“Bu yol hayatî bir önemi sahip”

3 Aralık 2012 19:12

Dereboğazı yolunun bölünmüş yol haline dönüştürülmesi için  SDÜ ile hazırladıkları dosyada konunun ekonomik ve sosyal yönünden incelendiğini belirten ITSO Başkanı Kaçıkoç, “İşin siyasi tarafını siyasetçilere bırakıyoruz ama onlar ne zaman isterlerse biz yanlarındayız. Bu raporu da kendilerine destek olmak için hazırlattık zaten” dedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliğinde, Antalya’yı Isparta’ya bağlayan Dereboğazı yolunun bölünmüş yolu dönüştürülmesi konusundaki haklılığın savunulması için  ‘Ön Fizibilite Çalışması’ hazırlandı.

Hazırlanan çalışmada; Isparta’nın Antalya’ya bölünmüş karayolu ile bağlanması hususunda, halihazırda bölünmemiş bir devlet yolu niteliğinde kullanılmakta olan Dereboğazı yolu ile Ağlasun-Bucak-Antalya yolu alternatifleri karşılaştırıldı. Dereboğazı yolunun sadece Isparta açısından değil, Antalya ve turizm sektörünün gelişimi açısından da önem arz ettiği belirtilerek, bu nedenle Dereboğazı yolunun bölünmüş yola dönüştürülmesi gerektiği ifade edildi.

SDÜ’lü öğretim üyelerinin hazırladığı rapor, dün ITSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıklandı.

Toplantıya; ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen ve yönetim kurulu üyeleri ile, SDÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Prof. Dr. Mehmet Saltan, Prof. Dr. Serdal Terzi katıldı.

KAÇIKOÇ; “SİYASETÇİLER BİZİ NE ZAMAN

ÇAĞIRIRLARSA BİZ ONLARIN YANINDAYIZ”

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç; “Bildiğiniz gibi Isparta Kamuoyu uzun süredir Isparta Dereboğazı-Aksu bölünmüş yolunun tartışmasını yapıyor. Bu konu, bu bölgenin birinci konusu. Dolayısıyla biz de bunu Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak bildiğimiz için Süleyman Demirel Üniversitesi ile birlikte bir dosya hazırladık. Bu dosyada işin ekonomik tarafı var, ticarî tarafı var, sosyal tarafı var, turizm tarafı var, bunları içeren bir dosya hazırladık. Bu dosyayı hazırlarken Üniversite ve iş hayatının birlikteliğinde tekrar göstermek istedik. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bizim bu Dereboğazı yolunda bildiğiniz gibi işin siyasi tarafı var ve ekonomik tarafı var. Siyasi tarafını biz siyasetçilere bırakıyoruz fakat tabi ki siyasetçilere bırakırken, siyasetçiler bizi ne zaman çağırırlarsa biz onların yanındayız, onlara destek olmak için zaten bu raporu hazırlattık. İnşallah Isparta’mız için hayırlı olur.

Biz işin ekonomik tarafı olarak şu söyleyebiliriz; Isparta Dereboğazı yolunun ilk tünellerinin yapıldığı zaman ben ortaokuldaydım. O zamandan beri Dereboğazı yolunun açılması için uğraşılan süreci biliyorum. Bu işe emeği geçmiş, ebediyete intikal eden herkese Allah rahmet eylesin. Kalanlara ve bundan sonra o yolda daha büyük işler yapacak kişilere de başarılar diliyoruz.

“ISPARTA-BURDUR DAĞ YOLUNUN AÇILMASINDA DA

ÖNEMLİ GİRİŞİMLERDE BULUNMUŞTUK”

Bildiğiniz gibi yine odamızın önderliğinde o gün için Isparta-Burdur yolunun açılması gündemde idi. Dolayısıyla biz Isparta tarafı olarak, Burdur da Burdur tarafı olarak Valileri, İl Özel İdarelerini ve bu işle ilgili daire müdürlerini birleştirdik ve bu günkü dağ yolu olarak tabir edilen yolu açtırdık. Bu hususta da iyi ki yapmışız dedik. Türkiye’nin birbirine en yakın iki ili olduk. Merkezden merkeze23 km, sınırdan sınıra da17 km. Bu yoldan ben zaman zaman özellikle geçiyorum. Bakıyorum ki her geçen gün bu yolu kullanan vasıtalar çok. Tabi ki bu yol inşallah bölünmüş yol olur. Bütün amacımız bu.

“ANTALYA’YA BİR ALTERNATİF DOĞURACAK”

Böyle bir durumda Isparta’mızın Aksu – Dereboğazı yolunun da çift yol olması ve bizim havaalanımızın da uluslar arası hava alanı olması, Antalya’ya bir alternatif doğuracak. Antalya havaalanının yoğunluğu artabilir, bakıma girebilir, alternatif havaalanı olarak da bizim havaalanımız yaklaşık 1 saatlik bir mesafede olacak o zaman. Burdur’daki vatandaşımız eğer havaalanına gitmek isterse tabi ki bu dağ yolu ile Dereboğazı yolunu kullanacak ve havaalanına ulaşması da yaklaşık 1 saat olacak.

