Elmalar depolarda kaldı!

7 Mayıs 2016 11:16

Türkiye’nin elma bahçesi Isparta, bu yıl pazarlama konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. 

Rusya ile olan krizin yanında Ortadoğu’daki karışıklık elmanın depolarda kalmasına sebep oldu. Üreticiler geçen yıl 1,3 ile 1,5 TL’den sattıkları elmanın bu yıl 50-60 kuruşa kadar düştüğünü ifade ederek, maliyetini kurtarmadığı için elmaların depolarda beklediğini söylediler.
Isparta, Türkiye’nin elma ihtiyacının 4’te 1’ini karşılıyor. Ancak bu yıl hem Rusya ile hem de Ortadoğu’da yaşanan kriz nedeniyle elma ihracatında sıkıntı yaşanıyor. Elmada yaşanan pazarlama sorunları nedeniyle, üreticinin de düşük fiyata elmasını satmak istememesi depolardaki elmaların eritilmesi konusundaki sorunların başında geliyor.
İNCE: DEPOMUZDA ŞUANDA 300 TON KADAR ELMA BEKLİYOR
Boğazova Vadisinde 300 bin ton elmanın üretildiği belirten Eğirdir İlçesine bağlı Balkırı Köyü Muhtarı Hüseyin İnce, bu yıl ihracatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle üreticinin mağdur olduğunu ifade ederek, “Boğazova Vadisinde 300 bin ton elma üretiyoruz. Bir kısmını ağırlıklı İstanbul tüccarı alıyor. Daha önce Irak, Suriye üzerinden Ürdün’e gidiyordu. Suriye’deki durumdan dolayı ihracat zayıf. Yine geliyorlar ama verdikleri rakam üreticiyi tatmin etmiyor. 50 kuruşa satılan elma çiftçimizi kurtarmıyor. Fiyatların biraz daha yüksek olması lazım. Devletimiz çiftçilere destek primi vermesi lazım. Geçen yıl bugünlerde 1,5 TL gibi rakamlara satıyorduk. Şuanda tüccar 90 kuruş-1 TL gibi talep ediyor. Ama üreticimiz kurtarmadığı için vermiyor. Depomuzda şuanda 300 ton kadar elma bekliyor. Yetkililerden çiftçilerimize müjdeli bir haber bekliyoruz” dedi.
PİYASA 50 KURUŞ İLE 1 TL ARASINDA
Elmanın maliyetini kurtarmadığına dikkat çeken üreticiler, “Bir kilogram elmanın maliyeti bahçede 40-60 kuruş arasında değişiyor. 30 kuruş depo kirası var. Şuan piyasa 50 kuruş ile 1 TL arasında. Doğuya bu yıl hiç elma gitmedi. Geçen yıl bizim buradan 2 bin 500 ton elmayı sadece Gaziantep çekmişti. Ama bu yıl çok sıkıntılı” şeklinde konuştular.
AYDIN: ŞUANDA YAKLAŞIK 600 TON İLAÇLI ELMAMIZ VAR
Elma fiyatlarının oldukça düşük olduğunu dile getiren Gelendost İlçesi’ne bağlı Bağıllı Köyü Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Cemil Aydın ise ellerinde yaklaşık 700 ton elma bulunduğunu belirtti.
Aydın, “Geçen yıl depomuz yüzde 99 kapasite ile doluydu. Nisan ayı sonu geldiğinde bizde ne ilaçlı ne ilaçsız herhangi bir şekilde elma kalmamıştı. Ama bu yıl baktığımızda don olayından dolayı depomuz yüzde 55-60 kapasite ile doluydu. Geçen yıl elmayı çok olmasına rağmen yaklaşık değer fiyatına sattık.
Ama bu yıl geçen yıl verilen fiyatların yarısı. Biz elmanın kilogramını 50 kuruşa mal ediyoruz. Bu çok acı bir şey. Ayrıca kasa ve depo ücreti var. Zaten 30 kuruş oraya gidiyor. İnsanlar diyor ki tüccar o kadar çok geliyormuş ki elmamız neden satılmıyormuş! 50-60 kuruş arasında pazarlık yapılıyor. Suriye, Irak’a 50 kuruşa mal verdiğimiz halde şuanda yaklaşık 600 ton ilaçlı elmamız var” dedi.

 

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...