Osmanlı belgeleriyle Isparta, belediye müzesinde olacak

20 Mayıs 2016 13:36

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nı ziyaret ederek, Osmanlı İmparatorluğu zamanında Isparta ile ilgili yapılan 12 çeşit binlerce yazışmaya ulaştı.

 Günaydın ayrıca, Yunanistan’daki bir vakıftan 1600’lü yıllarda Isparta’yı gösteren 3 gravüre de ulaşarak Isparta’ya kazandırdı. Başkan Günaydın, tüm bu eserlerin yeni yapılacak müzede sergileneceğini kaydetti.

Isparta Belediyesi, Gökçay Kavşağı’nda bulunan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi’nin yanına kuracağı toplam uzunluğu 350 metreyi bulacak olan yeni müzenin içinin objelerinin hazırlanması çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, ilk kez yeni müzenin içerisinde yer alacak olan bir bölümü daha kamuoyuyla paylaştı. Buna göre müzenin bir bölümünde Isparta’nın 1500’lü yıllardan bugüne durumunu anlatan Osmanlı belgeleri yer alacak.

1600’lü yılların Isparta’sını gösteren

gravürler Yunanistan’dan çıktı

Bu çalışmaları 1,5 yıldan bu yana sürdüren Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nı ziyaret etti. Başkan Günaydın’a burada, Osmanlı belgeleri taranırken, bu belgeleri gün ışığına çıkaran ve Isparta’ya kazandırılmasında büyük katkı sağlayan Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanları Ahmet Ergün ve Mehmet Akif Terzi refakat etti. Başkan Günaydın ayrıca Yunanistan’daki bir vakıftan Isparta’nın 1600’lü yıllardaki 3 Adet gravürüne ulaştı.

Bir yıldan buyana Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanları Ahmet Ergün ve Mehmet Akif Terzi ile ortak bir çalışma sürdürdüklerini ve artık çalışmada sona yaklaştıklarını söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “Osmanlıcada yer alan 12 ayrı tip yazışmaların Isparta ile ilgili olan binlerce bölümü Türkçeye çevrildi. Hazırlıklar bitti, kitaplaştırılıyor. Bunun yanında çok önemli ve Isparta tarihine ışık tutacak belgeler de tablo haline getirilerek yeni yapılacak olan müzemizde ebedi olarak yer alacak. Üniversite kenti Isparta’ya gelen öğrencilerimiz ve araştırmacılar şehre ait her türlü tarihi bilgiye ulaşabilecekler. Yeni müzemizin temelini de en kısa zamanda atıyoruz” dedi.

 

Bu haber 685 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...