Bakan Süleyman Soylu Isparta´da Gül Topladı

16 Mayıs 2016 18:16

ISPARTA’da bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Güneykent beldesinde ayağına çizme giyip eline aldığı sepetle gül topladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini tek başına karşılayan Isparta’da gül topladı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Gönen ilçesine bağlı Güneykent beldesinde köylülerle gül toplayan Bakan Soylu, “Bu muhteşem bir duygu” diye konuştu. Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Isparta Milletvekili Said Yüce ve partililerin de hazır bulunduğu gül bahçesi programı gül şerbeti ve lokumu ikramıyla başladı. Bakan Soylu’ya yöre halkı önce gül şerbeti içirdi, ardından gül lokumu yedirdi.

Bakan Soylu, yağış nedeniyle çamurlu olan gül bahçesine girmeden önce korumasının getirdiği çizmeleri giydi. Ardından da eline aldığı sepetle birlikte bahçeye girdi. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün Bakan Soylu’ya gülün nasıl toplanacağını anlattı. Ardından Bakan Soylu, gül dikenlerini eline batırmadan Isparta gülünü bahçelerden toplayarak sepetini doldurdu.

Güneykentli gül üreticileri de Bakan Soylu’ya gülün özelliklerini anlattılar. Gülün her sabah toplanması gereken bir ürün olduğunu belirten üreticiler, “Tepemize yağmur yağsa da bu gülü o sabah toplamak zorundayız. Çünkü aynı yerden yarın sabah yeniden gül yaprağı açıyor” dediler. Bazı üreticiler ise gülün daha çok endüstri anlamında ekonomik bir değer oluşturduğunu ancak üretici bazında kendilerine çok önemli bir kazanç bırakmadığını söylediler. Isparta Valisi Vahdettin Özkan ise araya girerek güle verilen desteklerden bahsetti.

Gül bahçesinde gazetecilere açıklama yapan Bakan Süleyman Soylu ise şunları söyledi.

“Hem değerlerimizin hem inancımızın hem kültürümüzün bereket toplama zaman dilimi sabahtır. Belki insanların bir kısmı yataklarında uyurken hayatın başlaması, tarlalarla buluşmak güzel bir duygudur. Bu kimi yerde gül,kimi yerde çay, kimi yerde tahıldır, fındıktır. Bu topraklar bereketi bizle buluşturan topraklardır. Isparta birçok özelliğiyle hem medeniyetimizin hem coğrafyamızın bize emanetidir. Isparta toprağının bereketi sadece gülle değil elması ve daha birçok ürünüyle insanlarımızı şenlendirir. Gülün bizim medeniyetimizde de yeri bambaşkadır. Gül bize inancımızın bir mirasıdır. Biz gülle beraber aslında insanlık için Müslümanlık için çok önemli bir değeri hatırlar ve o değerle beraber oluruz. Bunun dışında ekonomik değeri de yüksektir. Sevindirici taraf şu. Gül ve gül ürünlerinde ciddi bir inevasyon var. Bu emeklerle bu nasırlı ellerle birlikte bizim güzel memleketimizin büyüyor. Her güle dokunuş duadır”

Isparta dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılıyor.Kentte her gül mevsimi ortalama 7 bin ton gül çiçeği üretimi gerçekleşiyor. Bu gül çiçeğinden ise 1 tona yakın gül yağı ile 6 tonun üzerinde gül konkreti elde ediliyor.

Bu haber 678 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...