“BU YOLUN BİR AN EVVEL AÇILMASI GEREKİYOR”

Bu şunu gösteriyor; Isparta ve Burdur’a hem ekonomik olarak geliştirecek ve hem birbirlerine siyasi ve kültürel olarak yakınlaştıracak olan bu yolumuzun bir an evvel açılması gerekiyor. Bu yol 5 seneden az bir zamanda kendini amorti eden bir yol olacak. Bu dosyanın hazırlanmasında emeği geçen hocalarımıza tekrardan teşekkür ediyorum”.

DULUPÇU; “DEREBOĞAZI YOLUNUN AÇILMASI İLE ISPARTA

 ‘ÇIKMAZ SOKAK’ GÖRÜNÜMÜNDEN KURTULDU

Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Dereboğazı yolunu Bölge ekonomisi ve Antalya-Isparta-Burdur açısından şu şekilde değerlendirdi: “Kalkınma biraz uzun vadeli bir hadise. Dolayısıyla kalkınma konusunda bir şeyler söylerken çok yönlü ve çok taraflı düşünmemiz gerekiyor. Isparta-Burdur-Antalya illerinde bir kalkınma ajansı çerçevesinde bir birlikteliği var. Ondan öncesinde de kader birliği söz konusu. Hepimiz hatırlıyoruz; Antalya yolu açılmadan önce Isparta’ya ulaşım biraz çıkmaz sokak görünümündeydi. Isparta’ya girdikten sonar tekrar Afyon-Ankara-İstanbul hattına geri dönebilmek için tekrar geriye Gümüşgün’e doğru çıkıyorduk. Dereboğazı yolunun açılması ile birlikte aslında Isparta için önemli sayılabilecek bu çıkmaz sokak görünümünden kurtulması söz konusu oldu.

“DEREBOĞAZI YOLU, ANTALYA EKONOMİSİ AÇISINDAN DA ÇOK ÖNEMLİ”

Biz bu Dereboğazı yolunun bölünmüş yol olması, sadece Isparta ekonomisi açısından değil, Antalya ekonomisi açısından da önemli bir rolü olduğunun göz ardı edilmemesi gerekiyor. Çünkü Antalya biliyorsunuz Dünyada en çok turisti çeken iller arasında ilk 5’te yer alıyor. Bu muhteşem bir rakam. Turizmde de sürdürülebilir bir turizm olması lazım ki Antalya bu yapısını korusun. Dereboğazı yolu, Antalya doğu ve batı olarak iki tarafa bölündüğünü düşündüğümüzde aslında Antalya’nın turizm kapasitesinin daha büyür oranda olduğu Lara, Kundu, Belek, Manavgat, Alanya’ya ya kadar uzanan hattaki turisti yönlendirme açısından çok önemli bir role sahip. Çünkü Antalya’nın toplam yatak kapasitesinin neredeyse ¾’ü bu saydığım bölgede yer alıyor. Dolayısıyla Dereboğazı yolu, Antalya yükünü hafifletmek açısından da son derece önemli. Aksi takdirde Ağlasun Çeltikçi hattından yapılacak bu yol, Antalya’nın Kemer hattına olan yoğunluğu artıracak, bu da Antalya’nın kendi trafiği içerisinde doğu ve batı arasındaki trafiği de yoğun hale getirecek. Antalya’da biliyorsunuz hızlı artan bir gıda sektörü var. Biz de bir yandan diyoruz ki Isparta olarak gıda sektöründe açılım sağlayabilecek sektörlerden biri tekstil, mobilya, bunun yanında da işlenmiş gıda üzerine konuşuyoruz. Dolayısıyla Antalya’nın bu potansiyeli açısından değerlendirilebilmesi için, Antalya’da gıda sanayisi açısından entegre olabilmek için önekli bir rolü olduğunu söylemek lazım.

“DEREBOĞAZI YOLUNUN BÖLÜNMÜŞ YOL

HALİNE GELMESİ HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP”

Yine hepimiz farkındayız; bugün Gölbaşı tesislerinde duran turistleri Antalya’ya gidiş-gelişte hepimiz görüyoruz. Gölbaşı dinlenme tesislerinde duran turist, Isparta’ya gelmiyor. Bölge turizminin bütünleşebilmesi açısından Isparta’nın da turizm değerlerinin eğer gelişmesini arzu ediyorsak Antalya’daki turizm sektöründen de pay almak istiyorsak o zaman Isparta açısından bir gıda sektörü ve turizmden pay alabilmek için bu Dereboğazı yolunun bölünmüş yol haline gelmesi hayati bir öneme sahip. Turizm konusunda çok şeyler söylüyoruz ama ürünlerimizi, paketlerimizi somut olarak oluşturmakta güçlük çekiyoruz. Çünkü kapasite ile ilgili sorunumuz var. Dolayısıyla Isparta’nın Antalya hem gıda hem de turizm sektörleri açısından entegre olabilmesi son derece önemli. Bir de sürdürülebilir bir turizm Antalya’nın kendi içindeki doğu-batı hattındaki trafiğin de düzenlenebilmesi için Dereboğazı yolunun bölünmüş yol haline gelmesi önemli rol alıyor”.

Daha sonra SDÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Görevlileri Prof. Dr. Mehmet Saltan, Prof. Dr. Serdal Terzi, hazırladıkları ‘Ön Fizibilite Çalışması’ ile ilgili olarak sunum yaptı.

 

Bu haber 933 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...