SDÜ "V. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi”ne ev sahipliği yapıyor

14 Mayıs 2016 13:05

Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “V. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi” Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde başladı.

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) işbirliğiyle düzenlenen tarih, ekonomi, edebiyat, felsefe, iktisat, hukuk gibi alanlarda birçok konunun ele alınacağı kongrenin açılış konuşmasını Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve SDÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Songur yaptı. “V. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi”ne ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Songur, sosyal bilimlerin ifade gücüne değinerek “Kendimizi ve dünyayı kendi gözümüzle tarif edemezsek hiçbir zaman biz olamayız.” dedi.
Evrensel sorunlara çözüm üretmek amacıyla genç bilim adamlarını bir araya getirerek düzenledikleri kongre hakkında bilgi veren İLEM Başkanı Doç. Dr. Lütfi Sunar da “Ülke, toplum, medeniyet ve insanlık adına kaynaklarımızı yeniden gündeme getirmeye ve gelecek nesillere aktarmaya ihtiyacımız var. İslam düşüncesinin yeniden hayat bulması dünyanın barış ve huzur içerisinde yaşayabilmesi için büyük önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.
Sosyal bilimler alanında Ülkenin geleceğine katkı sağlayacağına inandıkları tüm etkinliklere önem verdiklerini belirten SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ise bu tür çalışmaların genç akademisyenlere bilgilerini ve çalışmalarını aktarmanın yanı sıra iletişim ağlarını genişletme imkanını da sunduğunu belirtti. Prof. Çarıkçı, sosyal bilimler alanında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin takdir edilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de bilim adına yapılan çalışmaların ve elde edilen başarıların ülkemiz açısından gurur verici olduğunu vurgulayan Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar da “Türk milleti ve devletinin tüm bileşenleriyle sorunlarına çözüm geliştireceğine güveniyorum. Her birey üzerine düşenleri asgari ölçüde yapmalı; ülkesine, geleceğine ve medeniyetine sahip çıkmalı.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Akademik Oda Orkestrası tarafından müzik dinletisi sunuldu.
Daha sonra YÖK Yürütme Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Acar’ın konuşmacı olarak katıldığı SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu başkanlığını yaptığı “Bilimsel Çalışmada Anlayış ve Yorumlama” konulu panele geçildi.
Panelde ilk olarak söz alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Acar, sosyal bilimler alanında yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması açısından büyük önem arz eden etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmasında “bilimin tanımı”, “bilimin ayrıcalığı”, “bilimsel araştırmaların aşamaları” hakkında bilgiler veren Acar, insanların hayatlarını anlamlandırmak amacıyla hakikatin peşine düştüklerini ve bu amaca ulaşmak için pek çok farklı kanaldan yararlandıklarını ifade etti. Acar, akıl ve mantığa dayalı olan bilimin şüpheyle yola çıkıp eleştirel bir süzgeçten geçirebilmesi, tekrarlanabilirliği, test edilebilirliği açısından diğer alanlardan farklı olduğunu söyledi. Acar, sosyal bilimler alanının önemine değinerek konuşmasını sonlandırdı.
YÖK Yürütme Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay da Türkiye’deki lisansüstü eğitimle ilgili sayısal verileri açıklayarak yükseköğretimdeki lisansüstü öğrenci sayısı, lisansüstü eğitim veren enstitüler, lisansüstü programlar hakkında bilgi verdi. Doktoranın yükseköğretim seviyesinin en üstü olduğunu dile getiren Günay, lisansüstü eğitimin öneminden bahsetti.
“Türkiye’de Bilim Politikaları ve TÜBA” konulu söyleşide ise Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, genç akademisyen ve öğrencilerle buluştu. Bilimin gelişmesi için lisansüstü eğitimin önemine dikkat çeken Acar, bilimin yalnızca istekle icra edilebileceğini söyledi.
Ülkemizin gelişmişlik düzeyine uygun gerekli düzenlemeleri hayata geçirme konusunda, ahlaki ve hukuki ilkelere uygun özellikte insan kaynağı yetiştirilmesinin öneminden bahseden Acar, ülkemizin bilim alanında duyduğu ihtiyaçları aktardı.
15 Mayıs Pazar günü sona erecek, 45 farklı üniversitenin katılımıyla gerçekleşen kongrede 32 oturumda 128 tebliğ sunulacak.

 

Bu haber 601 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...