayıda eğitim programına ve panele katıldı. Biri TÜBİTAK tarafından desteklenmiş altı adet araştırma projesinin yürütücülüğünü yaptı. Bir dönem de Hıfzı-Sıhha Enstitüsü’nün danışmanlık görevini de üstlendi. Çukurova Grubu’nun daveti ile Ukrayna’nın Donetsk Kenti’ndeki briket fabrikasını inceledi. İki sene boyunca (2013 – 2014) Zeytinburnu Belediyesi’nin organize ettiği “Yeşil Okul Projesi”nin koordinatörlüğünü yaptı. Farklı mahkemelerde bilirkişilik görevi yaptı ve yapmaktadır.
KİTAPLARI
Biri İngilizce olmak üzere, kömürle ilgili dört kitabın editörlüğünü yaptı. İngilizce “Kömür” kitabının (Coal) ön sözüne 22 devlet başkanı katılmış ve kitap bu özelliği sayesinde “Guiness Rekorlar Kitabı”na girmiştir. On yıl içinde farklı coğrafyaların anlatıldığı 14 gezi kitabı hazırlamıştır. Bazı kitapları yedinci baskıya kadar ulaşmıştır. “Bu Kitap Başka” isimli bir de anı kitabı vardır. Bu eser beş baskı yapıp zaman zaman en çok satanlar listesine girdi.
“Sefername I” “Sefername II” ve “Seferi” isimli, günümüzün 50 tanınmış yazar ve sanatçının gezi yazı ve anılarını içeren kitapların editörlüğünü yaptı. Aralarında tanınmış şairlerin de bulunduğu 50'ye yakın şairin çevre duyarlı şiirlerini Çevre Şiirleri Antolojisi adlı kitabında topladı. Bu eser de dört kez basıldı. Yaşantısı Hilal Mahmudoğlu tarafından Türkiyeli Don Kişot başlığı ile tiyatro eseri olup dört kez basıldı. İTÜ Müzikal Kulübü, bu eserin iki bölümünü 2010 yılında oyunlaştırıldı. Orhan Kural’ı oynayan İTÜ Makine öğrencisi Hasan Akça, onun kıyafetlerini giydi ve Orhan Kural’ı önceden tanımaya çalıştı. “Dünya İçin Bir Şey Yap” başlıklı kitapçık her duyarlı vatandaşın günlük yaşantısında uygulayacağı pratik kaideleri içermekte. Sadece 1, 2, veya 3 TL’ye (maliyeti 1,5 TL’dir) satılan bu eser 7 yıl içinde 27 baskı yaptı. Ayrıca Bugün Gazetesi, Bursa Belediyeler Birliği ve İDO tarafından özel olarak bastırıldı. Yurtdışında hakkında yayınlanan basın kupürlerini yurt dışı konferanslarını içeren “Orhan Kural in World Media” isimli kitabı 2011 yılında İngilizce olarak yayınlandı ve 2012 yılında ikinci, 2013 yılında üçüncü baskısı gerçekleşti.
Doç. Dr. Mahmut Babacan’ın “Yazılı ve Sözlü Anlatım” kitabında gezi yazısı örneği olarak “Valetta” makalesi yayınlandı. Çok sayıda kitabın bazı bölümlerini ve ön sözlerini kaleme almıştır. Ayrıca 50’ê yakın eserde farklı nedenlerle kendisinden bahsedilmiş veya kaynakça gösterilmiştir. Milli Eğitim, Dil ve Anlatım 11. sınıf ders kitabında gezi edebiyatına örnek olarak Orhan Kural’ın “Japonya” adlı parçasına yer verilmiştir.

 

Bu haber 698 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...